1999-2000 1.LİGİ HAFTALIK PANORAMA - 6.HAFTA

Puan Durumu

Haftalık Panorama

5. haftada F.Bahçe'den puan koparan Gaziantepspor, Erzurumspor karşısında mükemmel bir performans sergiledi. Ankaragücü'nü deplasmanda deviren Göztepe de gözdolduran bir başka ekipti.

Bordo mavililer, F.Bahçe'yi yenip ikinci büyük maçında galibiyeti buldu. Ancak 90 dakikanın ardından pek çok konuşulacak konu kaldı..

F.Bahçe'yi yenen Trabzonspor bu sezon oynadığı ikinci büyük maçta galibiyeti yakaladı. Ancak, Trabzon'daki olaylar da ligin güzelliğine düşen kara bir gölgeydi. Olaylar, maç sonrasına da taşarken, güvenlik güçlerinin F.Bahçeli taraftarlara sert tutumu düşündürücü ve ürperticiydi. Ancak, F.Bahçeli seyircilerin de bu tutumu öfkeyle karşılık verip, bazı dükkan ve evleri taşa tutması ayıbın bir başka yüzüydü.

Bu arada, yine maç sonrası Trabzonsporlu futbolcuların galibiyeti kutlayış biçimi de korkunç bir tablo oluşturuyordu. Tesislerden havaya sıkılan kurşunlar, yine Trabzonsporlu futbolcu Selim'in tabancasına sarılıp, arabasının penceresinden sorumsuzca savurduğu mermiler, olası bir kazayı adeta teğet geçiyordu.

HAFTANIN İNCİLERİ
F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım: Federasyon, mafya usullerine devam ediyor. Bizi katlediyorlar.

MHK Genel Sekreteri Bülent Yavuz: Üzülerek söylüyorum, hatalar hep F.Bahçe'ye denk geliyor.

F.Bahçeli Ogün'den hakeme: Sıkıyorsa beni at.

CEZALILAR
SARI: Ahmet (Beşiktaş), Hakan (G.Antep)
KIRMIZI: Alpay, Ogün (F.Bahçe)

HAFTANIN GOLÜ
Haftanın Golü:Donev’in harika füzesi
13 gollü 5. haftadan sonra gol sayısı bir anda 27'ye çıktı. Birbirinden güzel gollerin en güzeli Denizlisporlu Donev'in zor pozisyonda füze gibi çatala gönderdiği şuttu. Beşiktaşlı Mehmet, Göztepeli Kurthan'ın golleri de akılda kalıcıydı.

Rakamların dili: BU SEZON 6. HAFTA:
Geçen haftaki 13 olan gol sayısı 27'ye yükseldi. 3. haftada da 27 gol atılmıştı. Sezon rekoru ise 4. haftada 39 golle kırıldı.

F.Bahçeli Alpay ve Ogün haftanın kırmızı kartlı futbolcuları oldu. Bu sezon ikinci defa bir takımdan iki futbolcu 90 dakikayı tamamlayamadı. 3. haftadan sonra ikinci kez penaltı düdüğü çalınmadı

GEÇEN SEZON 6. HAFTA:
6. haftada 7 golle Hakan Şükür, 6 golle Ümit Karan, 5'er golle Baliç ve Hagi, 4'er golle de Sergen ve Oktay vardı. Bu sene bir tek Hagi sıralamada.

Geçen sezonun ilk derbisi F.Bahçe ile G.Saray arasında oynanmış, karşılaşma Moldovan, Baliç (FB), Hagi ve Hakan Şükür'ün golleri ile 2-2 sona ermişti.

HAFTANIN hakemi
Kadir Tozlu (İstanbul- G.Birliği)
Fizik kondisyon:.........................***
Yardımcıları ile uyum:.................***
Kararlılık ve cesaret:....................**
Oyunu yorumu:...........................**
Kararlarındaki doğruluk:...............**

HAFTANIN teknik adamı:
Sakıp ÖZBERK (Gaziantepspor)
Oyunu okuma:............................***
Motivasyon:................................***
Takım kondisyonu:.....................****
Teknik, taktik:.............................***
Takım tertibi:...............................***

ASİST KRALLIĞI
3 Gol pası: Sergen (F.Bahçe), Ali Tandoğan (Denizli), Haliloviç (Altay), Erhan Albayrak (G.Antep), Ümit Karan (G.Birliği)

2 Gol pası: B.Hakan, Ümit (G.Saray), Alpay (F.Bahçe), Ahmet (Beşiktaş), Vugrinec, Fatih (Trabzon), Bushi (Adana), Oliver (Altay), Gaudino, Zafer (Antalya), Mutlu (Erzurum), E.Namlı, Ramazan (G.Antep), Burak (Göztepe), Ali (Samsun)

HAKEM HATALARI
Trabzon- F.Bahçe maçında Bülent Uzun'un Alpay'a gösterdiği kırmızı kart haksızdı. Moldovan'ın pozisyonunda da penaltı itirazları vardı.

Altay- Beşiktaş maçında Ahmet Dursun'un gollük bir akını Mustafa Çulcu tarafından yanlış bir kararla ofsayt gerekçesiyle kesildi. Nihat'ın Ahmet'e müdahalesinde de penaltı tartışmaları vardı.

G.Saray- Antalya maçında kaleci Adnan'ın Marcio'yu tokatlaması kırmızı kart olmalıydı. Musa Eryılmaz pozisyonu görmedi, yardımcıları da uyarıda bulunmadı.

HAFTANIN YILDIZI: DESİRE (G.ANTEP)

ToplamSağ ayakSol ayakKafaPenaltı
Ahmet (Beşiktaş)65010
Desire (G.Antep)63210
Hagi (G.Saray)51301
Dobrowski (Kocaeli)42002
Bayram (Altay)30300
Yousef (Denizli)30201
Vugrinec (Trabzon)31110
Cafer (Adana)33000
Hami (Trabzon)30102
Adama (Denizli)32010

En değerli futbolcu Top 10
OYUNCU TAKIMPUANI
Ramazan G.Antep24 (13)
Desire G.Antep18 (13)
Capone G.Saray18 (8)
Hagi G.Saray17 (-)
Dobrowski Kocaeli15 (4)
Ahmet Beşiktaş14 (2)
Ali Tandoğan Denizli14 (1)
Osman Trabzon13 (8)
Remzi Göztepe13 (6)
Bayram Altay13 (4)

NOT: Parantez içindeki son hafta aldığı puandır.

DEĞERLENDİRME NASIL YAPILDI

ARTILAR

Her futbolcu

90 dakika oynadığı her maça 1 puan

Her penaltı golü için 1 puan

Her kaleci

Gol yemeden bitirdiği maç başına 3 puan

Kurtardığı penaltı için 5 puan

Her savunma oyuncusu

Attığı gol başına 4 puan

Takımının gol yemeden bitirdiği maç başına 3 puan

Her orta saha oyuncusu

Attığı gol başına 3 puan

Her gol pası için 2 puan

Her forvet

Attığı gol başına 2 puan

Her gol pası için 1 puan alır.

EKSİLER

Her futbolcudan

Sarı kart başına 1 puan

Kırmızı kart için 3 puan

Kaçırılan penaltı için 2 puan

Kendi kalesine attığı her gol için 2 puan

Her kaleci ve savunma oyuncusundan

Yenilen gol başına 1 puan

Her forvet oyuncusundan

Takımının gol atamadığı maç başına 1 puan silinir.

Korkunç Amca
Yaşadığım lig haftası sanki bir kabustu. Trabzon- F.Bahçe maçı öncesi ve sonrası patlayan olayları gördüm, irkildim... Bülent Uzun'un çaldığı düdükleri işittim, şaşırdım. Yine, sevgili Uzun'un maç sonrası uçakta söylediği sözleri okudum, ürperdim...

Ama hiçbiri Federasyon Başkanı sayın Haluk Ulusoy'un sözleri kadar iğrenç ve seviyesiz değildi...

Utanarak tekrarlıyorum, mazur görün...

‘‘Avradını s... Hem Kanal D'nin hem ATV'nin...’’

Vah, benim canım futbolum. 1923'den buyana, tam 76 yıldır gözümüzden esirgediğimiz, gönlümüzde yaşattığımız, her gün çoğalan bir sevgi ile kucakladığımız futbolumuzu kimlere teslim etmişiz...

Sevgili okurlar, yukarıdaki satırları midenizin kaldırdığı, sabrınızın izin verdiği sürece okuyun. Ya da kafanızı çevirip geçin. Tercih sizlerin...

Ama sakın bu sözleri çocuklarınıza göstermeyin. Onlardan kaçırın. Kaçırın ki, bu alemi sadece bir futbol topu olarak bilen çocuklarınız, bu KORKUNÇ AMCA'dan tiksinip, futboldan soğumasınlar, kopmasınlar...

Uzun’un vicdanı

Şimdi geliyorum haftanın en çok konuşulan ve tartışılan olaylarına...

- Trabzonspor, F.Bahçe'yi 2-0 yendi. Gollere ve sonuca bir itirazınız var mı?

Rakip kalede hiç bir etkinlik yaratamayan, yediği ilk golde, topluca bir savunma suçu işleyen, golü adeta ikram eden ve oyunun genelinde galibiyeti yakalayacak bir performansa hiç mi hiç yaklaşamayan F.Bahçe'nin sonuca ve tabelaya asılan 2-0'lık skora itirazı olabilir mi?

Bana göre, hayır... Trabzonspor, F.Bahçe'den pek farklı oynamasa da sonucu değiştirecek beceriyi gösterdi ve kazandı.

Şimdi geliyorum, maçın diğer yüzüne...

- Hakem Bülent Uzun, Sergen ve diğerlerinin korner atmak için gittiği noktaya fırlatılan tokmak, şişe gibi cisimleri gördükten sonra, oyunu durdurup, bir anons yaptıramaz mıydı?

Bu, kuralların bir gereği değil miydi?

- Cem'in, Moldovan'la ceza sahası içinde giriştiği mücadele, hiç bir düdüğü gerektirmeyecek kadar es geçilecek bir pozisyon muydu?

Bana göre değildi...

- Alpay'ın ikinci sarı kartı görüp, oyundan atıldığı pozisyonda, önünde koşan Selahattin'e bir teması var mıydı?

Bana göre, hiç bir teması yoktu. Dokunmadı bile...

- Alpay'ın oyundan atılışından sonra, Ogün'ün itirazında, acaba, hakem Bülent Uzun'u kızdıracak ya da kırmızı kartı gerektirecek yüz kızartıcı kelimeler mi saklıydı?

Bunu da Bülent Uzun'un vicdanına bırakıyorum...

Sonuçta, Trabzonspor'un 2-0'lık skoruna hiçbir leke düşürmüyorum. Ama F.Bahçe'nin çığlıklarını da sonuna kadar haklı buluyorum...

Ya Ahmet’in emeği

Beşiktaş, İzmir'de iki puan bırakırken, kötü bir futbol sergiledi. Oyunda sürekliliği yoktu Beşiktaş'ın. İkinci yarıda inanılmaz savunma hataları yaptı. Rakibe üç dakikada üç net pozisyon verdi, iki gol yedi ve tek puanı da son saniye golü ile kurtardı.

Maçtan sonra Altay Teknik Direktörü Ümit Kayıhan'ın hakem Mustafa Çulcu'ya söylediklerine bakıyorum. Herhalde son saniyede gelen şok golün öfkesiyle sarfedilmiş kelimeler diye yorumluyorum...

‘‘Maçı fazla oynattın. Golü yedik. Emeğimize yazık ettin, yazık...’’

Peki, sevgili Kayıhan’a, emekten sözederken, bir pozisyonu hatırlatmak istiyorum.

Kaleci Nihat'ın, ceza sahası içinde Ahmet Dursun'a yaptığı harekette, penaltıya yönelik bazı belirtileri, herkes gibi görenlerden biriydim.

Acaba, bu pozisyonun yaratılışında Ahmet Dursun'un da bir emeği yok muydu?

Üstelik, hakem Mustafa Çulcu'nun maçı fazla oynattığını iddia ederken, Çulcu'nun, Altaylı Bayram'ın sakatlanmasını da 3 dakikalık uzatma süresine ikinci bir uzatma olarak eklediğinden haberin yok muydu?

Her neyse, kötü bir hafta geçirdik. Dilerim, gelecek haftalar daha keyifli olur...

Bu sayfalar Alper Duruk tarafından hazırlanmaktadır.

ALPER DURUK'UN SAYFASI | FUTBOL VERI BANKASI | TURK FUTBOLU ARSIVI