1999-2000 1.LİGİ HAFTALIK PANORAMA - 33.HAFTA

Puan Durumu

Haftalık Panorama

DERBİ GERÇEĞİ

Beşiktaş - F.Bahçe maçı öncesi siyah beyazlıların fark yapacağını bekleyenler yanıldı. Hayal kırıklığı ile dolu bir sezon geçiren Fener'in, derbi kralı olduğu İnönü Stadı'nda bir kez daha ortaya çıktı.

BU SEZON 33. HAFTA

‘‘Derbilerin favorisi olmaz’’ sözünün ne kadar doğru olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Beşiktaş maçı öncesi F.Bahçe için ‘‘tarihi fark yer’’ diyenler yanıldıklarını karşılaşma sonunda anladılar. Oysa gerilere gitmeye gerek yoktu. 26. haftadaki G.Saray-Fener maçı bunun en güzel örneği idi. O maçta da aynı şeyler söylenmiş, F.Bahçe kazanmıştı.

Beklentilerin aksine, Beşiktaş'a İnönü'de ağır bir darbe indiren F.Bahçe, ezeli rakibi G.Saray'ın UEFA Kupası finalini oynayacağı Kopenhag'a ‘‘şampiyon takım’’ unvanıyla gitmesinde başrolü oynadı. Sarı lacivertli taraftarların söyledikleri gibi Fener'in kıyağı mıdır, bilinmez ancak G.Saray, Terim yönetiminde üst üste dördüncü, toplam 14. kez şampiyon olup futbol tarihimize adını altın harflerle yazdırmayı başardı.

GEÇEN SEZON 33. HAFTA
Lider G.Saray, Antalya deplasmanından 1-1'lik skorla 2 puan bırakınca, Sakaryaspor'u 3-0 yenen Beşiktaş, aradaki puan farkını 3'e indirdi. Fenerbahçe, İstanbulspor'u 2-1 yenip, üçüncü sıradaki yerini korurken, Trabzonspor, Başkent deplasmanında Ankaragücü'ne 1-0 yenildi. Haftanın futbolcusu Beşiktaşlı Nihat.

G.Saraylı Hakan Şükür 19 golle krallık yarışında yalnız kaldı. F.Bahçe'den Real Madrid'e transfer olan Elvir Baliç 18 golle ikinci sırada. Hakan Şükür 15 gol pasıyla asist krallığında da zirvede yer alıyor. F.Bahçeli Moshoeu (91) yıldız kralı. Erzurumspor'dan Furkan kırmızı kart gördü. Haftanın teknik direktörü Fatih Terim (G.Saray)

HAFTANIN TAKIMI: ALTAY
İzmir'e şampiyonluk turu atmaya gelen G.Saray'ın 40 maçlık deplasman saltanatına son veren Altay, kümede kalma ümitlerini son haftaya taşıdı. Beşiktaş'ı bu sezon ikinci kez yenip, G.Saray'ın Kopenhag'a şampiyon unvanıyla gitmesini sağlayan F.Bahçe'nin yanı sıra Erzurumspor'u gole boğan G.Birliği haftanın diğer başarılı ekipleriydi.

HAFTANIN HAKEMİ
İsmet ARZUMAN (Kocaeli-Antalya)

Fizik kondisyon:.............****

Yardımcıları ile uyum:......***

Oyuna motivasyon:........****

Kararlılık ve cesaret:.......****

Oyunu yorumu:..............****

Kararlarındaki doğruluk:****

HAFTANIN TEKNİK ADAMI:

Zafer BİLGETAY (Altay)

Oyunu okuma:...............****

Oyuncu değişikliği:..........***

Motivasyon:...................****

Takım kondisyonu:..........****

Teknik, taktik:.................****

Takım tertibi:..................****

ASİST KRALLIĞI
13 gol pası: Sergen (G.Saray), Ayhan (Beşiktaş)

12 gol pası: Hakan Şükür (G.Saray)

11 gol pası: E.Albayrak (G.Antep), B.Volkan (Adana), Zafer (Antalya), Yusuf (Denizli)

9 gol pası: Münch (Beşiktaş), Varesanoviç (Bursa)

8 gol pası: Hasan (G.Saray), Mevlüt (Vanspor)

7 gol pası: Mehmet (Beşiktaş), Hami (Trabzon), Tümer, Serkan (Samsun), Phiri, Ümit Karan (G.Birliği), Petkov (İstanbul)

6 gol pası: Moshoeu (F.Bahçe), Fatih (Trabzon), Ali (Samsun), Hakan Demir (G.Birliği), Altan (Adana), Hakan Keleş (A.Gücü)

ALTIN KARMA

NİHAT.......................(ALTAY)

ALPAY....................(F.BAHÇE)

ÜMİT ÖZAT...........(G.BİRLİĞİ)

ORHAN.....................(ALTAY)

TELAT........................(ALTAY)

ABDÜLKADİR........(TRABZON)

TARIK.....................(A.GÜCÜ)

COULİBALY..................(VAN)

KONA..................(G.BİRLİĞİ)

PREKO...................(F.BAHÇE)

CEZALILAR
SARI KART: Ayhan (Beşiktaş), Alpay (F.Bahçe), İlhan, Eprianu (Samsun), Varesanoviç (Bursa), Turan (Van)

Zirvedeki Yıldızlar Top 10

OYUNCU TAKIMPUANI
Serkan Samsun75 (1)
Mehmet Beşiktaş65 (1)
Yusuf Denizli56 (2)
Taffarel G.Saray55 (-)
Hakan Şükür G.Saray55 (-1)
Abdülkadir Trabzon54 (3)
Ayhan Beşiktaş54 (2)
Mehmet G.Antep54 (-1)
Ömer G.Antep54 (-2)
Ümit Karan G.Birliği50 (3)

NOT: Parantez içindeki son hafta aldığı puandır.

DEĞERLENDİRME NASIL YAPILDI

ARTILAR

Her futbolcu

90 dakika oynadığı her maça 1 puan

Her penaltı golü için 1 puan

Her kaleci

Gol yemeden bitirdiği maç başına 3 puan

Kurtardığı penaltı için 5 puan

Her savunma oyuncusu

Attığı gol başına 4 puan

Takımının gol yemeden bitirdiği maç başına 3 puan

Her orta saha oyuncusu

Attığı gol başına 3 puan

Her gol pası için 2 puan

Her forvet

Attığı gol başına 2 puan

Her gol pası için 1 puan alır.

EKSİLER

Her futbolcudan

Sarı kart başına 1 puan

Kırmızı kart için 3 puan

Kaçırılan penaltı için 2 puan

Kendi kalesine attığı her gol için 2 puan

Her kaleci ve savunma oyuncusundan

Yenilen gol başına 1 puan

Her forvet oyuncusundan

Takımının gol atamadığı maç başına 1 puan silinir.

GOL KRALLIĞI:
 ToplamSağ ayakSol ayakKafaPenaltı
Serkan (Samsun)2920135
Ahmet (Beşiktaş)1914032
Moldovan (F.Bahçe)189342
Fazlı (Antalya)189513
Ümit Karan (G.Birliği)178450
Cafer (Ank.Gücü)166811
Oktay (G.Antep)168323
Ertuğrul (Beşiktaş)149131
Okan (Bursa)1410310
B.Hakan (G.Saray)141292
Dobrowski (Kocaeli)137114

Namus
Alpay formasını çıkartıp santra yuvarlığının ortasına bıraktı. Ve günlerdir süregelen sinir savaşı böylece ilginç bir davranışla noktalandı.

Ne biçim bir kavgadır, işin başından bu yana bir türlü anlayamadım. Bir yanda binlerce Beşiktaşlı taraftar, diğer yanda ‘‘Don Kişot Alpay.’’ Ve her iki taraf da kafayı birbirine takmış kişilik kavgası yapıyor...

- Vay sen Beşiktaş için nasıl böyle konuşursun?

- Peki, sen benim eşime nasıl sataşırsın?

Ve sezon başından bu yana süregelen bu ‘‘NAMUS’’ savaşı, gelecek sezon tekrar başlamak üzere tatile girdi.

Onlar tatile çıktı da, olan Beşiktaş'a oldu. Şimdi sözüm tribünlere... Şampiyonluk umutlarını pekiştireceğin, kolay kazanabileceğin bir maçı, kafayı başka şeylere takıp nasıl kaybedersin.

Şaşkınlığımdan hala sıyrılamadım. Çok akıllı ve kurnaz bildiğim Beşiktaş taraftarı, nasıl böyle bir taktik hatası yapardı?

Beşiktaş'ın mükemmel başladığı, öne geçtiği, rakibi dağıttığı ve farka beklediği bir oyunda, Alpay'la didişme uğruna maçtan nasıl soğuyabilirdi?

Nasıl, Beşiktaş üzerinde yoğunlaştırdığı sevgi tezahüratını birden kesip, sanki maç bitmiş gibi sadece Alpay ile uğraşma yanlışlığına düşebilirdi.

Derler ki, ‘‘Öfke ile kalkan zararla oturur.’’

Boşuna söylenmiş bir ata sözüne hiç rastlamadım. Ancak, bir çılgınlık yaşamadan büyük sözü dinleyeni de pek göremedim.

Dilerim, bu namus kavgası Beşiktaş tribününün son çılgınlığı olur...

KİM KİMİ YARATTI?

Ve Gaziantepspor... Şu günlerde yıllardır düşlediği, özlemle beklediği UEFA Kupası'na katılmanın coşkusunu yaşıyor.

Başarı büyük. Bir BÜYÜĞÜ saf dışı bırakıp, ligi de üçüncü sırada tamamlayıp, bir Avrupa Kupası'na katılacaksın... Ne söyleyebilirim. Bu köşeden sadece sıcak, samimi tebriklerimi gönderebilirim..

Sırası geldi de düşündüm... Kim kimi yarattı? Celal Doğan mı G.Antep'i yarattı, yoksa, G.Antep, Celal Doğan'ı mı?

Liglerin bitmek üzere olduğu, işlerimizin rahatladığı şu günlerde böylesine zor bir soru nereden aklıma geldi...

Düşünürken, Celal Doğan'ın bir söyleşide sarfettiği sözler gözüme çarptı.

- Ben kulübü 10.5 milyon dolar borçla ve kayyumdayken teslim aldım.

- Şu anda borcumuz olmadığı gibi, 3 milyon dolar fazlalığımız var.

- Gaziantep halkı bunlar için tek kuruş vermedi.

Ve söyleşi uzayıp gidiyor.

Anladım ki, alkışladığımız Gaziantepspor, Celal Doğan'ın üstün çabaları ile doğmuş.

Peki, Gaziantepspor bu ilgiye karşılıksız mı kaldı?

Kalamazdı. Ve Doğan'a bir başka alemde güç verdi, popülarite verdi, süreklilik verdi, adına şöhret verdi. Onbinlerce G.Antep halkının sevgisini verdi.

Öyleyse, bu iki sevgiliyi başbaşa bırakıp, birlikte uzun ömürler diliyorum.

14 NİSAN'DA BİTMİŞTİ

İyi güzel de, bu arada G.Saray'ı mı unuttuk. 4. kez şampiyonluğu yakalayan, Türkiye Kupası'nı kazanan ve şu sıralarda Danimarka'da UEFA finali oynamaya hazırlanan G.Saray'ı bu yazının manşetine mi almam gerekirdi.

Hayır. 14 Nisan'da oynanan Beşiktaş-G.Saray derbisi sonrası, yine bu köşede üç kelimelik bir başlıkla düşüncelerimi belirtmiş, G.Saray'ı kutlayıp, zirveye noktayı koymuştum.

‘‘Bu iş bitti...’’

Bu sayfalar Alper Duruk tarafından hazırlanmaktadır.

ALPER DURUK'UN SAYFASI | FUTBOL VERI BANKASI | TURK FUTBOLU ARSIVI