|
|
HAFTANIN TAKIMI: F.BAHÇE
Seyircisiyle mükemmel bir şekilde bütünleşti, sahasındaki 5 maçlık galibiyetler serisini Trabzonspor karşısında da sürdürdü. Kadıköy'de rakiplerine şans tanımayan sarı lacivertliler, Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda oynadığı 7. maçından da 3 puanla ayrıldı. Siirt deplasmanından da 3 puanla dönen İstanbulspor, son 10 maçında yenilgi yüzü görmüyor.
|
| |
|
Sarı lacivertliler, Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda 7 maçın 7'sini de kazandı. 25 gol attı, 21 puan topladı. G.Saray ise, İstanbul dışındaki 5 maçından da kayıp vermedi.
BU SEZON 13. HAFTA
Trabzonspor'u 11 yıl aradan sonra 5 golle uğurlayarak haftanın en flaş sonucunu elde eden F.Bahçe bu sezon iç ve dış sahalarda farklı görüntüler sergiliyor. Deplasmanda 6 maçta yalnızca 7 puan toplayabilen Sarı Kanaryalar, Kadıköy'de şans tanımıyor. F.Bahçe, sahasındaki 7 maçın 7'sini de kazandı, 21 puan topladı. Attığı 33 golün 25'ini de taraftarının önünde kaydetti.
Ligin bir maçı eksik gizli lideri G.Saray ise ezeli rakibinin aksine dış sahalarda daha başarılı sonuçlar alıyor. Cimbom, İstanbul dışındaki 5 maçını da kayıpsız kapattı. 13 gol attı, kalesinde 3 gol gördü. Türkiye'de elektronik bayrak uygulaması Beşiktaş-Kocaeli maçıyla başladı. Yardımcı hakemler, sinyalizasyon sistemli bayraklarla görev yaptılar. Kollarında alıcı bulunan orta hakemleri gönderdikleri sinyallerle uyardılar.
GEÇEN SEZON 13. HAFTA
Denizlispor'u deplasmanda 4-2 yenen G.Saray, maç eksiğine rağmen rakipleri ile arasındaki puan farkını açıp liderliğini sürdürdü. Beşiktaş, konuk ettiği Antalyaspor'u 4-0'la topa tutarken, F.Bahçe, Samsun deplasmanında takıldı: 1-1. Trabzonspor ise İzmir'de Altay'a 3-1 mağlup oldu. Haftanın takımı G.Saray, haftanın yıldızı Hasan Şaş (G.Saray), teknik direktör Hikmet Karaman (Adanaspor)
Samsunsporlu Serkan 11 golle krallık yarışında, 9 gollü Ahmet Dursun'un önünde yer alıyor. G.Antepsporlu Ramazan 30 puanla en değerli futbolcu. Hakan Şükür (G.Saray), Sergen (F.Bahçe), Mevlüt (Vanspor), Zafer (Antalya) ve Erhan Albayrak (G.Antep) 5'er gol pasıyla asist krallığında zirvede yer alıyorlar. Haftanın hakemi Beşiktaş-Antalya maçındaki yönetimiyle Sadık İlhan. Denizlispor'dan Kemal kırmızı kart gördü.
İNCİLER
Bunlar konuşuluyor
* F.Bahçe, Kadıköy'de önüne geleni deviriyor. Sarı lacivertliler, Şükrü Saraçoğlu Stadı'ndaki 7 maçta 21 puan çıkardı. G.Saray, İstanbul dışında oynadığı 5 maçı da kazandı.
* F.Bahçe kalecisi Rüştü, Trabzon maçından önce, kendisine uğur getireceğine inandığı muskayı, görev yaptığı kalelerin arkasına koydu. Beşiktaş-Kocaeli maçının hakemi Ali Aydın da başlama düdüğünü üflemeden önce yüzüğünü öpüp, uğur denedi.
* G.Saray, bu sezon Jardel'in ayağından ikinci penaltı atışından da (İstanbul ve Adana maçları) yararlanamadı.
* Adanasporlu Altan, G.Saray filelerini 33. saniyede havalandırarak, lig tarihine geçti.
* Adanasporlu Krilov, tutmakta zorlandığı Jardel'in formasından çekiştirip durdurmaya çalışınca Brezilyalı isyan etti. Jardel, Bulgar futbolcunun yanına gitti, ‘‘Çok sevdin galiba. Sürekli çekiştiriyorsun. Al istediğin forma olsun’’ dedi.
* Trabzonspor'u 5-2'lik skorla deviren F.Bahçe, Karadeniz ekibine 2. kez 5 gol atmış oldu. Sarı lacivertli takım, daha önce Trabzonspor karşısındaki en farklı galibiyetini 5 Mart 1989'da, İstanbul'da 5-1'lik skorla almıştı.
HAFTANIN HAKEMİ
Bülent UZUN (Ç.Rize-Erzurum)
Fizik kondisyon:...........****
Yardımcıları ile uyum:....***
Oyuna motivasyon:......****
Kararlılık ve cesaret:.....****
Oyunu yorumu:............****
Kararlardaki doğruluk:...****
HAFTANIN TEKNİK ADAMI:
Mustafa DENİZLİ (Fenerbahçe)
Oyunu okuma:............****
Oyuncu değişikliği:.......***
Motivasyon:................****
Takım kondisyonu:.......****
Teknik, taktik:..............****
Takım tertibi:...............****
ASİST KRALLIĞI
10 gol pası: Rapaiç (F.Bahçe)
9 gol pası: Hagi (G.Saray), Münch (Beşiktaş)
7 gol pası: Baliç (F.Bahçe)
6 gol pası: Hami (Trabzon), Preko (Y.Yozgat)
5 gol pası: Ali Tandoğan (Denizli), Fatih (G.Antep)
4 gol pası: Nihat (Beşiktaş), Mustafa (G.Antep), Timuçin (Denizli), Ümit Karan (G.Birliği), Cenk (Adana), Ali (Samsun), Simiçiç (Erzurum)
NOT: Penaltı yaratan futbolcular asist yapmış sayılır.
ALTIN KARMA
Haftanın Yıldızı: BALİÇ (FENERBAHÇE)
ÖMER....................... (G.ANTEP)
FATİH....................... (G.SARAY)
ERCAN.......................(SAMSUN)
BURHAN...................(ANTALYA)
ÜMİT..............................(Ç.RİZE)
SAİDOU....................(İSTANBUL)
EMRE.........................(G.SARAY)
MEHMET....................(BEŞİKTAŞ)
RAPAİÇ.......................(F.BAHÇE)
ANDERSSON..............(F.BAHÇE)
HAFTANIN GOLÜ G.SARAYLI EMRE’DEN
G.Saraylı Emre, geçen sezon UEFA Kupası'nda Mallorca'ya attığı golün bir benzerini de Adanaspor filelerine gönderdi. Ümit'in pasında topu önce kontrol etti, baktı ki kaleci Scheuer öne çıkmış, akıl dolu bir aşırtma vuruş yatı. Meşin yuvarlak G.Saray'ın galibiyet golü olarak ağlarla kucaklaştı.
CEZALILAR
KIRMIZI KART: Ömer (Erzurum), Ömer (G.Birliği)
SARI KART: Faruk (Kocaeli), Erhan (G.Antep)
Zirvedeki Yıldızlar Top 10
En Değerli Futbolcu:Hagi
| OYUNCU |
TAKIM |
PUANI |
| Hagi | G.Saray | 39 (1) | | Zdravkov | İstanbul | 38 (4) | | Jardel | G.Saray | 38 (1) | | Münch | Beşiktaş | 32 (3) | | Petkov | İstanbul | 30 (4) | | Fatih | G.Antep | 30 (1) | | Rapaiç | F.Bahçe | 26 (6) | | Faruk N. | A.Gücü | 25 (1) | | Löbe | Trabzon | 24 (-) | | Cenk | Adana | 24 (1) |
NOT: Parantez içindeki son hafta aldığı puandır.
DEĞERLENDİRME NASIL YAPILDI
ARTILAR
Her futbolcu
- 90 dakika oynadığı her maça 1 puan
- Her penaltı golü için 1 puan
Her kaleci
- Gol yemeden bitirdiği maç başına 3 puan
- Kurtardığı penaltı için 5 puan
Her savunma oyuncusu
- Attığı gol başına 4 puan
- Her gol pası için 3 puan
- Takımının gol yemeden bitirdiği maç başına 3 puan
Her orta saha oyuncusu
- Attığı gol başına 3 puan
- Her gol pası için 2 puan
Her forvet
- Attığı gol başına 2 puan
- Her gol pası için 1 puan alır.
EKSİLER
Her futbolcudan
- Sarı kart başına 1 puan
- Kırmızı kart için 3 puan
- Kaçırılan penaltı için 2 puan
- Kendi kalesine attığı her gol için 2 puan
Her kaleci ve savunma oyuncusundan
- Yenilen gol başına 1 puan
Her forvet oyuncusundan
- Takımının gol atamadığı maç başına 1 puan silinir.
GOL KRALLIĞI: Jardel arayı açıyor
| | Toplam | Sağ ayak | Sol ayak | Kafa | Penaltı |
| Jardel (G.Saray) | 16 | 7 | 2 | 7 | 0 | | Cenk (Adana) | 10 | 5 | 1 | 1 | 3 | | Löbe (Trabzon) | 9 | 4 | 4 | 0 | 1 | | Nouma (Beşiktaş) | 9 | 1 | 3 | 5 | 0 | | Okan (Bursa) | 8 | 7 | 0 | 1 | 0 | | Andersson (F.Bahçe) | 7 | 3 | 0 | 3 | 1 | | Fatih (G.Antep) | 7 | 2 | 2 | 3 | 0 | | Hami (Trabzon) | 7 | 2 | 3 | 0 | 2 | | Hagi (G.Saray) | 7 | 1 | 6 | 0 | 0 | | Faruk N. (A.Gücü) | 7 | 5 | 1 | 1 | 0 | | Kona (G.Birliği) | 6 | 1 | 2 | 0 | 3 | | Hasan Özer (G.Antep) | 6 | 1 | 1 | 0 | 4 | | Ahmet (Beşiktaş) | 6 | 5 | 0 | 1 | 0 | |
|
|
 |
|
Mutluluk zinciri...
BALİÇ'in Trabzon maçındaki performansına bayıldım. Emre'nin Adana'ya attığı şık golde Hagi'den esintiler gördüm. Andersson'un kafa golünde bir topun böylesine sürat kazandığını ilk kez gördüm. 27 golün atıldığı 13. haftada gollerin güzelliğini birbirinden ayıramadım.
Kocaelisporlu Serdar'ın Beşiktaş'a 30 metreden attığı golün tarifini kaleci Shorunmu'ya bırakıyorum...
‘‘İnanılmaz bir gol yedim. Topun dışarıya çıkacağını düşündüm, yanılmışım. Topu bir anda filelerde gördüm. Böyle bir gol hiç yemedim...’’
İstanbulsporlu Saidou, Antalyasporlu Atilla ve Musiç, Adanasporlu Altan Bursasporlu Okan, Rizeli Tetteh'in golleri aklıma geldikçe alkışlıyorum.
Bu ligi seviyorum...
35 yaşını aşan ve yolun yarısını geçen Şifo'nun, Kocaelispor maçındaki kazanma hırsına saygı duyuyorum. F.Bahçe'ye transferinden bugüne dek, fizik yönden eleştiri manyağına çevrilen ve ‘‘Bu adam koşamaz’’ damgası yiyen Yusuf'un, Trabzon maçında tükettiği enerjiye hala inanamıyorum.
Bu ligi seviyorum...
Zaman zaman rastladığım çirkinliklere karşın yine de seviyorum. Jardel'in Adana maçında Krilov'a attığı kroşeyi, Andersonn'un Trabzonlu Güngör'e savurduğu dirseği şiddetle kınıyorum. Yine aynı maçta Güngör'ün, Rapaiç'in ayaklarına doğru savurduğu tabanı, ekmek parasına yöneltilmiş bir saldırı olarak yorumluyorum.
Ve Adana maçında, seyircinin Emre'ye yönelttiği çirkin tezahürattaki o büyük ayıbı unutturacak hafifletici bir unsuru ne kadar arasam bulamıyorum.
Bu ligi, güzellikleri ve çirkinlikleri ile birlikte seviyorum.
Ve F.Bahçeli yönetici Mahmut Uslu'nun sözlerine de küçük bir düşünce farklılığı ile gönülden katılıyorum. Uslu diyor ki...
‘‘F.Bahçe kazandığı zaman Türkiye'nin mutluluk oranı artıyor.’’
Peki, F.Bahçe kaybettiği zaman neler oluyor?
Bana göre, Türkiye'nin mutluluk oranında hiçbir eksilme olmuyor...
SCALA VE GORDON
BEŞİKTAŞ yakaladığı liderliği bırakmıyor. Üstelik önümüzdeki iki haftayı da sahasında geçirecek.
Ancak, yediği kolay goller bir hayli düşündürücü. Diyorlar ki...
‘‘Scala bir İtalyan. Savunmayı en iyi bilen bir ülkenin adamı nasıl olur da Beşiktaş'ın bu hastalığına gerekli reçeteyi yazamaz. İlaç bulamaz.’’
Gerçekten de Beşiktaş'ın sezonlara göre yediği gol oranlarında bir kıyaslama yaparsak, ortaya ilginç bir tablo çıkıyor.
1959-60 sezonunda 15, 1964-65 sezonunda 17, 1965-66 sezonunda 15, 1981-82 sezonunda sadece 17 gol yiyen Beşiktaş, bu sezon şimdiden kalesinde 17 gol gördü.
Olacak iş mi? Bir İtalyan'a yakışıyor mu?
Ne var ki, Nevio Scala, çalıştırdığı hiçbir takımda savunma anlayışını bir İtalyan teknik adamın katı boyutlarına taşımadı.
‘‘Önce savunma’’ demedi.
Oyunu tüm detayları ile yorumladı. Ve 3-2 kazandığı Kocaelispor maçından sonra söylediği şey çok ilginçti. Hatalı gol yiyen savunmasından önce, çok gol kaçıran forvetlerini suçluyordu Scala...
‘‘Bu maçta hücumda inanılmaz yanlışlar yaptık. Maçı zora soktuk.’’
Oysa, bir zamanların efsane antrenörü Gordon Milne şöyle derdi...
‘‘Benim forvetim iki gol atıp da, Beşiktaş o maçı alamıyorsa, ben savunmamı suçlarım.’’
İşte, iki teknik adam ve iki farklı yaklaşım...
Kolay goller yese de, yediğinden çok attığı ve lider kaldığı sürece Beşiktaş'ın savunma krizi hep konuşulacak, ancak gündemde pek kalıcı olmayacak.
Ama ya liderlik giderse...
|
|
 |
|