|
|
HAFTANIN TAKIMI:
MKE ANKARAGÜCÜ
MKE Ankaragücü, ligin en zor deplasmanı Trabzon'dan puan çıkarıp, haftaya damgasını vurdu. 2-0 geriye düştüğü maçta oyundan kopmadı, rakibinin üzerine gidip iki gol buldu, beraberliği sağlayıp, puanı kaptı. 7 hafta sonra 3 puanla tanışan Erzurum ile G.Antep’ten puanla dönen Denizlispor da başarılı.
|
| |
|
G.Saray-F.Bahçe derbisinin golsüz bitmesi, Beşiktaş'ın işine yaradı. Siyah beyazlılar, zirveye oynayan rakiplerinin puan kaybettiği haftada, İstanbulspor'u kurtarıcısı Pascal Nouma ile vurdu, 11 puan kára geçti...
BU SEZON 14. HAFTA
G.Saray-F.Bahçe derbisinde çıkan golsüz beraberlik, zirveye oynayan Trabzon ve G.Antepspor'un sahalarında 2'şer puan kaybetmeleri, lider Beşiktaş'a yaradı. Siyah beyazlılar, oldukça zor anlar yaşadığı maçta, İstanbulspor'u Pascal Nouma ile devirirken, F.Bahçe ile bir maçı eksik G.Saray'a 5 puan fark yapıp, avantaj sağladı. Kartal, takipçileri G.Saray, F.Bahçe, G.Antep ve Trabzon'un kazanamadığı haftayı 11 puan kárla kapadı.
Beşiktaş'ı Kara Boğa Nouma sırtlıyor. Fransız futbolcu, bu sezon 14 maçın 13'ünde oynadı ve ağları tam 11 kez havalandırdı. Nouma ile Kartal 8 galibiyet, 1 beraberlik elde etti. Fransız golcü, takımına 13 puan kazandırdı. Hakemler, 46 sarı, 2 de kırmızı kart gösterirken, bu rakam sezonun en fazla kart gösterilen haftası olarak kayıtlara geçti. Atılan gollerden 12'si ayak, 8'i sol ayak, 6'sı kafa, 2'si de penaltı vuruşlarından geldi.
Geçen SEZON 14. HAFTA
Erteleme maçında ezeli rakibi F.Bahçe'yi, ardından da Vanspor'u aynı skorla 2-1 yenen G.Saray, en yakın rakibinin 8 puan önünde lider. F.Bahçe, 2-1'lik G.Saray yenilgisinin acısını, Erzurumspor'dan aldı: 2-0. Beşiktaş ise Bursaspor'u deplasmanda 1-0 yenerken, Trabzonspor, sahasında İstanbulspor'la 1-1 berabere kaldı. Haftanın takımı G.Antepspor, haftanın futbolcusu Oktay (G.Antepspor)
Samsunsporlu Serkan 13 gole ulaşıp, krallık yarışında rakipleri ile arasındaki farkı açtı. G.Antepsporlu Mehmet Polat, 33 puanla en değerli futbolcu. G.Saray'dan Sergen ve G.Antep'ten Erhan Albayrak, 6'şar gol pasıyla asist krallığında önde yer alıyorlar. Haftanın teknik adamı Ziya Doğan (İstanbulspor), haftanın hakemi A.Gücü-Altay maçındaki yönetimiyle Mustafa Çulcu.
İNCİLER
Bunlar konuşuluyor
Diskolar vitaminim!..
İstanbulspor maçının kahramanı Nouma maçtan sonra ilginç bir açıklamada bulundu. Fransız futbolcu, ‘‘Bu formunu neye borçlusun?’’ sorusuna, ‘‘Diskolar benim vitaminim. Oraya gidince güçleniyorum’’ yanıtını verdi.
Dev maça büyü gölgesi... Maçtan önce F.Bahçe yedek kulübesinde sarı kırmızılı bir kurdela dikkati çekti. Asbaşkan Özaydınlı, devreye girerek büyü olduğu gerekçesiyle bunu kaldırttı. F.Bahçe kalecisi Rüştü, ‘‘uğurum’’ dediği muskasını yine kalesinin içine bıraktı.
Beşiktaş Teknik Direktörü Scala, ‘‘İnsanları eğlendiren bir takımız. Kalemizde kafa golü görmemek için çok çalıştık ve başardık. Ama şimdi de ayakla iki gol oldu. Akılsızca goller yiyoruz. Yine de sezon sonuna kadar her maçı 3-2 kazanalım, razıyım.’’
G.Saray-F.Bahçe derbisinde 14 yıl sonra ilk kez gol çıkmadı. İki takımın, ligde 1986'dan bu yana oynadıkları her maç gollü geçmişti.
G.Saray'ın R.Sociedad'dan geri aldığı Arif Erdem, sarı kırmızılı formasına 6 ay sonra kavuştu.
Son 6 maçında fire vermeyen ve 18 puan toplayan Beşiktaş, arka arkaya oynadığı Samsun, Kocaeli ve İstanbulspor karşılaşmalarını 3-2'lik skorlarla ve zorlanarak kazandı.
İstanbulspor'un 10 haftadır süren yenilmezlik serisine, lider Beşiktaş son verdi. Erzurumspor 7, Bursaspor 3 hafta aradan sonra 3 puanın sahibi oldu. Trabzonspor, son 4 maçta 10 puan kaybetti.
HAFTANIN HAKEMİ
Serdar TATLI (İstanbul-Beşiktaş)
Fizik kondisyon:...........****
Yardımcıları ile uyum:...****
Oyuna motivasyon:......****
Kararlılık ve cesaret:.....****
Oyunu yorumu:............****
Kararlardaki doğruluk:.****
HAFTANIN TEKNİK ADAMI:
Ersun YANAL (Ankaragücü)
Oyunu okuma:............****
Oyuncu değişikliği:.......***
Motivasyon:................****
Takım kondisyonu:.......****
Teknik, taktik:................***
Takım tertibi:...............****
ASİST KRALLIĞI
10 gol pası: Rapaiç (F.Bahçe), Münch (Beşiktaş)
9 gol pası: Hagi (G.Saray)
7 gol pası: Baliç (F.Bahçe)
6 gol pası: Hami (Trabzon), Preko (Y.Yozgat)
5 gol pası: Ali Tandoğan (Denizli), Fatih (G.Antep)
4 gol pası: Nihat (Beşiktaş), Mustafa (G.Antep), Timuçin (Denizli), Ümit Karan (G.Birliği), Cenk (Adana), Ali (Samsun), Simiçiç (Erzurum)
NOT: Penaltı yaratan futbolcular asist yapmış sayılır.
ALTIN KARMA
Haftanın Yıldızı: NOUMA (BEŞİKTAŞ)
RÜŞTÜ........................(F.BAHÇE)
CÜNEYT....................(ERZURUM)
POPESCU...................(G.SARAY)
AHMET HASSAN..........(DENİZLİ)
N'GOBE......................(A.GÜCÜ)
AYEW.....................(Y.YOZGAT)
YILMAZ.......................(A.GÜCÜ)
İLHAN........................(SAMSUN)
OKAN...........................(BURSA)
ÜMİT KARAN.............(G.BİRLİĞİ)
HAFTANIN GOLÜ İSTANBULSPORLU BUSHİ’DEN
28 kez ağların sarsıldığı 14. haftanın en güzel golünü İstanbulsporlu Bushi, Beşiktaş ağlarına yolladı. Tayfur'un yakın markajına rağmen topu önce kontrol etti, sol ayağı ile Shorunmu'nun uzanamayacağı köşeye mükemmel vurdu. Beşiktaşlı Nouma'nın rövaşata, Kocaelisporlu Pazin'in frkik ve A.Gücü'nden N'Gobe'nin golleri de nefisti.
CEZALILAR
KIRMIZI KART: Hakan Kutlu (A.Gücü), Scheuer (Adana)
SARI KART: Abdullah, Lazetiç (F.Bahçe), Recep (İstanbul), Hanke (Siirt)
Zirvedeki Yıldızlar Top 10
En Değerli Futbolcu:Hagi
| OYUNCU |
TAKIM |
PUANI |
| Hagi | G.Saray | 39 (-) | | Jardel | G.Saray | 38 (-) | | Zdravkov | İstanbul | 36 (-2) | | Münch | Beşiktaş | 34 (2) | | Fatih | G.Antep | 33 (3) | | Petkov | İstanbul | 31 (1) | | Nouma | Beşiktaş | 28 (6) | | Rapaiç | F.Bahçe | 26 (-) | | Okan | Bursa | 25 (5) | | Faruk N. | A.Gücü | 25 (-) |
NOT: Parantez içindeki son hafta aldığı puandır.
DEĞERLENDİRME NASIL YAPILDI
ARTILAR
Her futbolcu
- 90 dakika oynadığı her maça 1 puan
- Her penaltı golü için 1 puan
Her kaleci
- Gol yemeden bitirdiği maç başına 3 puan
- Kurtardığı penaltı için 5 puan
Her savunma oyuncusu
- Attığı gol başına 4 puan
- Her gol pası için 3 puan
- Takımının gol yemeden bitirdiği maç başına 3 puan
Her orta saha oyuncusu
- Attığı gol başına 3 puan
- Her gol pası için 2 puan
Her forvet
- Attığı gol başına 2 puan
- Her gol pası için 1 puan alır.
EKSİLER
Her futbolcudan
- Sarı kart başına 1 puan
- Kırmızı kart için 3 puan
- Kaçırılan penaltı için 2 puan
- Kendi kalesine attığı her gol için 2 puan
Her kaleci ve savunma oyuncusundan
- Yenilen gol başına 1 puan
Her forvet oyuncusundan
- Takımının gol atamadığı maç başına 1 puan silinir.
GOL KRALLIĞI: Jardel sustu, Nouma coştu
| | Toplam | Sağ ayak | Sol ayak | Kafa | Penaltı |
| Jardel (G.Saray) | 16 | 7 | 2 | 7 | 0 | | Nouma (Beşiktaş) | 11 | 2 | 3 | 6 | 0 | | Cenk (Adana) | 10 | 5 | 1 | 1 | 3 | | Okan (Bursa) | 10 | 7 | 1 | 1 | 1 | | Löbe (Trabzon) | 9 | 4 | 4 | 0 | 1 | | | Fatih (G.Antep) | 8 | 2 | 2 | 4 | 0 | | | Andersson (F.Bahçe) | 7 | 3 | 0 | 3 | 1 | | | Hami (Trabzon) | 7 | 2 | 3 | 0 | 2 | | | Hagi (G.Saray) | 7 | 1 | 6 | 0 | 0 | | Faruk N. (A.Gücü) | 7 | 5 | 1 | 1 | 0 | |
|
|
 |
|
339. derbiyi öldürdük
HERKES derbiye yükleniyor. Belki hiçbir G.Saray-F.Bahçe derbisi böylesine eleştiri tokadı yemedi.
Tribündeki seyirci, sahadaki futbolcu ve maçı yöneten hakem, bir derbinin içine etmek için ne gerekirse yaptılar. Sokakta bıçaklar çekildi kanlar aktı. Sahadaki kötü niyetli aktörler yaradana sığınıp bastı tekmeyi... Ve maçın yönetmeni sevgili Erol Ersoy, derbiyi kirletenleri sahada tutarak adeta bir Western filminin çekim sahnelerini hazırladı.
Medya, böyle bir derbi için neler yazdı?
‘‘Ayıplar derbisi’’ dedi. ‘‘Kalitesiz derbi’’ damgasını yapıştırdı. ‘‘En büyük stres’’ diye başlık attı. ‘‘Cüce derbi’’ diye dalga geçti...
Ve günlerdir heyecanla beklenen yılın derbisi, klasik bir yakıştırma ile haftayı kapattı...
Dağ fare doğurdu!
NEYİMİZ EKSİK!
ATILAN her bir başlığa, yoruma ve eleştiriye yürekten katılıyorum. Yine de, bu derbinin heyecanı, coşkusu ve havası herkes gibi beni de etkiledi. Bunu da hatırlatmadan geçemiyorum.
Derbiden önce televizyonda izlediğim Vicenza-İnter maçında bir İstanbulspor- Beşiktaş maçının yüksek temposunu, heyecan fırtınasını yaşayamadım. Roma-Fiorentina maçında tribünleri dolduran 80 bin seyircide, Ali Sami Yen'deki 35 bin taraftarın, G.Saray ve F.Bahçe'ye duyduğu sevginin bir benzerine rastlamadım.
Hiç abartmadan yazıyorum. Bizim ligin coşkusu hiçbir yerde yok. Heyecan mı, her maçta var. Goller mi, estetik açıdan diğer ülkelerden hiç de aşağı kalır yanı yok. Kalite mi, vallahi öyle maçlar var ki, Avrupa'da oynanan bazı maçlara taş çıkartır.
Peki, neyimiz eksik bizim?
Futbol terbiyemiz... Fair-Play kavramımız...
Topu gördük mü, gözümüz dönüyor.
Puanlar bir başka takımın hanesine gitti mi, bir kara sevdalı gibi çekip bıçağı ortalığı kana buluyoruz.
Tıpkı, 339. derbiyi öldürdüğümüz gibi...
KART REKORU
HAKEMLER, geçtiğimiz hafta, sezonun en fazla kartını kullandılar ve bir rekor kırdılar. Tam 46 sarı ve 2 de kırmızı kart... .
Haftanın derbisinde Erol Ersoy sarı kartını 10 kez kullanırken, Serdar Tatlı, İstanbulspor-Beşiktaş maçında 6 kez sarı kart çıkardı.
Birinci Ligde bu sezon daha önce en fazla kart, 4. haftada gösterilmişti. Hakemler 4. haftada 45 kez sarı, 2 kez de kırmızı kart kullanmıştı.
Ligde bu sezon, ertelenen Antalyaspor-Galatasaray maçı dışında, haftalara göre kartların dağılımı şöyle:
SHORUNMU VE PASCAL
VE Beşiktaş'ta Shorunmu isyan bayrağını açtı. Yediği hatalı goller için bir yığın eleştiri alan Shorunmu hafta sonunda açtı ağzını yumdu gözünü...
İşte, Nijeryalı kalecinin isyan bayrağından ilginç başlıklar...
‘‘Eğer savunmanız kötüyse, gol yemeniz kaçınılmazdır.’’
‘‘Ben bu şansızlığı yaşıyorum.’’
‘‘Defansımız genç ve deneyimsiz. Yediğim gollerde hatam yok.’’
‘‘Zamanla deneyim kazanacak ve iyi olacaklar. Buna inanıyorum.’’
Sevgili Beşiktaşlılar, yorum yapmıyorum. Shorunmu'nun sözlerini sizler değerlendirin.
Yine bir başka Beşiktaşlı Pascal Nouma diyor ki...
‘‘İyi bir form yakaladım. Gittiğim diskolarda enerji ve moral topluyorum. Gösterdiğim performans bundan kaynaklanıyor.’’
Yine yorum yapmıyorum ve Pascal ile Beşiktaşlıları başbaşa bırakıyorum..
|
|
 |
|