2000-2001 1.LİGİ HAFTALIK PANORAMA - 22.HAFTA

Puan Durumu

Haftalık Panorama

PUANLAR FENER’E

HAFTANIN TAKIMI: KOCAELİ
Ligdeki ilk galibiyetini 16. haftada alabilen, puan cetvelindeki konumu nedeniyle düşer gözüyle bakılan Kocaelispor, Hikmet Karaman yönetiminde inanılmazı gerçekleştirdi. Son 4 haftada 10 puan çıkaran Körfez ekibi, tehlikeli bölgenin üzerine çıktı. Yeşil siyahlılar, şampiyonluğun en güçlü adaylarından biri olan G.Saray'ı İstanbul'da 5 yıl sonra yenmeyi başarırken, ilk deplasman galibiyetini de alıyordu. Ezeli rakibi Beşiktaş'ı devirerek en yakın rakibi ile arasındaki puan farkını 5'e çıkaran lider F.Bahçe de alkışı hak etti.

G.Saray'a 5, Beşiktaş'a 8, Trabzonspor'a 16 puan fark atan sarı lacivertli takımın zirveyi bırakmaya niyeti yok. Sahasında 12'de 12 yapan Kanarya'nın tek sıkıntısı deplasman maçları...

BU SEZON 22. HAFTA
Fenerbahçe zirveyi sevdi... Hem de öyle bir sevdi ki... Ezeli rakibi Beşiktaş'ı Kadıköy'de deviren Kanarya, G.Saray'ın da Kocaeli'ne yenilmesiyle haftayı 9 puan karla kapattı. G.Saray'a 5, Beşiktaş'a 8, Trabzonspor'a 16 puan fark atan sarı lacivertli ekip, ‘‘şampiyonluğu istiyorum’’ diyor ve zirveyi bırakmaya niyetinin olmadığını gösteriyor.

Sahasında 12'de 12 yapan ancak deplasman maçlarında zorlanan Fenerbahçe'yi dış sahada 7 zorlu sınav bekliyor. Takipçisi Galatasaray'ı Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda ağırlayacak olan sarı lacivertli ekip, derbi maçının yanı sıra Karadeniz'de oynayacağı (Trabzon, Samsun ve Rize) üç zorlu deplasmanı düşünüyor. Eğer bu dört maçı kayıpsız atlatırsa, Fener'i kimse tutamaz.

GEÇEN SEZON 22. HAFTA
Samsunspor'u Hakan Şükür, Sergen ve Suat'ın golleriyle 3-1 yenen G.Saray, uzak ara liderliğini sürdürdü. Cimbom'u 11 puan geriden takip eden Beşiktaş, Kocaeli deplasmanından 2-1 galip ayrıldı. F.Bahçe ise G.Antep'te dağıldı, rakibine 5-1'lik skorla boyun eğdi. Haftanın takımı G.Antepspor, haftanın yıldızı Oktay (G.Antepspor)

Samsunsporlu Serkan 16 golle krallık yarışında ilk sırada. Kocaelispor ağlarını 2 kez havalandıran Beşiktaşlı Ahmet Dursun 15 golle takip ediyor. Mehmet Polat (G.Antep) ve Serkan (Samsun) 42'şer puanla en değerli oyuncular sıralamasında zirvedeler. G.Saraylı Sergen ve Antalyalı Zafer 9 gol pasıyla asist kralı. Haftanın hakemi Oğuz Sarvan.

ŞİMDİ BUNLAR KONUŞULUYOR
G.Saray’ı tuş ettik

* Kocaelispor Teknik Direktörü Hikmet Karaman: ‘‘Biz, doğru yelken açıp, doğru yerlere gidiyoruz. G.Saray'ı Ali Sami Yen'de tuş ettik.’’

* F.Bahçe maçında kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bırakan Ahmet Dursun: ‘‘Hakem Muhittin Boşat'a, faul yapmadım hocam. Topu korudum sadece dedim. O da bana seni atacağım dedi ve attı.’’

* Ç.Rizesporlu Kürşat'ın Yozgat galibiyetinden sonra yaptığı, ‘‘Geleni gideni yeneriz. Buradan kimse çıkamaz’’ şeklindeki sözlerine Antalyasporlu Burhan'dan yanıt geldi: ‘‘Geldik, puanımızı aldık ve gidiyoruz.’’

* F.Bahçe, bu sezon Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda oynadığı 12. maçından da galip ayrıldı, ezeli rakibi Beşiktaş'ı devirip, zirvedeki yerini korudu. Kanarya, üst üste 6. sınavını da kazandı.

* Kocaelispor 5 yıl aradan sonra G.Saray'ı yendi, bu sezon deplasmandaki ilk galibiyetini aldı. Körfez ekibi, Cimbom'a karşı son galibiyetini Mustafa Denizli yönetiminde 4 Mayıs 1996'da Ali Sami Yen'de 4-0'la elde etmişti.

* Sahasında üst üst 5 maç kazanarak çıkışa geçen Ç.Rizespor'un hızını Antalyaspor kesti. 9 haftadır yenilmeyen Denizlispor, Bursa deplasmanından boş döndü.

HAFTANIN HAKEMİ

Orhan ERDEMİR (G.Antep-G.Birliği)

Fizik kondisyon:...........****

Yardımcıları ile uyum:...****

Oyuna motivasyon:......****

Kararlılık ve cesaret:.....****

Oyunu yorumu:............****

Kararlardaki doğruluk:.****

HAFTANIN TEKNİK ADAMI
Hikmet KARAMAN (Kocaelispor)

Oyunu okuma:............****

Oyuncu değişikliği:.......***

Motivasyon:................****

Takım kondisyonu:.......****

Teknik, taktik:..............****

Takım tertibi:...............****

ASİST KRALLIĞI

18 gol pası: Rapaiç (F.Bahçe)

11 gol pası: Hagi (G.Saray)

10 gol pası: Münch (Beşiktaş)

8 gol pası: Baliç (F.Bahçe), Hami (Trabzon), Nuri (Kocaeli)

7 gol pası: Gökdeniz (Trabzon), Preko (Y.Yozgat), Ümit (Ç.Rize)

6 gol pası: Andersson (F.Bahçe), Nihat (Beşiktaş), Simiçiç (Erzurum), Ümit Karan (G.Birliği), Altan (Adana), Mustafa (G.Antep), Alexandrov (Kocaeli)

5 gol pası: Hasan (G.Saray), Ali Tandoğan, Timuçin (Denizli), Fatih, Hasan Yiğit (G.Antep), Ali, Tümer (Samsun), Cenk (Adana), Thomas (G.Birliği), Atilla (Antalya)
NOT: Penaltı yaratan futbolcular asist yapmış sayılır.

ALTIN KARMA

OGÜN(F.BAHÇE)

ADNAN....................(ANTALYA)

ZEKİ..........................(İSTANBUL)

ERCAN.......................(SAMSUN)

MERT.........................(G.ANTEP)

HAKAN KELEŞ.............(A.GÜCÜ)

ALEXANDROV............(KOCAELİ)

FATİH............................(BURSA)

ENGİN........................(KOCAELİ)

ATİLLA.......................(ANTALYA)

REVİVO.......................(F.BAHÇE)

HAFTANIN GOLÜ HAKAN KELEŞ'TEN
Ankaragücü'nün Siirt'i 4-1 yendiği maçta yıldızlaşan Hakan Keleş'in golü görülmeye değer güzellikteydi. Yılmaz'ın yaklaşık 40 metrelik ortasını iyi takip eden Hakan, ceza sahasında topa düşmeden mükemmel vurdu. Adanasporlu Altan'ın son dakika frikik golünün yanı sıra, F.Bahçeli Serhat Akın'ın kafa golü de mükemmeldi.

CEZALILAR

KIRMIZI KART: Ahmet Dursun (Beşiktaş), Serkan (Adana)

SARI KART: Yakomoviç (G.Antep), Kürşat (Ç.Rize), Zafer (Erzurum), Saidou (İstanbul), Hüseyin (Y.Yozgat), Serdal (Denizli), Erbil (Adana)

Zirvedeki Yıldızlar Top 10

OYUNCUTAKIMPUANI
RapaiçF.Bahçe53 (3)
JardelG.Saray45 (-3)
HagiG.Saray44 (3)
FatihG.Antep43 (-)
OkanBursa41 (2)
TümerSamsun38 (-)
MünchBeşiktaş38 (1)
MertG.Antep37 (9)
NoumaBeşiktaş37 (8)
Faruk N.A.Gücü37 (4)

NOT: Parantez içindeki son hafta aldığı puandır.

DEĞERLENDİRME NASIL YAPILDI

ARTILAR
Her futbolcu
- 90 dakika oynadığı her maça 1 puan
- Her penaltı golü için 1 puan

Her kaleci
- Gol yemeden bitirdiği maç başına 3 puan

- Kurtardığı penaltı için 5 puan

Her savunma oyuncusu
- Attığı gol başına 4 puan
- Her gol pası için 3 puan
- Takımının gol yemeden bitirdiği maç başına 3 puan

Her orta saha oyuncusu
- Attığı gol başına 3 puan
- Her gol pası için 2 puan

Her forvet
- Attığı gol başına 2 puan
- Her gol pası için 1 puan alır.

EKSİLER
Her futbolcudan
- Sarı kart başına 1 puan
- Kırmızı kart için 3 puan
- Kaçırılan penaltı için 2 puan
- Kendi kalesine attığı her gol için 2 puan

Her kaleci ve savunma oyuncusundan
- Yenilen gol başına 1 puan
Her forvet oyuncusundan
- Takımının gol atamadığı maç başına 1 puan silinir.

GOL KRALLIĞI: OKAN atak yaptı

FutbolcularToplamSağ ayakSol ayakKafaPenaltı
Jardel (GSaray)199280
Okan(Bursa)1612121
Nouma (Beşiktaş)144460
Cenk (Adana)126114
Fatih (GAntep)123360
Kona (GBirliği)123324
Andersson (FBahçe)104141
Hami (Trabzon)103304
Atilla (Antalya)108110
Ahmet (Beşiktaş)95112
Löbe (Trabzon)94401
Faruk (AGücü)97110
Serhat (FBahçe)95220

NANKÖR!
BİR BİR BİTİYORLAR... Cumartesi gecesi Beşiktaş'ın Kadıköy'de tükenişi, pazar günü öğle seansında Trabzonspor'un Avni Aker'de çöküşü... Ve Yine pazar gecesi G.Saray'ın Ali Sami Yen'de yıkılışı.

Her biri başlı başına birer olaydı. Hele hele, G.Saray'ın Ali Sami Yen'de 20 bin taraftarına yaşattığı şok herbirinden farklıydı.

Kocaeli yenilgisinin ardından Florya'ya yürüyen ve tesislerde G.Saray'ı ıslıklayan bir grup taraftarın tepkisine herkes gibi şaşırdım... Böyle bir davranış beni yıllar öncesine götürdü. Arşivleri karıştırdım, tam 4 sezon öncesi aynı taraftar Çanakkale maçından sonra, üstelik kazanmasına karşın ıslıklamış, sözleriyle hırpalamış G.Saray'ı...

Daha sonraki yıllarda hep alkış, hep övgü ve sevgi ile kucaklamış takımını. Ve pazar gecesi bir yenilgi ile her şey toz duman.

Futbol için çeşitli söylemler yapılır. Onun güzelliğini, vefasızlığını ve de sürprize açık bir oyun olduğunu her fırsatta vurgularlar.

Futbol, doksan dakikalık kısacık ömrüne karşın, tribündeki seyircisi, çoşkusu ve heyecanı ile bir bütündür. Söylemlere aynen katılıyorum... Bazen vefasızdır, çoğu zaman sürprize açıktır. Adaleti de pek yoktur. Başka...

Nankördür...

Nereden mi çıktı!

Kocaeli yenilgisinden sonra Florya Tesisleri'ne koşup, G.Saray'ı ıslıklayanları görünce anladım ki, nankörmüş.

Evet... Nankörmüş...

SEN BİZİMSİN BEŞİKTAŞ

Her neyse, bunları düşünürken aklıma Beşiktaş seyircisi geldi. Beşiktaş kötü bir sezon geçiriyor. Bunca yenilgi, kalesinde gördüğü sayısız gol. Avrupa'da yok, Türkiye Kupası'ndan elendi, lige havlu attı. Heyecanlar tükendi, coşkusu bitti, hiçbir beklentisi kalmadı koca Beşiktaş'ın...

Yani, sezonu tribündeki seyircisine zehir etti...

Yine de tribünlere bakıyorum, bir yenilginin ardından kısa bir öfke, biraz yaygara sonra özür dileyiş...

‘‘Beşiktaş, sen bizim her şeyimizsin...’’

Bilmem, G.Saray'ı yuhalayanlara bir şeyler anlatabildim mi?

KARAMAN’IN ELİ DEĞDİ

Yazımın başında bir bir bitiyorlar demiştim... Şimdi de ‘‘yeniden doğanlar’’ diyorum. Ve bunların başına da Kocaelispor'u alıyorum...

Öyle bir takım ki, ilk galibiyetini ancak 16. haftada almış.

Moralman bitmiş, tükenmiş. Herkes umudunu kesmiş ve damgayı vurmuş.

Bu takım küme düşer.

İşte bu takım şimdilerde süratle yükseliyor ve düşme hattının üzerine çıkıyor.

Bir sihirli değnek mi dolaştı Kocaelispor'un üzerinde.

Yoo... Sadece yeni teknik direktör Hikmet Karaman'ın eli değdi Kocaelispor'a.

Ne yaptı Karaman?

Önce yabancıları değiştirdi. Gidenlerin yerine Bulgar Yordanov ile Slovak Timko'yu aldı. Sonra öğrencilerine Kocaelispor'un düşecek takım olmadığını adeta ezberletti. Ve kolları sıvayıp savaşa başladı.

İşte sonuçlar...

A.Gücü'nü 4-0 yendi. Deplasmanda Gaziantep ile golsüz berabere kaldı. Trabzon'u Körfez'de 3-2 dize getirdi, G.Saray'ı Ali Sami Yen'de dağıttı...

Şimdi 20 puanla düşme hattının üzerinde ve gönül rahatlığı ile yoluna devam ediyor ve İzmit ikinci baharı yaşıyor.

Hep tartışılır. Bir antrenörün bir takımın başarısındaki katkısı nedir?

Kocaelispor örneğini gördükten sonra, bu konuda cimri davrananlara sesleniyorum. Böyle bir diyaloğa girerken, Hikmet Karaman'ı hatırlamadan tartışmaya başlamayın...

MANŞETE BAKIN

F.Bahçe mi? Onu ben değil, panoramanın manşetinde arkadaşım Sıddık Turgut yazacak.

O artık manşetlerin takımı oldu. O bir haftada 9 puan toplayacak kadar işi büyüttü. F.Bahçe'yi okumak isteyenler, lütfen gözlerini yukarıya çevirip, manşetlere baksınlar...

NOT: Haftalık Panorama sayfaları Hürriyet gazetesinden alınmaktadır.

Bu sayfalar  Alper Duruk tarafından hazırlanmaktadır.

ALPER DURUK'UN SAYFASI | FUTBOL VERI BANKASI | TURK FUTBOLU ARSIVI