2000-2001 1.LİGİ HAFTALIK PANORAMA - 24.HAFTA

Puan Durumu

Haftalık Panorama

GOL ATMAYI ÖĞRENDİK

HAFTANIN TAKIMI: G.ANTEP
G.Antepspor, dokuz yıldır sahasında yenilmediği Beşiktaş'a yine şans tanımadı. İkinci yarıdaki mükemmel futbolu ve golleriyle rakibini adeta sahadan sildi, zirve mücadelesini sürdürdü. Ligde kalma mücadelesi veren Siirt Jetpaspor, zorlu Trabzon deplasmanından farklı galip gelerek ümitlenirken, alkışı da hak etti. Erzurumspor'u rakip sahada yıkan İstanbulspor da başarılıydı.

Futbolseverler, ligin en gollü sezonuna tanık oluyor. 215 maçta fileler 686 kez havalanırken, 3.19 gibi müthiş bir ortalama tutturuldu. Bu rakamlar, Avrupa'nın gerisinde kalmadığımızın bir göstergesi.

BU SEZON 24. HAFTA
43. sezonunu yaşayan ligimiz en gollü dönemini geçiriyor. 2000-2001 sezonunun 24. haftası geride kalırken, 215 maçta fileler 686 kez havalandı, 3.19 gibi müthiş bir ortalama tutturuldu. Üstelik bir maç da eksik. Daha önceki en gollü sezon olan 1994-95'in sonunda gol ortalamasının (3.08) bile bu sezonun 24. haftasının gerisinde kaldığını görüyoruz. Kısacası gol atmayı artık çok iyi biliyoruz. Son 7 sezonun tablosu her şeyi apaçık ortaya seriyor.

GEÇEN SEZON 24. HAFTA
Lider G.Saray, Bursaspor'u gole boğdu (6-0), 11 puanlık farkı korudu. Sarı kırmızılı ekip, Marcio (2), Hakan Şükür, Sergen, Ergün ve Ahmet'le farka gitti. Takipçisi Beşiktaş, İstanbulspor'u 2-0 yenerken F.Bahçe, Başkent'te A.Gücü ile 1-1 berabere kaldı. Haftanın takımı G.Saray, Ergün (G.Saray) haftanın futbolcusu, Fatih Terim (G.Saray) haftanın teknik adamı.

Samsunsporlu Serkan gol sayısını 21'e yükseltip gol krallığında arayı açarken, 50 puanla en değerli oyuncu. 10'ar gol pası veren Sergen (Galatasaray) ve Erhan Albayrak (Gaziantepspor) asist kralı. Haftanın hakemi, Altay-Denizlispor maçındaki yönetimiyle Metin Seval. Timur (İstanbulspor) ve Şenol (Bursaspor) kırmızı kart gören oyuncular.

HAFTANIN HAKEMİ

Musa ERYILMAZ (F.Bahçe-Antalya)

Fizik kondisyon:.........****

Yardımcıları ile uyum:..***

Oyuna motivasyon:....****

Kararlılık ve cesaret:..****

Oyunu yorumu:..........****

Kararlardaki doğruluk:...***

HAFTANIN TEKNİK ADAMI
Tevfik LAV (Siirt Jetpa)

Oyunu okuma:..........****

Oyuncu değişikliği:.....***

Motivasyon:..............****

Takım kondisyonu:....****

Teknik, taktik:...........****

Takım tertibi:.............****

ASİST KRALLIĞI

18 gol pası: Rapaiç (F.Bahçe)

13 gol pası: Münch (Beşiktaş)

11 gol pası: Hagi (G.Saray)

8 gol pası: Baliç (F.Bahçe), Hami, Gökdeniz (Trabzon), Nuri (Kocaeli), Preko (Y.Yozgat)

7 gol pası: Altan (Adana), Alexandrov (Kocaeli), Ümit (Ç.Rize)

6 gol pası: Andersson (F.Bahçe), Nihat (Beşiktaş), Simiçiç (Erzurum), Ümit Karan (G.Birliği), Atilla (Antalya), Mustafa (G.Antep), Ali (Samsun), Ceyhun (Siirt)

ALTIN KARMA

Haftanın yıldızı:RÜŞTÜ (F.BAHÇE)

KENAN......................(SAMSUN)

POPESCU...................(G.SARAY)

CEM SİNAN................(KOCAELİ)

DEVRAN.........................(Ç.RİZE)

BATİSTA.....................(G.ANTEP)

CEYHUN...........................(SİİRT)

FARUK........................(A.GÜCÜ)

HASAN ÖZER.............(G.ANTEP)

ERSEN MARTİN.................(SİİRT)

BUSHİ.......................(İSTANBUL)

En Değerli futbolcu
OYUNCUTAKIMPUANI
RapaiçF.Bahçe54 (1)
JardelG.Saray46 (1)
GökdenizTrabzon45 (3)
MünchBeşiktaş44 (-)
FatihG.Antep43 (-)
NoumaBeşiktaş42 (1)
TümerSamsun41 (-)
OkanBursa41 (1)
HagiG.Saray41 (-3)
MertG.Antep40 (3)

NOT: Parantez içindeki son hafta aldığı puandır.

HAFTANIN GOLÜ ERSEN MARTİN’DEN
35 kez ağların sarsıldığı 24. haftada o kadar güzel goller atıldı ki, seçim yapmakta zorlandık. Ersen Martin'in Trabzonspor'a attığı 2. gol hazırlanış ve vuruş tekniği bakımından biraz daha öne çıktı. Trabzonsporlu Abdülkadir, Bursasporlu Okan, Antalyasporlu Uğur'un golleri de görülmeye değer güzellikteydi.

ŞİMDİ BUNLAR KONUŞULUYOR

"Kutsal ittifak iş başında"

Futbol Federasyonu ve MHK'ye ateş püsküren G.Saray Kulübü Başkanı Faruk Süren: ‘‘Bizi bu ligde istemiyorlar. Her maçta 14 kişiye karşı oynuyoruz. G.Saray'a karşı kutsal ittifak kuruldu.’’

F.Bahçe, ligde Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda oynadığı 13 maçta 39 puan toplarken, 43 gol atıp, 13 gol yedi. Sarı lacivertli ekip, üst üste 8. maçını da kazandı. Andersson, 79 gün sonra formasına kavuştu.

Beşiktaş, G.Antep'i deplasmanda üst üste 9. maçta da yenemedi. Kartal rakibini Kamil Ocak'ta en son 22 Eylül 1991'de 2-1 mağlup etmişti.

G.Antepspor kalecisi Ömer maç öncesinde kale içinde dua okudu ve ardından kale ağlarını üfledi. Başarılı kaleci her maçtan önce bunu yaptığını belirterek, ‘‘Manevi güç kazanıyorum’’ dedi.

G.Birliği maçında kırmızı kart gören Hagi, ‘‘Yaşananlar benim için sürpriz değil. Bu hakem hırsız. İnsan olamaz. F.Bahçe'yi şampiyon yapmak istiyorlar’’ dedi.

CEZALILAR
KIRMIZI KART: Hagi (G.Saray), Mustafa (G.Birliği)

SARI KART: Nihat, Ahmet Dursun (Beşiktaş), Ali, Müslüm (Samsun), M.Ali (Adana)

GOL KRALLIĞI: Jardel kaçıyor Okan kovalıyor

FutbolcularToplamSağ ayakSol ayakKafaPenaltı
Jardel (G.Saray)2010280
Okan (Bursa)1713121
Nouma (Beşiktaş)165470
Cenk (Adana)126114
Fatih (G.Antep)123360
Kona (G.Birliği)123324
Atilla (Antalya)119110
Hasan Özer (G.Antep)112315
Hami (Trabzon)114304
Andersson (F.Bahçe)104141
Ahmet (Beşiktaş)105212

ARTIK AYNAYA BAKABİLİYORUM
YAZMAYACAĞIM... Türkiye liglerinin üzerine atılan o çirkin iftirayı kalemime dolayıp, yangına körükle gitmeyeceğim... Türkiye liglerinin kaderini düşünerek, ‘‘Kutsal İttifak’’ benzetmesine hiçbir yorum getirmeden, sahibinin vicdanına geri postalayacağım.

Hagi'nin, Ali Sami Yen'deki çılgınlığını daha fazla eşeleyip, ortalığı toz dumana katmayacağım. ‘‘Her çirkinlik sahibine aittir’’ diyerek aradan çekileceğim. Türkiye liglerinin gelecek haftalarını hatırlayarak yangına bir ateş de ben atmayacağım.

Sadece şu ‘‘Kutsal İttifak’’ paketine kimlerin girdiğine bir açıklık getirmesi için sahibinden bir ricada bulunacağım. Sabahleyin gazeteye gelirken arabanın şoförü böyle bir soruyu bana sordu:

‘‘Abi, şu Kutsal İttifak'da kimler var. Merak ediyorum, söyler misin?’’

Yanlış bir yanıt vermemek için lafı karıştırdım. Daha doğrusu pervasızca konuşmanın bu alemde ne canlar yakacağını bildiğim için kestim sesimi. Yoksa, ben de sazı elime alıp, ne senaryolar yazardım...

Sustum... Türkiye liglerinin selameti için kestim sesimi...

TOY VE KAŞAR!

DÖNÜP dolaşıp yine hakemlere geliyorum. G.Antep-Beşiktaş maçı sonrası Antep'te Sevcan Otel'in restaurantında MHK Başkanı Bülent Yavuz ile birlikteydim. Daha G.Saray- G.Birliği maçı oynanmamış, olaylar patlak vermemişti. Bir süre konuştuk. Söylediklerini aynen aktarıyorum... Bakın, neler anlattı...

‘‘Elimde 14 tane pırıl pırıl genç hakem var. Bir kısmı Amerika'da master yapmış. Bir maça veriyorsunuz, hemen yaygarayı basıyorlar... Bizim maça niye bu acemiyi veriyorsunuz? Peki, bu gençleri nasıl kazanacağız. Futbolcu değil ki, bir maçta 5 dakika, diğerinde 10 dakika görev verelim. Isındıra ısındıra derbilere hazırlayalım. Bir başka maça deneyimli bir hakem veriyoruz... Yine aynı tepki... Vay, bu kaşar da nereden çıktı? Oysa, MHK olarak, bir ayın hemen hemen her gününü onlarla birlikte geçiriyoruz. Onları olayların dışında tutmak, etkilenmelerden önlemek, yetiştirmek için ne yollar deniyoruz. Bir bilseler...’’

Ne dersiniz. Şu hakemleri böylesine sık boğaz etmesek. Hep merak ederim, acaba hakemlere hiç inanmayanlar, her yenilgiye bir bahane arayanlar, kendilerine ne kadar inanıyorlar...

NOT: Haftanın hakemi seçilen Fenerbahçe-Antalyaspor maçının yönetmeni Musa Eryılmaz da adı geçen genç hakemlerimizden biri. Mükemmel bir maç yönetti, herkesten alkış ve övgü aldı...

KURBANLIKLAR

ŞİMDİ de ligin 24. haftasında söylenen ilginç sözler üzerinde bir tur atalım. İşte bunlardan ilki...

‘‘Beşiktaş, sezon başında Antalyasporlu Fazlı'yı bana tercih etti. Herkes ikimizin de neler yaptığını gördü. Herhalde şimdi pişmandırlar.’’

Bu sözleri, Beşiktaş'a iki gol atan G.Antepli Hasan Özer söyledi.

‘‘Bugüne kadar Kadıköy'den hiçbir takım çıkamadı. Bundan sonra da, lig sonuna dek hiçbir takım Kadıköy'den çıkamayacak.’’

Bu sözler de Mustafa Denizli'den.. Hemen fikstüre baktım, Kadıköy'e sırası ile şu takımlar geliyor...

Adanaspor, G.Antepspor, G.Saray, Bursaspor...

Hocamın söylediklerine göre kurbanlıklar arasında G.Saray da var. Ve son söz Christoph Daum'un...

‘‘Bazı yanlışlar yapmış olabilirim. Ama artık aynaya rahat bakabiliyorum.’’

Öyleyse mesele yok... Beşiktaş'a hoşgeldin...

NOT: Haftalık Panorama sayfaları Hürriyet gazetesinden alınmaktadır.

Bu sayfalar  Alper Duruk tarafından hazırlanmaktadır.

ALPER DURUK'UN SAYFASI | FUTBOL VERI BANKASI | TURK FUTBOLU ARSIVI