|
|
HAFTANIN TAKIMI: F.BAHÇE
Kadıköy'ü rakiplerine dar eden F.Bahçe, bu kez kendi yarattığı cehennem ateşinin içinde muhteşem taraftarının desteği ile çıktı. Zirve yarışında kendisini takip eden G.Antepspor karşısında ilk 45 dakikayı 3-0 yenik kapayan sarı lacivertliler, ikinci yarıda taraftarının müthiş desteği ile coşup, sahadan 4-3 galip ayrıldı. Zorlu Rize deplasmanından 3 puan çıkarıp F.Bahçe'yi takibini sürdüren G.Saray da alkışı hak etti.
|
| |
|
GOL VE KART PATLADI
Tarihinin en gollü sezonunu yaşayan ligimizde fileler 855 kez havalandı, maç başına 3.27 gibi müthiş bir ortalama tutturuldu. 261 maçta hakemler 991 sarı kart gösterdi.
BU SEZON 29. HAFTA
Son 5 haftaya 64'er puanla giren F.Bahçe ile G.Saray, şampiyonluk yarışında biraz daha öne çıkarken, Siirt Jetpaspor ve Adanaspor küme düşmeyi garantiledi. Kurtulması mucizelere bağlı Erzurumspor'a da artık 2. Lig yolcusu gözüyle bakabiliriz. Tarihinin en gollü sezonunu yaşayan Türkiye 1. Ligi'nde gol atıldıkça sinirler geriliyor. Son 5 sezonun gol ve sarı kart ortalamaları bu gerçeği gözler önüne seriyor.
GOL ARTIYOR, SİNİRLER GERİLİYOR
| SEZON | MAÇ | GOL | ORT | S.KART | ORT | | 1995-96 | 306 | 873 | 2.84 | 1007 | 3.29 | | 1996-97 | 306 | 878 | 2.86 | 1087 | 3.55 | | 1997-98 | 306 | 861 | 2.81 | 1152 | 3.76 | | 1998-99 | 306 | 875 | 2.86 | 1125 | 3.67 | | 1999-00 | 306 | 878 | 2.86 | 1089 | 3.55 | | 2000-01 | 261 | 855 | 3.27 | 991 | 3.79 |
GEÇEN SEZON 29. HAFTA
Ligde şampiyonluk mücadelesi veren iki ezeli rakibin İnönü Stadı'ndaki mücadelesinde Beşiktaş'la 1-1 berabere kalan G.Saray, rakibinin 6 puan önünde liderliğini sürdürdü. F.Bahçe, sahasında oynadığı maçta ligde kalması mucizelere bağlı Göztepe'ye 3-2 yenilerek herkesi şaşırttı. İzmir ekibi, güçlü rakibini İstanbul'da tam 33 yıl sonra yenmeyi başardı. Haftanın takımı Göztepe. Remzi (Göztepe) haftanın futbolcusu.
Samsunsporlu Serkan28 golle krallık yarışında yalnız kaldı. Serkan, 71 puanla en değerli futbolcu. Sergen (G.Saray) 13 gol pasıyla asist kralı. Nihat (Altay), Turan (Van), Oğuz (F.Bahçe) ve Ömer (Bursa) kırmızı kart gördü. Sonuçlar şöyle... Beşiktaş-G.Saray: 1-1, Erzurum-Bursa: 4-1, Van-A.Gücü: 2-3, G.Birliği-Antalya: 4-1, Denizli-Adana: 4-2, Altay-G.Antep: 1-3, F.Bahçe-Göztepe: 2-3, Kocaeli-Trabzon: 1-0, Samsun-İstanbul: 1-0.
HAFTANIN HAKEMİ
Serdar TATLI(Beşiktaş-Samsun)
Fizik kondisyon:...........****
Yardımcıları ile uyum:..****
Oyuna motivasyon:......****
Kararlılık ve cesaret:....****
Oyunu yorumu:............****
Kararlardaki doğruluk:...****
HAFTANIN TEKNİK ADAMI
Yücel UYAR (Samsunspor)
Oyunu okuma:.............***
Oyuncu değişikliği:.......***
Motivasyon:................****
Takım kondisyonu:......****
Teknik, taktik:...............***
Takım tertibi:...............****
ASİST KRALLIĞI
19 gol pası: Rapaiç (F.Bahçe)
14 gol pası: Münch (Beşiktaş)
11 gol pası: Hagi (G.Saray)
10 gol pası: Gökdeniz (Trabzon), Nuri (Kocaeli)
9 gol pası: Baliç (F.Bahçe), Preko (Y.Yozgat)
8 gol pası: Revivo (F.Bahçe), Hami (Trabzon), Bushi (İstanbul), Kona
(G.Birliği)
7 gol pası: Andersson (F.Bahçe), Hasan (G.Saray), Altan (Adana),
A.Yordanov (Kocaeli), Ümit (Ç.Rize), Sertan (İstanbul), Yılmaz (A.Gücü), Ceyhun
(Siirt)
NOT: Penaltı yaratan futbolcular asist yapmış sayılır.
HAFTANIN YILDIZI:RAPAİÇ (F.BAHÇE)
ALTIN KARMA
DİALLO....................(Y.YOZGAT)
ERCAN.......................(SAMSUN)
POPESCU...................(G.SARAY)
İSMAİL GÜLDÜREN.....(G.BİRLİĞİ)
ÜMİT.........................(G.SARAY)
CEYHUN...........................(SİİRT)
HAMİ........................(TRABZON)
REVİVO.......................(F.BAHÇE)
COŞKUN......................(DENİZLİ)
OKTAY.....................(TRABZON)
EN DEĞERLİ FUTBOLCU
| OYUNCU | TAKIM | PUANI |
| Rapaiç | F.Bahçe | 67 | (7) |
| Jardel | G.Saray | 53 | (2) |
| Gökdeniz | Trabzon | 53 | (3) |
| Faruk N. | A.Gücü | 53 | (1) |
| Oka | Bursa | 48 | (-) |
| Mert | G.Antep | 48 | (1) |
| Tamer | Trabzon | 47 | (5) |
| Fatih | G.Antep | 47 | (2) |
| Münch | Beşiktaş | 46 | (-) |
| Tümer | Samsun | 44 | (-) |
NOT: Parantez içindeki son hafta aldığı puandır.
DEĞERLENDİRME NASIL YAPILDI
ARTILAR
Her futbolcu
- 90 dakika oynadığı her maça 1 puan
- Her penaltı golü için 1 puan
Her kaleci
- Gol yemeden bitirdiği maç başına 3 puan
- Kurtardığı penaltı için 5 puan
Her savunma oyuncusu
- Attığı gol başına 4 puan
- Her gol pası için 3 puan
- Takımının gol yemeden bitirdiği maç başına 3 puan
Her orta saha oyuncusu
- Attığı gol başına 3 puan
- Her gol pası için 2 puan
Her forvet
- Attığı gol başına 2 puan
- Her gol pası için 1 puan alır.
EKSİLER
Her futbolcudan
- Sarı kart başına 1 puan
- Kırmızı kart için 3 puan
- Kaçırılan penaltı için 2 puan
- Kendi kalesine attığı her gol için 2 puan
Her kaleci ve savunma oyuncusundan
- Yenilen gol başına 1 puan
Her forvet oyuncusundan
- Takımının gol atamadığı maç başına 1 puan silinir.
HAFTANIN GOLÜ RAPAİÇ’TEN
F.Bahçe'nin tarihi galibiyetinde başrolü oynayan Rapaiç'in attığı ikinci gol, uzun yıllar konuşulacağa benzer. Orta sahadan kaptığı topla depara kalkan Hırvat futbolcu, üç rakibinden nefis hareketlerle sıyrıldı, kaleci Ömer'in öne çıktığını görünce aşırtma bir vuruş yapıp F.Bahçe'nin galibiyet golüne imza attı. Trabzonsporlu Hami'nin frikiği, Siirt'ten Ceyhun'un, Kocaeli'nden Ahmet Arslaner'in uzaktan attığı goller de güzeldi.
ŞİMDİ BUNLAR KONUŞULUYOR
G.Antepspor Kulübü Başkanı Celal Doğan ve teknik direktör Sakıp Özberk, F.Bahçe yenilgisinden sonra hakeme yüklendi. Doğan, ‘‘Dayak yiye yiye yenildik’’ derken Özberk, ‘‘Sahada nasıl dayak atıldı herkes gördü. Hakem Murat Ilgaz F.Bahçe'ye uğurlu geliyor’’ yorumunu yaptı.
G.Antepspor'u 3 yıl aradan sonra yenmeyi başaran (en son 14 Kasım 1998'de 4-0 kazanmıştı), bu sezon Kadıköy'deki 15. maçından da 3 puan çıkardı, 51 gol atarak rekor kırdı.
Trabzonsporlu Oktay, Adanaspor ağlarını 3 kez sarsıp 100'ler Kulübü'nün 21. üyesi oldu. Adanaspor'u 7-1 yenen Trabzon, en farklı deplasman galibiyetlerinden birisine imzasını attı.
Beşiktaş son yıllarda 29. haftalarda galibiyet alamıyor. Geçen sezon G.Saray ile 1-1, önceki sezon Samsun'la golsüz, 97-98 sezonunda da Bursasporla yenişememişti.
Ligden düşmesi kesinleşen Siirt Jetpa sahasında ilk galibiyeti alırken, Kocaelispor'un 10 hafta sonra yenilgiyle tanışmasını sağladı.
KIRMIZI KART: Ali Tandoğan (Denizli)
SARI KART: Rapaiç (F.Bahçe), Fatih (G.Saray), Soner (Adana), İlhan (Samsun), Şenol (Antalya), Muscal (Y.Yozgat), Kürşat, Ümit (Ç.Rize)
GOL KRALLIĞI: Zirvede ses yoktu
| Futbolcular | Toplam | Sağ ayak | Sol ayak | Kafa | Penaltı |
| Jardel (G.Saray) | 22 | 10 | 2 | 10 | 0 | | Okan (Bursa) | 21 | 16 | 1 | 2 | 2 | | Nouma(Beşiktaş) | 16 | 5 | 4 | 7 | 0 | | Hami (Trabzon) | 16 | 6 | 4 | 0 | 6 | | Hasan Özer (G.Antep) | 15 | 4 | 3 | 2 | 6 | | Atilla (Antalya) | 14 | 10 | 1 | 2 | 1 | | Kona (G.Birliği) | 13 | 3 | 3 | 2 | 5 | | Sertan (İstanbul) | 13 | 1 | 11 | 0 | 1 | | | Fatih (G.Antep) | 13 | 3 | 3 | 7 | 0 | | Cenk (Adana) | 13 | 6 | 1 | 2 | 4 | |
|
|
 |
Ders gibi!..
GÖZLERİM TV ekranına yapışıp kaldı... Onlar soyunma odalarına gittiler, ben gerilere dönüp F.Bahçe-G.Antep maçını bir kez daha yaşadım. İnanamıyordum... Sonuca inanamıyordum, F.Bahçe'nin 45 dakikaya sığdırdığı güzelliklere ve 4 gole inanamıyordum.
Gördüklerimin her biri birer ders gibiydi. Sanki, futbolu yeniden keşfediyordum. Belki, böyle bir 45 dakikayı bir kez daha yaşamaya ömrüm yetmezdi. Ya da, böyle bir 45 dakikayı tekrar yaşatacak 11 adam biraraya gelemezdi... Mucize mi desem, kişilik kavgası mı desem. Kırılan gururların onarılması mı desem. Taraftarın sevgisine bir jest mi desem...
Yoksa, dayak korkusu mu desem...
Neyse, şimdi geçiyorum gördüklerime... Bir soruya hep yanıt aranır.
Bir teknik adamın, bir takımın başarısındaki yüzde payı kaçtır?
Herkes değişik rakamlar verir. Daha doğrusu kimse somut bir şey söylemez. Kaçamak yanıtlar çıkar ortaya...
Ama F.Bahçe'nin, Antep maçının son 45 dakikasındaki kükreyeşini gördükten sonra anladım ki, teknik adamlara yöneltilen bu sorunun bir benzeri de taraftarlar için sorulmalı...
Bir takımın başarısında taraftarların payı yüzde kaçtır?
Bu soruyu sağa sola sordum. F.Bahçe-Antep maçını izleyen herkesten aynı yanıtı aldım...
Yüzde yüz...
Evet. Böyle söyleyenlerin hiçbiri işin teknik-taktik yönünü... Bir teknik adamın kültürünü, bilgisini, becerisini gözardı etmiyorlardı. Ama bu maçın kazanılmasında tribün faktörünü şeref kürsüsüne çıkarıyorlardı. Ve diyorlardı ki...
Yüzde yüz taraftar.
YUMRUK HAVAYA
Başka neler gördüm bu maçta?
Oyun bittikten sonra soyunma odasına giden Revivo'nun duş altından çıkıp, taraftarı selamlamak için tek başına tekrar sahaya çıkışını gördüm. İsrailli futbolcunun F.Bahçe'den çok F.Bahçe'li oluşunu gördüm...
Soğukkanlılığına hiç toz kondurmayan, her olayı ‘‘Gülümseme’’ ile geçiştiren Mustafa Denizli'nin bir amigo gibi havaya salladığı yumruğu gördüm.
Bir de görmediklerim ama duyduklarım vardı.
Maçtan sonra soyunma odasında Başkan Aziz Yıldırım ile Denizli'nin sevinç gözyaşlarını göremezdim. Ancak, o çevrelerde dolaşanlardan aldığım istihbarata göre, Başkan Yıldırım ile Denizli ilk kez bir maç sonrası birlikte gözyaşı dökmüşler.
ANADOLU DERBİSİ
GÖRDÜKLERİM ve duyduklarımın dışında, birden aklıma maçtan birkaç gün önce G.Antepspor Başkanı Celal Doğan'ın söyleği sözler geldi. Başkan şöyle diyordu...
‘‘F.Bahçe ile bir Anadolu derbisi oynayacağız.’’
Neydi bunun anlamı. Baştan pek anlayamadım. Fikstürü iyice inceledikten sonra işi çözer gibi oldum. Gaziantep, F.Bahçe ile Anadolu adına bir mücadeleye girişecekti. Kazanırsa, yolu açıktı. Ve büyük bir olasılıkla Anadolu'ya bir şampiyonluk getirecekti.
Yine fikstüre göre, F.Bahçe'yi yenerse, karşısında İstanbul takımı olarak sadece G.Saray kalıyordu. Onunla da kendi evinde oynayacaktı. Kalan rakiplerinin hepsi Anadolu takımıydı. A.Gücü, Denizli, Trabzon ve Erzurum...
İşte Gaziantepspor, F.Bahçe yenilgisi ile sadece üç puanı değil, Anadolu adına bir savaşı kaybediyordu. Belki olası bir şampiyonluk umutları da bir başka sezona kalıyordu.
|
|
 |
|