2000-2001 1.LİGİ HAFTALIK PANORAMA - 33.HAFTA

Puan Durumu

Haftalık Panorama

HAFTANIN TAKIMI: G.SARAY
Üst üste gelen iki yenilgiyle sarsılan Galatasaray, Gaziantep'te şahlandı. Sahadan net bir skorla galip ayrılırken hem Şampiyonlar Ligi'ni garantiledi, hem de şampiyonluk şansını son haftaya taşıdı. Bursaspor'u da yenerek Kadıköy'de 17'de 17 yapan lider Fenerbahçe tur atamasa da şampiyonluğun en güçlü adayı olduğunu kanıtladı.

İŞ BAŞA DÜŞTÜ
Lider F.Bahçe ile takipçisi G.Saray, şampiyonluk için Karadeniz takımlarının kapısını çalacak. F.Bahçe, Samsun deplasmanında ter dökerken, G.Saray, Trabzon önünde fark arayacak...

BU SEZON 33. HAFTA

Fenerbahçe ve takipçisi G.Saray haftayı 3'er puanla tamamlayıp el ele Devler Ligi vizesini alırken, şampiyonluk için Karadeniz takımlarının kapısını çalacak. 73 puan ve +41 averajla son haftaya lider giren F.Bahçe, Samsunspor deplasmanında tur kovalayacak. Sarı lacivertliler bu zorlu maçı kazanır ya da berabere tamamlarsa mutlu sona ulaşacak.

G.Antepspor deplasmanında çıkardığı 3 puanla şampiyonluk umutlarını son haftaya taşıyan G.Saray, Trabzonspor'u ağırlayacak. Sarı kırmızılı ekibin şampiyon olabilmesi için öncelikle Trabzonspor'u 3 farklı skorla yenip, ardından da Samsun'da F.Bahçe'nin yenilmesini bekleyecek. F.Bahçe 2-0 kaybederse, 2-0'lık Trabzon galibiyeti Cimbom'u 5. kez şampiyon yapar.

GEÇEN SEZON 33. HAFTA

Deribi maçta F.Bahçe, Beşiktaş'ı İnönü Stadı'nda 3-1 yenince, Altay'a İzmir'de 1-0 yenilmesine rağmen G.Saray, bitime 1 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti. Haftanın takımı Altay. İstanbulsporlu Emre haftanın futbolcusu. Zafer Bilgetay (Altay) haftanın teknik adamı. Kocaelispor-Antalyaspor maçındaki yönetimiyle İsmet Arzuman haftanın hakemi oldu.

29 golle krallık yarışında ilk sırada yer alan Samsunsporlu Serkan, 75 puanla en değerli futbolcu. Sergen (G.Saray) 13 gol pasıyla asist kralı. Sonuçlar... Altay-G.Saray: 1-0, Beşiktaş-F.Bahçe: 1-3, Van-Bursa: 3-1, G.Antep-A.Gücü: 2-2, G.Birliği-Erzurum: 5-0, İstanbul-Adana: 3-2, Kocaeli-Antalya: 1-1, Trabzon-Samsun: 3-2, Denizli-Göztepe: 2-0.

HAFTANIN HAKEMİ
Cem TOSYALI (Y.Yozgat-G.Birliği)
Fizik kondisyon:...........****
Yardımcıları ile uyum:..****
Oyuna motivasyon:......****
Kararlılık ve cesaret:.....****
Oyunu yorumu:............****
Kararlardaki doğruluk:.****
HAFTANIN TEKNİK ADAMI
LUCESCU (Galatasaray)
Oyunu okuma:............****
Oyuncu değişikliği:.......***
Motivasyon:................****
Takım kondisyonu:......****
Teknik, taktik:..............****
Takım tertibi:................***

ASİST KRALLIĞI
20 gol pası: Rapaiç (F.Bahçe)

15 gol pası: Hagi (G.Saray), Münch (Beşiktaş)

12 gol pası: Gökdeniz (Trabzon)

11 gol pası: Nuri (Kocaeli)

10 gol pası: Preko (Y.Yozgat)

9 gol pası: Revivo, Baliç, Andersson (F.Bahçe), Hami (Trabzon), Kona (G.Birliği)

8 gol pası: Bushi (İstanbul), Hasan Yiğit (G.Antep), A.Yordanov (Kocaeli), Yılmaz (Ankaragücü), Tümer (Samsunspor)
NOT: Penaltı yaratan futbolcular asist yapmış sayılır.

Haftanın yıldızı: REVİVO(F.BAHÇE)

ALTIN KARMA

TAFFFAREL..............(G.SARAY)

CAPONE.................(G.SARAY)

KÜRŞAT......................(Ç.RİZE)

CEM......................(TRABZON)

YUSUF.....................(F.BAHÇE)

LAZETİÇ...................(F.BAHÇE)

YILMAZ....................(A.GÜCÜ)

HAGİ......................(G.SARAY)

İLHAN.....................(SAMSUN)

NOUMA.................(BEŞİKTAŞ)

EN DEĞERLİ FUTBOLCU
OYUNCUTAKIMPUANI
RapaiçF.Bahçe71 (-)
GökdenizTrabzon63 (1)
Faruk N.A.Gücü58 (-)
TümerSamsun57 (7)
HagiG.Saray57 (4)
OkanBursa55 (-)
MünchBeşiktaş53 (6)
JardelG.Saray53 (-)
TamerTrabzon52 (1)
FatihG.Antep52 (-)

NOT: Parantez içindeki son hafta aldığı puandır.

DEĞERLEMDİRME NASIL YAPILDI
ARTILAR
Her futbolcu
- 90 dakika oynadığı her maça 1 puan
- Her penaltı golü için 1 puan
Her kaleci
- Gol yemeden bitirdiği maç başına 3 puan
- Kurtardığı penaltı için 5 puan
Her savunma oyuncusu
- Attığı gol başına 4 puan
- Her gol pası için 3 puan
- Takımının gol yemeden bitirdiği maç başına 3 puan
Her orta saha oyuncusu
- Attığı gol başına 3 puan
- Her gol pası için 2 puan
Her forvet
- Attığı gol başına 2 puan
- Her gol pası için 1 puan alır.
EKSİLER
Her futbolcudan
- Sarı kart başına 1 puan
- Kırmızı kart için 3 puan
- Kaçırılan penaltı için 2 puan
- Kendi kalesine attığı her gol için 2 puan
Her kaleci ve savunma oyuncusundan
- Yenilen gol başına 1 puan
Her forvet oyuncusundan
- Takımının gol atamadığı maç başına 1 puan silinir.

HAFTANIN GOLÜ REVİVO’DAN

F.Bahçe'nin İsrailli yıldızı Haim Revivo, Bursaspor maçında birbirinden mükemmel iki gol attı. Hele ilki ders kitaplarına girecek güzellikteydi. Yusuf'un pasında topun yere düşmesini beklemeden sol ayağı ile nefis vurdu. A.Gücü'nden Yılmaz'ın 3 frikik golünün yanı sıra Trabzonsporlu Oktay'ın kafa golü de haftanın en şık hareketleriydi.

ŞİMDİ BUNLAR KONUŞULUYOR

Kadıköy gerçeği

Mustafa Denizli'li F.Bahçe, Bursaspor'u yendi, bir sezonda sahasındaki tüm maçları (17) kazanarak 43 yıllık lig tarihinde bir ilke imza attı. Denizli bu başarıyı tadan ilk teknik adam unvanını aldı.

Beşiktaş'ın Fransız futbolcusu Pascal Nouma, rakip filelere yolladığı 18 golle siyah beyazlı takımın en golcü yabancısı unvanını eline geçirdi. Eski rekor 1984-85 ve 1985-86 sezonlarında 17'şer gol atan Mirsad Kovaçeviç'e aitti.

Attığı gol sonrası formasını yere atan Pascal Nouma, ‘‘Taraftarı protesto etmek için formayı yere bıraktım’’ derken, siyah beyazlı taraftarlar, ‘‘Pascal'ı satanı biz de satarız. Herkes gitsin, Pascal kalsın’’ diye tempo tuttu.

13 yıldır formasını giydiği Beşiktaş'ta İnönü Stadı'ndaki son maçına çıkan Şifo Mehmet, 387 lig 45 Avrupa Kupası maçında toplam 130 gol attı. Mehmet, bu gollerin 8'ini Avrupa kupalarında kaydetti.

Beşiktaş'ta sarı kart cezalısı Ali Eren'in Siirt maçından önce ısınmak için sahaya çıkması şaşkınlıkla karşılandı. Cezasından haberi olmayan Ali Eren, Sinan Engin'in uyarısı üzerine sahayı terketti.

Ankaragücü'nün başarılı orta saha oyuncusu Yılmaz, bu sezon attığı 7 golün tamamını frikikten kaydetti.

KIRMIZI KART: Bushi (İstanbul)

SARI KART: Andersson (F.Bahçe), Ümit, Bülent Akın (G.Saray), Nouma, Erman, Tayfur (Beşiktaş), Hami (Trabzon), Augustine (A.Gücü), Ferdi (G.Birliği), Petkov (İstanbul), Yvos (Erzurum), Serdal, Atilla, Ceyhun, Boskoviç, Metin (Siirt), İlker (Y.Yozgat), Erkan (Bursa), Krivov (G.Antep), B.Mustafa (Antalya)

GOL KRALLIĞI: Okan zirvede

FutbolcularToplamSağ ayakSol ayakKafaPenaltı
Okan (Bursa)2317222
Jardel (G.Saray)22102100
Hami (Trabzon)187506
Hasan Özer (G.Antep)184437
Nouma (Beşiktaş)185490
Cenk (Adana)189234
Atilla (Antalya)1611131
Fatih (G.Antep)155370
Kona (G.Birliği)153345
Sertan (İstanbul)1411201
Serkan (G.Saray)146620
Oktay (Trabzon)148420

KARA DOSYA!..
Yazmak için bilgisayarın başına geçtim, kafam sanki bomboş... Konu yakalamakta zorlanıyorum. Oysa, önümde sayfalara sığmayacak bir hafta duruyor. Yaz yazabildiğin kadar ve sonunda bir de soru patlat...

Kim şampiyon olur?

Bıktım bu sorudan. Pehlivan tefrikası gibi uzayıp giden mücadeleye, doğru veya yanlış Bursa maçından sonra noktayı koydum...

‘‘Fener bu işi bitirdi.’’

Öyleyse, yazacak başka konu bulmalıyım. Örneğin, Pascal Nouma'nın Siirt maçında yediği halt... Attığı golden sonra formasını çıkartıp yere bırakıyor ve sarı kart görüyor. Nedenini soruyorlar, ilginç bir yanıt...

‘‘Bize kötü davranan, küfür eden taraftarı protesto ettim.’’

Ve bu sarı kart sonucu Pascal Denizlispor maçında da yok. Bunları yazarken, sayfa arkadaşım Sıddık Turgut elime Pascal ile ilgili notları sıkıştırdı...

Kapkara bir dosya!

TREN YOLLARI GİBİ
Pascal
, bu sezon 9 lig maçında oynamamış. Bu hafta oynamayacağı Denizli maçını da ekliyorum, tam 10 lig maçında Beşiktaş'ı yalnız bırakmış. Oynamadığı maçların listesine bakın. Uzayıp giden tren yolları gibi...

Rize (D), Adanaspor, Siirt (D), F.Bahçe (D), Erzurum, iki Bursa maçı, Samsun, G.Birliği (D), Denizli (D). Tabloyu dikkatle inceleyin 6 deplasman maçında forma giymemiş Nouma.

Sevgili Vedat Okyar'ın da söylediği gibi... Pascal iyi bir futbolcu ama çok kötü bir sporcu.

Ve Pascal'ın yukarıdaki lig listesine bir de Avrupa maçlarındaki cezalı günleri, haftaları eklenirse...

Off... Sıkıldım, kapatın şu Pascal dosyasını.

Kim kapatacak?

Herhalde ben değil. Beşiktaş Yönetimi kapatacak.

YİNE SÜREN

Haftanın yıldızı F.Bahçeli Revivo idi... Hagi de bir başka yıldızdı. Onlar ayaklarını konuştururken, Faruk Süren yine ilginç bir benzetme ile yeni bir gündem oluşturdu.

- Bir başkanın, takımının her maçına gitmesi, üçüncü dünya insanının yapacağı iştir. Ben genel müdür değilim, G.Saray Kulübü Başkanıyım...

Bilemiyorum, Süren'in bu sözlerine hangi başkanlar takılacak? Nerelerden ne gibi yanıtlar gelecek?. Ortalık yine karışacak mı?

Birbirini kovalayan bir dizi soru... Gerçek şu ki, sayın Süren gündem oluşturmakta pek usta. Gerilere dönüp bir hatırlayalım...

1997-98 sezonunda Ali Sami Yen'de oynanan ve 2-2 berabere sonuçlanan G.Saray-F.Bahçe maçından önce dedi ki...

‘‘Pazar günü 20.45'de lideriz.’’

Süren'in bu sözleri günlerce konuşuldu, tartışıldı. Ve bu sezon ortaya bir laf daha attı Süren...

‘‘KUTSAL İTTİFAK’’ Sadece bu iki kelimeyi kullandı. Ardından herkes o iki sözcükte gizli isimleri aramak gibi bir merakın peşine takıldı.

Şimdi de başkanlara yönelik bir benzetme ile yine gündemde sayın Süren...

‘‘Üçüncü dünya başkanları.’’

Direkt böyle söylemiyor ama söylemek istediği bu... Bakalım, Süren'in son sözleri diğerleri gibi rayting yapacak mı?

KAÇ ÇOCUK?

Merak ettim. Ve düşündüm...

Her sezon sonu şampiyonluğa oynayan takımların hazırladıkları bayraklardan, flamalardan kaç yoksul çocuk giyinir. Kaç çocuk cici bir elbiseye kavuşmanın sevincini yaşar...

Her neyse, benimki sadece bir düşünce ya da meraktı. Geçin gitsin...

NOT: Haftalık Panorama sayfaları Hürriyet gazetesinden alınmaktadır.

Bu sayfalar  Alper Duruk tarafından hazırlanmaktadır.

ALPER DURUK'UN SAYFASI | FUTBOL VERI BANKASI | TURK FUTBOLU ARSIVI