FENERBAHÇE'NİN 2002-2003 SEZONU 16.HAFTA ANALİZİ

Fenerbahçe'nin ipini çektiler: 3-0
Diyarbakirspor: 3 - Fenerbahce: 0

F.Bahçe futbol oynamadı. Oyuncular kendi aralarında ağız dalaşı yaptı. Evsahibi takım fileleri havalandırdı. Hakem Selçuk Dereli ilk yarıdaki kartları ve kararlarıyla herkesi isyan ettirdi.

FENERBAHÇE, Diyarbakır'da infilak etti: 3-0... Ligde son 5 maçını kazanan ve zirvede liderlik hesapları yapan sarı lacivertliler, çok kötü bir futbol sergilediği maçta Diyarbakırspor'a farklı yenildi. Sezonun belki de en çok tartışılacak maçıydı. Çalkantılı günler geçiren Fenerbahçe, Diyarbakır'da yine yokları oynadı. Hakem Selçuk Dereli verdiği kritik kararlarla karşılaşmanın tansiyonunu yükseltti.
Ev sahibi takımın taraftarlarını çılgına çeviren Dereli, ilk 45 dakikada küfür ve yabancı madde yüzünden 3 kez anons yaptırdı. Önce Ramazan'a, sonra Ogün'e kırmızı kart gösterdi. Diyarbakırspor net pozisyonlar yakaladı. F.Bahçe ise sadece rakibini seyretti ve futbol adına ortaya hiçbir şey koymadı.

İLK YARI

DAKİKA 3: Ceza sahasına gönderilen topta, defans ofsayt diye duraklarken, topu takip eden Serhat kaleciyle karşı karşıya kaldı. Kaleci Şenol, Serhat'an önce topu ayaklarıyla uzaklaştırdı.

GOL DAKİKA 20: Deniz'in pasıyla buluşan Murat Hacıoğlu soldan ceza sahasına girerken yaptığı orta kaleciyi aşarak filelere gitti: 1-0

Diyarbakirspor: 3 - Fenerbahce: 0 DAKİKA 21: Aldığı pasla ceza sahasına giren Deniz'in şutunda kaleci Oğuz, uzanarak topa sahip oldu.

DAKİKA 23: Sağdan cezasahasında topla buluşan Tuncay, kaleciylee karşı karşıya kaldı. Tuncay'ın vuruşunda kaleci Şenol, son anda topu kornere gönderdi.

DAKİKA 40: Deniz'in sağdan ortasında, ceza sahası içerisinde topla buluşan Celallettin'in vuruşunda, top az farkla üsten auta çıktı.

DAKİKA 43: Kamil aldığı topla ceza sahasına girdi ve kaleci Oğuz tarafından düşürüldü. Hakem, bu pozisyonda devam kararı verdi.

İKİNCİ YARI

DAKİKA 69: ceza sahası içinde topla buluşan Yusuf'un vuruşunda top, kalecide kaldı.

DAKİKA 74: orta sahada topla buluşan Murat Hacıoğlu, topu ileri çıkan kaleci Oğuz'un üzerinden aşırtmak istedi. Ancak, istediği gibi vuramayınca meşin yuvarlak kalecide kaldı.

DAKİKA 78: Serhat'ın ceza sahası çaprazından sert şutunda, kaleci Şenol yatarak topa sahip oldu.

GOL DAKİKA 82: Evren'in pasıyla ceza sahası içinde topla buluşan Saffet'in vuruşunda, top filelere gitti: 2-0.

GOL DAKİKA 88: Serdar'ın soldan ortasında kale içinde topla buluşan Saffet'in vuruşunda, meşin yuvarlak ağlara gitti: 3-0.

Maçın kalan dakikalarda başka gol olmayınca, Diyarbakırspor karşılaşmayı 3-0 kazandı.

MAÇIN HAKEMİ: Selçuk Dereli çıldırttı

Diyarbakırspor-Fenerbahçe maçının hakemi Selçuk Dereli, gösterdiği kırmızı kartlarla, vermediği penaltı ile maçı çığrından çıkardı. İki tarafın da tepkisini aldı.
Futbolseverler hakem Selçuk Dereli'yi geçen yıl oynanan Y.Yozgat-G.Saray maçında Sergen Yalçın'a göstermediği kırmızı kartla tanıdı. Dereli dün de gecenin adamı oldu. Cengizhan, Ceyhun'a faul yaptı. Herkes bu oyuncuya kart gösterilecek diye bekledi. Ancak Ramazan kırmızı kartla oyun dışı kaldı.
Daha sonra kaleci Oğuz ceza sahası içinde Kamil'i düşürdü. D.Bakırlılar penaltı bekledi. Selçuk Dereli oyunu devam ettirdi. Evsahibi takımın teknik ekibi, yönetimi saç baş yoldu. 44. dakikada Cengizhan orta sahada Ogün'e girdi. Ancak Dereli bir anda Ogün'e kırmızı kart gösterdi. Maçı da çığrından çıkardı.

Sergen'i atamamıştı
GELECEK vaadeden hakemlerimizden biri olarak gösterilen Selçuk Dereli, dünkü maçtaki kararlarıyla büyük eleştiri aldı. Dereli'nin hatalı kararları, futbolseverleri 1 yıl öncesine götürdü. 22 Aralık 2001'de oynanan ve 3-3 sona eren Y.Yozgat-G.Saray maçının 81. dakikasında Sergen'in rakip takım oyuncusu Hüseyin'e yaptığı sert harekete kırmızı kart gösteremeyen Dereli, oyundan atmadığı Sergen'in 85. dakikada ceza alanı içeresinde kendini yere atmasını penaltı olarak değerlendirmişti.

WERNER LORANT'ın açıklaması

Fenerbahçe Teknik Direktörü Werner Lorant, 3-0 kaybedilen Diyarbakırspor maçının ardından kendisine yöneltilen, "İstifayı düşünüyor musunuz" sorusuna net cevap verdi: Hayır
Diyarbakirspor: 3 - Fenerbahce: 0 Alman teknik adam, Diyarbakırspor deplasmanı öncesi kendilerini nelerin beklediğini bidiklerini belirterek, "Burada galip gelmek için çok iyi bir karaktere ihtiyaç vardı. Rakip takım gibi çok koşmanıza gerek var. İkili mücadeleleri kaybederek mağlup duruma düştük ve durumu eşitleyemedik" dedi.
Diyarbakırspor'un çok agresif oynayacağını ve çok koşacağını bildiklerini vurgulayan Lorant, "Maçta yeteri kadar öne doğru çıkamadık. Bu bizim için kolay olmadı. Rakip takım gerektiği gibi ikili mücadelelere iyi girdi ve bu sebepten biz mağlubiyeti hakketik" dedi.
Gazetecilerin, "istifayı düşünmüyor musunuz?" sorusunu "hayır" diye yanıtlayan Lorant, "Aziz Yıldırım'ın yerinde olsan ne yaparsın?" sorusuna ise "Bu soruyu cevaplamak bir antrenör olarak çok zor. Yönetim ve Kulüp Başkanı, bu futboldan tatmin olmadı. Sonuç olarak doğru görüyorum" dedi.
Kendisine sorulan "geri çekilmenizi isteyen bazı yöneticiler var, buna ne diyor sunuz?" şeklindeki soruya da, çekilmesini isteyen bu kişinin yönetimden olmadığını, bu kişinin kendisi gibi maaş alan biri olduğunu söyledi.
Kendisinin bu sözün söylendiği basın toplantısında olmadığını hatırlatan Lorant, "Bu olayı gazetecilerden duydum. Antrenörün görevden alınmasını isteyen kişi ben değilim. Bu konuda kimin görüştüğü belli, herkes bunu biliyor. Ben bunu Malatya'da da söylemiştim. Deplasmandaki maçlarda rakip agresif oynadığı zaman biz zorlanıyoruz. Maçtan önce takımımla konuşarak uyardım. Antrenör olarak ben sürekli bir şeyler söylüyorsam antrenmanda da uyguluyorsam, maçlarda da çekinmeden bunu uygulamak gerekir.
Böyle bir maçta çimi de yemek gerekiyor. Sabotaj kelimesini futbolda tanımıyorum, böyle bir şeyi de kabul etmiyorum. Benim her zaman kendime güvenim vardır ve hep olacaktır" şeklinde konuştu.
Lorant, maçta Fatih'in Steviç'i itmesinin sebebini soran gazetecilere, "Fenerbahçe'de durumlar hep büyütülüyor. Sonuçta sahada kazanmak için oynanıyor. Fenerbahçe olarak kazanamıyorsak, dünya bizim için doğru değil. Bugünkü hatamız agresif olamadık ve ikili mücadelelerde yeterli mücadeleyi gösteremedik" şeklinde yanıt verdi.

ÜMİT KAYIHAN'ın açıklaması

Diyarbakırspor Teknik Direktörü Ümit Kayıhan, bütün takımların Üçüncü Lig ve Amatör Küme takımlarına da yenilebileceğini söyledi.
Ümit Kayıhan, Fenerbahçe takımının 5 maçta 15 puan aldığını ve 83 gündür yenilmeyen bir ekip olduğunu belirterek, "Dünyada bütün takımlar Üçüncü Lig ve Amatör Küme takımlarına da yenilebilir" dedi.
Fenerbahçe maçına çıkarken, Fenerbahçe'nin kendilerine nasıl motive olduğunu bilerek hareket ettiklerini ifade eden Kayıhan, şöyle konuştu: "Karşımızada Konyaspor'u yenen değil, Konyaspor'a yenilen bir takım vardı. Biz de taktiksel olarak mücadelemizi en iyi şekilde verdik. Bu maçta çok iyi savaştık ama karşımızda savaşmayan bir Fenerbahçe vardı. İlk golü bulan takımın motivasyonu yükselecek, rakibin motivasyonu bozulacaktı. Golu biz bulduk ve motivasyonumuz yükseldi.
Kendimi bazen Lorant'ın yerine koydum ve hakikaten üzüldüm. Ben kimseye fikir vermiyorum ama istikrar başarıyı getirir. Ben onun avukatı değilim ama çok üzüldüm. Biz kendimize bakarsak, maça çıkarken puan cetvelinde en son sıraya düşmüştük. Ben futbolcularıma onurunuzu ortaya koyun. Sizi lig sonuncusu olarak görmek istemiyorum dedim. Onlarda çıktı, onuruyla oynadı ve kazandı. Seyircimize de teşekkür ediyorum."

GÖZE BATANLAR

OĞUZ: Rüştü’nün sakatlanmasından sonra, çok şey beklenen genç kaleci hatalar zincirini Diyarbakırspor maçında da sürdürdü.

CEYHUN: Her zaman olduğu gibi yine pası düşünmeyip, çalımla uğraştı. Kaptırdığı her top sonrası da arkadaşlarından tepki aldı.

HAKAN: Bu kez bekleneni veremedi. Orta sahadaki açıkları bir türlü kapatamadı. Topu bile kullanamayınca kendini kenarda buldu.

REVİVO: 22 dakikada tek olumlu hareket yapmadı. Lorant’ın Revivo yerine Rapaic’i tercih etmemesi tepkilere neden oldu.

SAFFET: Son 12 dakika görev yapmasına rağmen yakaladığı fırsatları affetmedi, iki gol atıp takımını farka taşıyan isim oldu.

İstatistik
ORTEGA
Topla buluşma 27
Top kaybı 5
Top kapma 1
Olumlu pas 10
Olumsuz pas 3
Şut 3
Kaleyi bulan şut 1
Yaptığı faul 1
Yapılan faul 5
Ofsayt 2

NOTLAR

SESSİZ BEKLEYİŞ
Diyarbakır yenilgisi sonrası yönetim, beklenen operasyonu yarına erteledi. Lorant’ın gönderilmesi, yerine antrenör Oğuz Çetin’in gelmesi kesinleşti. Birkaç oyuncuya da fatura çıkacağı öğrenildi.
FENERBAHÇE Yönetimi, Konyaspor maçında olduğu gibi Diyarbakır yenilgisi sonrasında da sessiz kalmayı tercih etti. Sarı - Lacivertli yöneticiler operasyonun düğmesine yine basmadı, pazartesi günkü yönetim kurulu toplantısına kadar bekleyişe geçti. Ancak Lorant ile yolların ayrılması, yerine antrenör Oğuz Çetin’in getirilmesi büyük bir olasılıkla kesinleşti. Alman hocanın menajeri de İstanbul’a çağrıldı.
Diyarbakirspor: 3 - Fenerbahce: 0 YÖNETİMİN kötü gidiş nedeniyle iki üç futbolcuya da fatura çıkaracağı, bu isimlerin de pazartesi günü açıklanacağı öğrenildi. Diyarbakır dönüşü kimsenin ağzını bıçak açmazken, İstanbul Emniyeti Atatürk Havalimanı’nda geniş güvenlik önlemleri aldı. Kafileyi protesto etmek için gelen 300’e yakın taraftar polis tarafından bir süre gözaltına alındı, daha sonra serbest bırakıldı.

Bizim arkamızda kim duracak!'
Başkan Aziz Yıldırım, 2. golden sonra şeref tribününü terketti ve kalan dakikaları salondaki televizyondan izledi.
Yıldırım'ın çıkışta son derece sinirli olduğu gözlendi. Asbaşkan Sadettin Saran, suçlunun sadece Lorant olmadığını belirterek, "Bunda hepimizin payı var. Hafta başında yapacağımız toplantıda, gerekli önlemleri alacağız. Kimin arkasında duracağız! Bizim arkamızda kim duracak? İnşallah bu son olur ve kısa sürede toparlanırız" dedi.

Silahlı adamı polis umursamadı
MAÇ için Atatürk Stadı’na gelen gazetecilerin yolda bir vatandaşı, elindeki silahın şarjörünü doldurup, cebine koyduğu ve stada yöneldiğini gördü. Orada bulunan bir polis memuruna olayı anlatan basın mensupları, silahlı vatandaşa müdahale edilmesini istedi. Ancak polis, bu durumun kendi görev alanına girmediğini söyleyerek, gazetecilerin isteğini geri çevirdi.

Diyarbakır'ın sahası kapanıyor
Önce sahaya atılan yabancı maddeler nedeniyle 3 numaralı anonsu yaptıran Selçuk Dereli, daha sonra küfür ve centilmenliğe aykırı hareketler nedeniyle 1 ve 2 numaralı anonsları da yaptırdı. Daha sonra da bu tür hareketler devam ettiği için Diyarbakırspor'a saha kapatma veya seyircisiz oynama cezası verilecek.

`Yaranmak istiyorsun'
Karşılaşmanın 45. dakikasında topa vurmak isterken, kendisine engel olmak için ayaklarına atlayan Cengizhan ile birlikte yere düştükten sonra Selçuk Dereli tarafından kırmızı kartla cezalandırılan Ogün, "Hocam, sırf seyirciye yaranmak için yapıyorsun" diyerek itiraz etti.

Diyarbakirspor: 3 - Fenerbahce: 0 Atatürk Stadı tamamen doldu
Diyarbakırspor ile Fenerbahçe arasında oynanacak maçın biletleri bir gün önceden tükenirken, taraftarlar sabahın erken saatlerinden itibaren stadın önünde kuyruklar oluşturmaya başladı. Perşembe günü satışa çıkarılan 14 bin 600 bilet dün tükenirken, bilet bulamayanların karaborsadan bilet temin ettiği gözlendi. Havanın soğuk olmasına rağmen, bölge illerinden yoğun talebin olduğu Diyarbakırspor-Fenerbahçe maçı öncesi 15 bin kişilik stat tamamen doldu.

Birbirlerine girdiler
Avrupa defterini kapattıktan sonra Türkiye Kupası'nda da elenen F.Bahçe'nin aldığı başarısız sonuçlar futbolcuların sinirlerini geriyor.
Konyaspor'la oynanan kupa maçının devre arasında Revivo ile kavga eden Fatih dünkü Diyarbakır maçının 23. dakikasında verdiği geri pası kontrol edemediği için kendisine çıkışan kaleci Oğuz'la ağız dalaşına girdi.
Milli futbolcu daha sonra tepki gösterdiği için Steviç'i eliyle itti. Hızını alamayan Fatih daha sonra Yugoslav futbolcuyu Lorant'a şikayet etti. Sahadaki gerilim bununla da bitmedi. Maçın 31. dakikasında Ortega, kendisine pas vermeyen Ceyhun'la kapıştı. Ceyhun, kenara dönerek Lorant'a ‘‘Sustur şunu hocam’’ diyerek şikayet etti.

Diyarbakır'da 4. yenilgi
Diyarbakır Atatürk Stadı'nda oynanan maçlarda yeşil kırmızılı ekip, F.Bahçe'ye büyük bir üstünlük kurmuş durumda. D.Bakırspor, dünkü maçla birlikte evinde oynadığı 7 maçta, 4'üncü galibiyetini alırken, sadece 1 kez yenildi. Taraflar 2 kez de berabere kaldı. Güneydoğu ekibinin attığı 12 gole F.Bahçe yalnızca 7 golle karşılık verdi.

Diyarbakirspor: 3 - Fenerbahce: 0 "Ekmeğimle oynadı"
MAÇIN 30. dakikasında hakem Selçuk Dereli’den kırmızı kart görerek oyun dışında kalan Ramazan, hakemin ekmeğiyle oynadığını belirterek, "Maç başına para alıyorum. Haftaya da oynayamayacağım. Benim vicdanım rahat, onun rahat mı!" ifadesini kullandı.

Konyalım’ türküsü
FENERBAHÇELİ futbolcular sahada çalışırken, stadyumda kupa maçına atıfta bulunarak, şarkıcı Nadide’nin "Konyalım" türküsü çalındı. Bunun yanında Diyarbakırsporlu taraftarlar, Başkan Aziz Yıldırım şeref trübününe geçtiği sırada "Aziz dışarı" diye tempo tuttu.

Fener için uçak bekledi
DİYARBAKIR’DAN İstanbul’a sefer yapan THY uçağı, Fenerbahçe için rötarlı kalktı. Tarifeye göre 21.45’te İstanbul’a sefer yapan uçağın, Sarı - Lacivertli kafileyi de alabilmek için bir saat beklediği açıklandı.

25 Aralık için itiraz
FENERBAHÇE, Beşiktaş ile oynanacak olan derbinin 25 Aralık olarak düşünülen tarihine itiraz etmeye hazırlanıyor. Bu konuda çekincesini dile getiren teknik heyet, yabancı oyuncuların Noel tatiline 24 Aralık tarihinden önce gitmek istemesi nedeniyle daha önce oynamak istediğini belirtti.

TARİH: 7 Aralık 2002
STAT: Diyarbakır Atatürk Stadı
SEYİRCİ: 14.600 kişi (Biletli)
HAKEMLER: M.Selçuk Dereli (*), Sürhat Müniroğlu (**), Gürhan Güneykaya (**)
DİYARBAKIRPOR: Şenol Karagöl (***), Ömer Erdoğan (***), Burhan Saatçioğlu (***), Ramazan Tunç (**), Hasan Yiğit (**), Cengizhan Hınçal (***), Önder Deniz Kolgu (****) (Dk.83 Serdar Samatyalı), Evren Nuri Turhan (***), Celalettin Koçak (**) (Dk.89 Anderson Rodrigues Da Silva), Kamil Çakır (**), Murat Hacıoğlu (***) (Dk.77 Saffet Akyüz) (***)
YEDEKLER: Saliou Diallo, Ferit Alper Salgın, Nuri Kamburoğlu, Gerino Santos Moura
TEKNİK DİREKTÖR: Ümit Kayıhan
FENERBAHÇE: Oğuz Dağlaroğlu (*), Fatih Akyel (*), Ümit Özat (*), Ogün Temizkanoğlu (Kaptan) (*), Hakan Bayraktar (*) (Dk.65 Haim Michael Revivo) (*), Tuncay Şanlı (*), Miroslav Stevic (*), Ceyhun Eriş (*) (Dk.55 Yusuf Şimşek) (*), Abdullah Ercan (*) (Dk.77 Ali Akdeniz) (*), Ariel Arnaldo Ortega (*), Niyazi Serhat Akın (*)
YEDEKLER: Volkan Demirel, Samuel Johnson, Milan Rapaiç, Ali Mehmet Güneş
TEKNİK DİREKTÖR: Werner Lorant
GOLLER: (Dk.20) Murat Hacıoğlu (sol ayak, pas Önder Deniz Kolgu), (Dk.82) Saffet Akyüz (sol ayak, pas Evren Nuri Turhan), (Dk.88) Saffet Akyüz (sol ayak, pas Serdar Samatyalı) (Diyarbakırspor)
SARI KARTLAR: (Dk.48) Tuncay Şanlı (Fenerbahçe) ; (Dk.72) Şenol Karagöl (Diyarbakırspor)
KIRMIZI KARTLAR: (Dk.30) Ramazan Tunç (2.sarı karttan) (Diyarbakırspor) ; (Dk.44) Ogün Temizkanoğlu (direkt kırmızı kart) (Fenerbahçe)
MAÇMETRE
DİYARBAKIRPOR   FENERBAHÇE
11 Şut 11
6 Kaleyi bulan şut 6
16 Serbest atış 24
0 Penaltı 0
2 Korner 2
28 Taç 24
22 Faul 8
1 Ofsayt 6
11 Gol pozisyonu 4
1 Sarı kart 1
1 Kırmızı kart 1
% 49 Topla oynama oranı % 51
3 Atılan goller 0

Bu sayfalar  Alper Duruk tarafından hazırlanmaktadır.

ALPER DURUK'UN SAYFASI | FUTBOL VERI BANKASI | TURK FUTBOLU ARSIVI