Söke söke final: 1-1 (Penaltılarla 4-3)
Ligde şampiyonluk kovalayan F.Bahçe ve G.Saray, önce kupa finalinde hesaplaşacak. 9 kişi kaldığı maçta penaltılarla
Denizlispor'u dize getiren F.Bahçe, Türkiye Kupası'nın ikinci finalisti oldu: 5-4.
Bu maç da unutulmaz... Geçen hafta Şükrü Saracoğlu Stadı'ndaki Beşiktaş-Fenerbahçe derbisinde futbol ziyafeti çeken
onbinlerce futbolsever, aynı statta dün de muhteşem bir gece yaşadı. Her dakikası, her saniyesi soluk soluğa geçti.
94 dakika 10 kişi, 9 dakika da 9 kişi oynayan Fenerbahçe, Denizlispor'u penaltı atışları sonunda 5-4 yenerek, Türkiye
Kupası finaline adını yazdırdı. Sarı lacivertli takım, 11 Mayıs'ta Atatürk Olimpiyat Stadı'nda yapılacak şampiyonluk
maçında, ezeli rakibi ile kupa mücadelesi verecek.
Dengeli başlayan maçın seyri 17. dakikada değişti. Ümit Özat, kulübeden fırlayarak hakeme itiraz eden Giray Bulak'a tepki
gösterince, olanlar oldu. Daum'un da karıştığı olayların faturası Ümit'e çıktı, tecrübeli futbolcu kırmızı kartla oyun dışı
kaldı. Bu, Fenerbahçe'nin kalan dakikaları bir kişi eksik oynaması demekti. Sarı lacivertlilerin 10 kişi kalmasıyla orta
saha üstünlüğünü ele geçiren Denizlispor, ilk yarıda birçok pozisyon üretti. Ancak, forvetlerin beceriksizliği ve Rüştü'nün
müthiş kurtarışları, ilk yarının golsüz bitmesini sağladı.
İkinci yarıya hızlı başlayan Fenerbahçe, önce Anelka, sonra Tuncay ile iki mutlak gol kaçırdı. Oyunda dengeyi kuran,
seyircisinin de desteği ile rakibinin üzerine giden sarı lacivertliler, giderek baskıyı artırdı. Dakikalar ilerledikçe
oyun sinir harbine dönüştü. Ters kararlarıyla maçın önüne geçen hakem Selçuk Dereli'nin hemen hemen her çaldığı düdük
tribünleri isyan ettirdi. Normal süre golsüz bitince uzatmalara geçildi. Dakikalar 104'ü gösterirken, Fatih'in yaklaşık
30 metreden savurduğu şut Şükrü Saracoğlu Stadı'nı sessizliğe bürüdü: 0-1. Yenik duruma düşmesine rağmen yılmayan
Fenerbahçe, 111'de Luciano ile beraberliği yakaladı. Ancak, Brezilyalı futbolcu acemice bir hareketle ikinci sarıdan
kırmızıyı görünce, Fenerbahçe kalan dakikaları 9 kişi oynadı. Uzatmalar 1-1 bitince penaltılara geçildi. Penaltılarda,
Denizlispor'dan Kratochvil, Tomas, Ersen atışlarını gole çevirirken, Fatih dışarı attı, Güven'in vuruşunu ise Rüştü
kurtardı. Fenerbahçe'den ise, ilk penaltıyı üst direğe çarptıran Anelka'dan sonra atış kulllanan Alex, Aurelio, Önder
ve Mehmet, vuruşlarını golle sonuçlandırdı.
Diziliş 3-4-2-1. Strateji belirsiz. Taktik yok. Yılın en iyi oyunuyla Beşiktaş'a kaybeden Daum'un aklı karışmış besbelli.
Takımının 27 dakika rakip kaleye gitmesini engelleyecek garip bir oyun kurmuş. Deniz, Ömer Rıza'yı takip ediyor. Luciano,
Ersen'in peşinde. Ümit orta sahaya çekilmiş. Tuncay sol kanadın tamamını kullanmak zorunda. Sağ taraf ise Serkan'a ait.
Sonuç 2 yıldır bu kadar ne yaptığını bilmeyen bir Fenerbahçe görülmemiş. İnanılır gibi değil. Derbideki yenilgi sonrası,
"Hayır ben doğruyu yaptım" demesi gereken Daum, sanki her şeyi yanlış yaptığına kendisini ikna etmiş gibi. Denizli ise
"Reis" dedikleri Kratochvil'in katılımıyla daha etkili bir savunma yapıyor. Tomas yine Alex'i bitiren adam. Ve Giray
Bulak'ın öğrencilerinin Beşiktaş'tan aldığı bir ders var. Çok etkili (Fenerbahçe'nin de işi kolaylaştırması unutulmamalı)
bir savunma ve sert, zorlayan bir hücumun yanı sıra vuruyorlar her yerden. Ama Rüştü başka Rüştü. Çılgın gibi oynuyor.
Sahada onun kadar enerji harcayan yok. Çılgın gibi, ama asıl çıldırmış olan sanırım Daum. Ve bu ciddi hataları sinirleri
bozuyor. Ümit çok kötü oynuyor (aslında eski) yeni yerinde. Kırmızı kartta bu garip tercihlerin payı yok mu?
İkinci yarıda yine bir kutsal ruh hikayesi var. Beşiktaş'ın, pazar akşamı bu stada getirdiği ruh gitmemiş belli ki. Deniz
ve Aurelio'nun harika savunma hırsları Denizli'yi bayağı törpülüyor. Anelka'ya top taşıyorlar. O da taşıyor. Ama Nobre her
seferinde en arkada topun ulaşmasının imkansız olduğu yerde duruyor. Nobre ciddi bir düşüşte. Denizli 2 oyuncu değiştiriyor.
Daum 90 dakika ne oyun planında ne oyuncularında bir değişiklik yapıyor. Daum durmuş. Bir cinnet geçirmiş pazar gecesi ve
o andan bu yana beyni durmuş. Sırayla savunma üçlüsünden biri orta sahaya çıkarak akın domine ediyor. Derin boşluklar
bırakıyorlar böylece. Ama Deniz yenilmez bir savaşçı. Tuncay, Aurelio ve Serkan da ona mümkün olduğunca katılıyor.
Denizlililer'in sık sık ofsayta takılması onlara kolaylık sağlıyor. Ve golsüz, ama müthiş bir mücadeleyle bitiyor 90
dakika.
Daum yine oyuncu değiştirmiyor. Sadece Anelka'yla çıkıyorlar, ama onun paslarını tamamlayacak kimse yok. Denizli ise uzak
şutlarla arayışına devam ediyor. Halbuki Fenerbahçe savunması çok çaresiz. Sadece ruhla oynuyor. Golü bu planla buluyor
Denizli. Daum o zaman oyuncu değiştiriyor. Luciano ikinci yarı santrfora geçiyor. Serkan ise üçlü savunmaya. Tek santrfor
olan Luciano golü atıp kırmızı görüyor sonra. 9 kişiler taammüden. Denizli basıyor artık. Öyle ki, acınası bir tonla
anonsta şu söyleniyor: "Hadi ıslık arkadaşlar. 3 dakika". Ama cevap pek gür: "Bu taraftar sizinle gurur duyuyor. Ve gurur
turu getiriyor.
Diğer fotoğrafların 1.bölümü için tıklayınız.
Diğer fotoğrafların 2.bölümü için tıklayınız.
İLK YARI
DAKİKA 14: Orta sahadan atılan uzun pasla ceza alanına hareketlenen Ersen'den önce kaleci Rüştü çıkarak topu
kontrol etti.
DAKİKA 17: Denizlispor'un yedek kulübesinin önünde konuk ekibin kazandığı bir serbest atıştan sonra Ümit, Denizlispor
Teknik Direktörü Giray Bulak ile tartıştı. Arkadaşları bu oyuncuyu sakinleştirmeye çalışırken, hakem Selçuk Dereli, Ümit'i
kırmızı kartla oyun dışı bıraktı.
DAKİKA 26: Mustafa'nın soldan kullandığı korner atışında, ceza sahası dışında Mikka topa vurdu, yerden seken meşin
yuvarlağı Rüştü son anda köşeden tokatlayarak kornere attı.
DAKİKA 27: Sağ çaprazdan ceza alanına giren Nobre'nin sert vuruşunda, savunmaya çarpan top yandan auta çıktı.
DAKİKA 28: Serhat'ın ceza alanı dışından şutunda, kaleci Rüştü topu kornere çeldi.
DAKİKA 32: Ceza alanı içinde kaleci Souleymanou'nun elinden kaçırdığı topu önünde bulan Serkan'ın vuruşunda,
savunmadan dönen topu Souleymanou kontrol etti.
DAKİKA 42: Ceza alanında kaleciyle karşı karşıya kalan Mustafa'nın vuruşunda, Rüştü'den dönen topu önünde bulan Ömer
Rıza, penaltı noktası üzerine gönderdi. Bu topa Ersen sert vurdu, top bir kez daha Rüştü'den döndü.
DAKİKA 45: Tomas'ın ceza alanı dışından sert vuruşunda, top az farkla yandan auta gitti ve karşılaşmanın ilk yarısı
0-0 berabere sona erdi.
İKİNCİ YARI
DAKİKA 48: Ceza yayı içinden İbrahim'in kullandığı serbest vuruşta, top yandan auta çıktı.
DAKİKA 53: Sağ çaprazdan ceza alanına giren Anelka'nın yerden sert şutunda, kaleci Souleymanou'nun yatarak
Müdahalesiyle top arka direğin yanından az farkla kornere çıktı.
DAKİKA 54: Alex'in sağdan kullandığı serbest vuruşta, ceza alanıiçinde Tüncay kafayı vurdu, top yandan auta gitti.
DAKİKA 64: Ceza alanı dışında Tuncay'ın sert şutunda, kaleci Souleymanou meşin yuvarlağı iki hamlede kontrol etti.
DAKİKA 74: Orta sahadan aldığı topla hızlı bir şekilde ilerleyenAlex, güzel bir çalımla önünü boşalttı, ceza alanına
girer girmez sol çarprazdan sert vurdu. Kaleci Souleymanou yatarak topu kontrol etti.
DAKİKA 86: Timuçin'in pasıyla sağ çarprazdan ceza alanına giren Ersen'in sert vuruşunda, kaleci Rüştü'den dönen topu
savunma uzaklaştırdı.
Normal süre 0-0 bitince karşılaşma uzatmaya gitti.
UZATMANIN İLK YARISI
DAKİKA 92: Sağ çarprazdan iki savunma oyuncusunu geçerek ceza alanına giren Anelka'nın vuruşunda, kaleci
Souleymanou'nun ayaklarından dönen topu savunma kornere attı.
DAKİKA 95: Anelka'nın sağdan ceza alanına gönderdiği topla buluşan Luciano'nun vuruşunda, meşin yuvarlak az farkla
yandan auta gitti.
DAKİKA 101: Ceza alanı dışında Fatih'in serbest vuruşunda, kaleci Rüştü uzanarak topu kornere attı.
GOL DAKİKA 104: Ceza alanı dışında sağ çarprazda topla buluşan Fatih, sert bir vuruşla Rüştü'nün yanından topu ağlara
göndererek, Denizlispor'u 1-0 öne geçirdi.
UZATMANIN İKİNCİ YARISI
GOL DAKİKA 110: Denizlispor ceza alanı içinde Kratochvil'in ıskaladığı top altı pas içinde Souleymanou'yu da geçince,
topu takip eden Luciano, meşin yuvarlağı boş kaleye göndererek eşitliği sağladı: 1-1
DAKİKA 111: Gol sevinci yaşarken formasını çıkaran Luciano,ikinci sarı kartını görüp, kırmızı kartla oyun
dışında kaldı.
DAKİKA 120: Sol çarprazdan çalımlarla ceza alanına giren Serhat'ın kaleciyle karşı karşıya kaldığı pozisyonda
vuruşunda, kaleciSouleymanou'ya çarpan meşin yuvarlak kornere çıktı.
CHRISTOPH DAUM'un açıklaması
Fenerbahçe Teknik Direktörü Christoph Daum, Denizlispor karşısında çok zor şartlarda galip gelen futbolcularına övgüler
yağdırdı. Alman çalıştırıcı, 'Ruh açısından inanılmaz bir maçtı. Pes etmeyen oyuncularımla gurur duyuyorum. Eksik
olmamıza rağmen, taktiğimizi harfiyen sahaya yansıttık. Takımım Beşiktaş yenilgisinden sonra ayağa kalkmasını bildi.
Gördüğümüz kırmızı kartlar sorun değil. Her zaman böyle durumlar için bir fikrim vardır. Pazar gününe kadar mutlaka
aklıma bir şey gelir' diye konuştu.
MAÇIN HAKEMİ: Selçuk Dereli'den kötü yönetim
Fenerbahçe-Denizlispor kupa maçında Selçuk Dereli verdiği kararlarla maçın gergin geçmesine neden oldu. Her iki takım
için çaldığı faul düdükleri tartışıldı. İlk yarıda tribünlerin tansiyonunu yükseltti. UEFA'nın da yakından takip ettiği
Selçuk Dereli, geçer not alamadı.
Selçuk Dereli'nin en çok tartışıldığı kararı maçın ilk yarısında Ümit Özat'a gösterdiği kırmızı kart oldu. Fenerbahçeliler
hakemin pozisyonu iyi süzemediği ifade etti. İkinci yarıda Denizli kalecisi Souleymanou ceza alanı dışında topu elle tuttu.
Hakem bu pozisyonda kart göstermedi.
MAÇIN ADAMI: Deniz, her yere yetişti
Servet'in yokluğunda savunmanın göbeğinde görev yapan Deniz, dün akşam Daum tarafından savunmanın soluna alınmıştı.
Daha önce de oynadığı bu yeri hiç yadırgamayan tecrübeli oyuncu, müthiş bir çalışkanlık örneği gösterdi. Sadece kanadını
kontrol etmekle kalmayan Deniz, kademelere çok iyi girip, arkadaşlarına yardımcı oldu, sık sık da ileri çıkıp, hücumlara
katıldı. Başarılı oyuncu böylece, uzun süre 10, daha sonra 9 kişi oynayan Fenerbahçe'nin finale yükselmesinde katkı
sağladı.
GÜNÜN KADER ANI: Off'tu record, ama artık on
Denizli'den Süper Lig maçı sonrası dönerken bir dost sohbetinde, Giray Bulak biz birkaç gazeteciye söylemişti. "Ümit
şimdi iyi bir kaptan gibi duruyor. Ama kötü günde onun gerçek yüzünü görürsünüz". Bu sohbet için, yazmayın dememişti,
bir tek ben de yoktum. O yüzden şimdi bu olayın üzerine bunu yazmaya hakkım var sanıyorum. Şu bir gerçek ki onlar
birbirlerini sevmiyorlar ve birbirleriyle konuşmuyorlar. Sebebini bilmiyorum, ama gerçek bu. Yani bu kırmızı kart
dünün, o anın, o pozisyonun işi değil. Asla. Dünkü tarihi verilmemiş bir randevu, bir hesaplaşmaydı. Giray Bulak kazandı.
Şimdilik. O pozisyon kafalarda bir iki soru da doğurdu tabii. Giray Bulak'ın cezalandırılmaması mümkün. Tartışmayı bayağı
bir boyuta indirmemiş olabilir. Ama Daum'un saldırıları. Bunun cezası nasıl olmaz?
GÜNÜN ANALİZİ: Tuncay'ın vahim durumu
Maç başladı. Savunmanın sol tarafı bomboş. Tuncay sürekli kenara, kulübeye burası ne olacak diye soruyor. 3 dakika
5 dakika. Burası ne olacak? Sürekli soruyor, gözü, kulağı, elleri hep o tarafa bakıyor. Ümit ileri çıkıyor, orta sahada.
Deniz, Ömer Rıza'nın peşinde. Ve Tuncay sonunda anlıyor ki bütün bir kanat onun. Çaresiz kabulleniyor. Sanki maç
toplantısına girmemiş. Ya da Daum onu toplantıya almamış gibi. Akıl dışı bir durum. Kim bunu açıklayabilir ki?
NOTLAR
İki kupa da bizim
Özdemir, G.Saray yöneticilerini, federasyonu ve MHK'yi etkilemeye çalışmakla suçladı, 'İki kupayı da kazanmamıza kimse engel
olamayacak' dedi.
Fenerbahçe İkinci Başkanı Nihat Özdemir, maç sonrası G.Saray yönetimine verdi veriştirdi. Sarı kırmızılı yöneticilerin
federasyonu ve Merkez Hakem Komitesi'ni (MHK) etkilemek için her yola başvurduğunu ifade eden Özdemir, şunları söyledi:
'Futbol Federasyonu Başkanı Levent Bıçakcı, dört büyük kulübün başkanlarını topladı. Orada, 'Yöneticiler sadece kendi
kulüpleriyle ilgili konuşacak' diye karar alındı. Bu kararın ertesi günü G.Saray Başkanı çıkıp, 'F.Bahçe'nin 130 trilyon
borcu var' dedi. Hemen ardından bu kez G.Saray İkinci Başkanı, 'Federasyonda F.Bahçe'nin militanları var' dedi. Bu da
yetmezmiş gibi, Bülent Demirlek'in yönettiği Beşiktaş derbisinden sonra, 'Maçın asıl hakemi Selçuk Dereli idi, ama
F.Bahçe değiştirdi' dedi. Bu sözlerin muhatabı federasyondur. Ama onlar sessiz kalıyor. F.Bahçe'nin istemediği iddia
edilen Selçuk Dereli, Denizlispor maçını yönetti. Dereli'nin nasıl bir yönetim gösterdiğinin yorumunu biz değil, kamuoyu
yapsın. Bu kadar ağır tahriklere rağmen taraftarlarımız, sadece takımını destekledi. Sahaya yabancı madde atılmadı, küfür
edilmedi.'
Ligdeki şampiyonluk yarışına da değinen Özdemir, 'Fikstürümüzün zor olduğu söyleniyor. Biz, yarıştaki iki rakibimizle de
sahamızda oynayacağız. Hem Trabzon'u, hem G.Saray'ı yenip, lig şampiyonu olacağız. F.Bahçe'nin iki kupayı da almasına kimse
engel olamayacak' dedi.
Kapıştılar
F.Bahçe Teknik Direktörü Daum ile Denizlispor Teknik Direktörü Bulak arasında söz ve mimik düellosuyla başlayan gerginlik
havada savrulan yumruklara kadar tırmandı.
Fenerbahçe Teknik Direktörü Christoph Daum ile Denizlispor Teknik Direktörü Giray Bulak arasında Ümit Özat'ın kırmızı
kartla oyundan atılmasıyla başlayan sinir ve mimik düellosu, maç sonunda havada boşa savrulan yumruklara dönüştü. Bulak'ın
Ümit'e tepkisi üzerine Daum, Denizli kulübesine laf attı. İki teknik adam gerginliklerini mimiklerle birbirlerine yansıttı.
Daum sürekli rakip takımın kulübesine dönerek meslektaşını alkışla protesto etti. Bulak'ı kulübeden her çıktığında
ıslıklayan taraftarlar Bulak'a tepki gösterdi.
Penaltılar sonrası ise gerginlik iyice tırmandı, iki teknik adam birbirinin üzerine yürüdü. Daum, Bulak'a omuz attı, iki
teknik adam yumruklarını havada savurdu. Araya girenler Daum ile Bulak'ı ayırdı. Bulak kötü muamele gördüğünü belirterek
F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım'a serzenişte bulundu.
Christoph Daum: "El uzattım geri çevirdi"
Benim maçtan sonra ve maç sırasında yaptığım hareketler hakeme değil, rakip antrenöre karşıydı. Orada olan olay orada kalıp
bitmeliydi. Kendisine el uzattım, ama kabul etmedi. Bana söylediklerini burada tekrarlayamam. Ettiği küfürü anlayacak kadar
Türkçe biliyorum. TV kayıtlarında her şey var. İki kez el uzattım. Beni reddetti. Kendi adıma her şeyi yaptım. Asla
kendisine kötü bir hareketim olmadı. Tüm meslektaşlarıma saygım var.
Giray Bulak: "Daum bana omuz attı"
Statta bir saat boyunca küfür yedim. Bana ve takımıma milli takımda kaptanlık yapmış oyuncu ana avrat küfür etti. Devre
arası rakip takımın yöneticileri tarafından tacize uğradık. Murat Özaydınlı denen şahıs, bana laf yetiştirmeye çalıştı.
Orada gençler yanlış bir şey söylese ne olacak?Yöneticileri, futbolcuları, kaptanları ve Daum kulübeye gelerek bana omuz
attı. Bize özür borçları var. Önümüzdeki yardımcı hakem çok kötüydü ve kararlarında korktu.
Lan dedi, küfür ettim
Ümit Özat, kırmızı kart gördüğü pozisyonu anlatırken, 'Giray Bulak bana 'Lan' deyince küfür ettim. O, kim oluyor ki bana
böyle hitap ediyor' dedi.
Fenerbahçe-Denizli maçına damga vuran olaylardan biri de Ümit Özat ile Giray Bulak'ın tartışması oldu. 16. dakikada
Luciano'nun Ersen Martin'e sert girmesi sonucu Bulak, saha kenarına gelip hakeme, 'Niye kart göstermiyorsun?' diye
bağırınca, ortalık karıştı. Dışardan oyuna müdahale edilmesine sinirlenen Ümit, saha kenarına gelip Bulak'la tartıştı.
Denizlispor'un teknik direktörüne küfür eden Ümit, hakem Selçuk Dereli tarafından kırmızı kartla oyundan ihraç edildi.
Ümit, maç sonrası yaptığı açıklamada Giray Bulak'a öfke saçarken, küfür ettiğini doğruladı. Tecrübeli futbolcu, 'Açık
açık söylüyorum; Giray Bulak'ı hiç sevmiyorum. Kendisine selam vermiyorum. Ben adamın iyisine selam veririm. Hakeme,
'Giray Bulak her olayda kulübeden dışarı çıkıyor. Oyunu galeyana getiriyor' dedim. Bu sırada Giray Bulak bana 'Sana ne
lan' dedi. Bu zamana kadar bana babam bile lan demedi. Giray Bulak kim oluyor. Lan dedikten sonra ona küfür ettim,
'Adam mısın' dedim. Adamlıktan, Fair Play'den bahseden kişinin, milli takım antrenörüne teşvik suçlamalarının yapıldığı
zamanda destek verici sözler söylemesi gerekirdi. Nasıl biri olduğu bu şekilde ortaya çıkıyor' diye konuştu.
17. dakikadaki pozisyonda Bulak'ın hakem Dereli'ye, "Luciano'ya sarı kart göstersene" demesine kızan Ümit, "Hakem gördü
veya görmedi. Sen karışma hocam" diye çıkıştı. Tecrübeli hocanın, "Ben sana söylemiyorum" uyarısına iyice sinirlenen
Ümit'in, "S..... git" dediği öğrenildi.
Ümit, Bulak'ın Denizli'de oynadıkları maçın ardından kendisi için "İki yüzlü" dediğini iddia ederek, "Açık açık söylüyorum;
Giray Bulak'ı sevmiyorum. Gördüğüm her yerde de selam vermek zorunda değilim. Ben adamlığına inandığım insana selam veririm.
Kırmızı kart pozisyonunda hakeme, o şahsiyetin sürekli kenara kadar çıkıp, oyunun tansiyonunu artırdığını söyledim. Hakemin
yanında 'sanane ulan' dedi. Bana, babam bile ulan diyemezken, o kimki karşıma geçip bunu söylüyor. 50 yaşındaki bir teknik
direktör önce ulan dememeyi öğrenecek. Ben 29 yaşındayım bunun altında kalmam. Ben de sanane ulan adam mısın dedim. Karttan
sonra da küfür ettim. Adamlıktan, Fair - Play'den bahseden bu şahıs önce Milli Takım Teknik Direktörü'ne destek versin.
Gözünün o koltukta olduğunu biliyorum. Benim kişiliğimle ilgili sağda solda konuşursa karşısında beni bulur" diye
konuştu.
Ümit'e ceza
Maçtan sonra toplanan Profesyonel Disiplin Kurulu, "Rakip takım teknik direktörü Giray Bulak'a ve hakemlere yönelik
hakaret ve sportmenliğe aykırı eylemlerde bulunmaktan" Ümit'e 4 maç ceza verdi.
Daum'a ceza
Maçtan sonra toplanan Profesyonel Disiplin Kurulu, "Rakip takım teknik direktörü Giray Bulak'a yönelik sportmenliğe
aykırı eylemleri nedeniyle" 26 Nisan 2005'den başlayarak 15 gün hak mahrumiyeti almış, ardından 28 Nisan 2005'de toplanan
Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu, 5 Mayıs 2005'de tekrar konuyu görüşmek üzere, yürütmeyi durdurma kararı almıştır.
Herkesten daha çok Fenerliyim
Luciano'ya asist yapan, bir de penaltı kurtaran Rüştü, tepkilere isyan etti.
Fenerbahçe'nin tur atlamasından Luciano'ya attırdığı gol ve kurtardığı penaltı vuruşuyla büyük pay sahibi olan Rüştü,
karşılaşma sonunda taraftarlara mesaj geçti. FBTV'de canlı yayında Tuncay Şanlı'nın sorularını yanıtlayan milli kaleci,
"Gerçekten canlı yayında mıyız?" diye sorduktan sonra, "Her pozisyonda taraftarların bana tepki göstermesi beni çok üzüyor.
Ben herkesten daha çok Fenerliyim. Kupayı da alacağız, şampiyon da olacağız. Taraftarımız sabırlı olsun" dedi.
3-5-2'ye yakındı
Beşiktaş'a yenilmesine karşın, ortaya koyduğu futbolla alkış alan kadroyu bozan Alman hoca, Selçuk'u kesip, Serkan'a forma
verdi. Tecrübeli teknik adamın değişikliği bu kadarla da kalmadı.
Takımını 3-5-2'ye yakın bir düzende sahaya süren Daum, Kaptan Ümit'i ön liberoya çekerken, onun yerine sol kanatta Deniz'i
görevlendirdi.
Yine Tomas, Alex'le
Alex'i etkisiz kılan ilk Süper Lig oyuncusu Tomas. O birçok çapaya örnek oldu. Ama onun bir farkı var. O hem oynatmayıp,
hem de oynayabiliyor. Giray Bulak'ın söylemiyle "Sokakta görsen futbolcu demezsin". Ama şu bir gerçek ki ligin en hakiki
oyuncularından biri o. Çok ama çok iyi oynuyor. Şimek'ten sonra en iyi Doğu Avrupalı transfer. Hem de çok ama çok ucuz.
150 bin euro yıllık ücretle harikalar yaratıyor.
Bu tribünler farklı ama
Türkiye'nin herhangi bir yerinde bu kırmızı kart sonrası, tribünlerden küfür duyulmaması mümkün değil. Kırmızı kart haksız
değil kuşkusuz, ama şekli, yarattığı atmosfer, dakikası herhangi bir ev sahibi seyirciyi zıvanadan çıkarırdı. Saracoğlu
tribünleri 16 dakika boyunca sadece ıslıkladı. Korkunç bir ıslık. Büyük övgüler düzmeye hazırlanıyordum ki, Giray Bulak
kulübeden çıktı ve hakaretler başladı "Ş..fsiz Giray". Korkunç, üzücü ama itiraf edelim ki, Türkiye standardının çok
üzerinde bir tavır. Onları taktir etmek fazla olur, övgü düzülemez ama şu söylenebilir. Bu tribünler farklı. Küfüre ise
en olmadık yerde başlıyorlar. Luciano kendini attırıyor, formasını çıkarıp. Hakem ne yapsın be kardeşim?
12. adam sahaya inince...
10 kişi kalan Fenerbahçe rakibi karşısında oyunu bırakmamaya çalışıyordu. Aslında 10 kişi kalmamışlardı. 12. adamı sahaya
inmiş, takımını eksik kalmaktan kurtarmıştı. İkinci yarıda dengeler Denizlispor lehine değişmişti. Baskıdan bunalan
futbolcular gibi tribünler de susmak üzereydi. Bu kez de anonslar imdada yetişti. Hoparlörden komutlar geldikçe Fenerbahçe
taraftarı da baskıya uygun hareket ediyordu. Dakikalar 80'i gösterirken, şeref tribününde de hareketlenmeler başladı.
Nihat Özdemir bir korner vuruşu öncesi 'gol' diye etrafına seslendi ancak onun bu kehaneti tutmadı. 84'te bu kez Ali
Yıldırım ayağa kalktı. Önce sigara istedi yanındakinden, sonra taktik verdi takımına! Uzatmalar başlıyordu. Fenerbahçe
taraftarı 1. dakikada olduğu gibi muhteşem bir tezahürat yapıyordu. 99'da hedef adam yine Giray Bulak'tı. Ancak bu kez
nedeni, Bulak'ın Ömer Rıza'yı fırçalamasıydı.
Böylesi bir destek altında oynamak şüphesiz her futbolcuya nasip olmaz. Fenerbahçeli futbolcular bu stadın kıymetini
bilmeli. Kanımca Türkiye de küfürü silen bu taraftarı örnek almalı.
Anonslara uyarı
Tartışmalı bir yönetim gösteren hakem Selçuk Dereli'nin Ümit Özat'ı attığı pozisyon dahil statta küfür edilmedi. Stat
hoparlöründen sık sık sahaya yabancı madde atılmaması uyarıları yapılırken, "Fener gol gol gol" diye bağırılması ise
tepki aldı. Ancak Luciano kırmızı kart görünce birkaç şişe atıldı. Bu arada devre arasında stat kapıları açılıp kapalıya
bir grup seyirci alınınca içerde sıkışma oldu. Bu sırada bazı seyirciler, polisle tartışıldı.
Gol dedi gol oldu!
Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda dün ilginç bir olay yaşandı. İlk uzatmayı 1-0 yenik kapadıktan sonra ikinci 15 dakikaya moralsiz
çıkan F.Bahçe'ye moral hoparlörden geldi.
Mikrofonla taraftarı coşturmakla görevli kişi "Fener gol gol gol" diye bağırdı. Bundan yaklaşık 30 saniye sonra Luciano
topu filelere gönderip skoru 1-1 yaptı, maçı uzattı.
Bir maçta dört kaptan
Fenerbahçe'de, Denizlispor karşısında kaptanlık 3 kez el değiştirdi. Kaptan Ümit, 17. dakikada kırmızı kartla oyun dışında
kalınca kaptanlık pazubandını Tuncay'a verdi. Tuncay, 106. dakikada oyundan çıkınca kaptanlık pazubandını Luciano'ya
bıraktı. Luciano da uzatma dakikalarında kırmızı kartla oyun dışında kalınca kaptanlığı Serhat'a devretti.
Nicolas Anelka penaltıyı kaçırdı
Fenerbahçe'nin büyük umutlarla Manchester City'den transfer ettiği Nicolas Anelka, Beşiktaş maçından sonra Denizlispor
önünde de sağ kanatta oynadı. Zaman zaman çalımlarla ceza sahasına girerek etkili olmaya çalışan Fransız futbolcu, müsait
pozisyonda gol atamadı. Penaltı atışlarında meşin yuvarlağın başına ilk geçen futbolcu olan Anelka, topu üst direğe
nişanlayarak hayal kırıklığı yarattı.
Unutkanlığın faturası
Fenerbahçe'nin Brezilyalı savunma oyuncusu Luciano, unutkanlığın faturasını ağır ödedi.
Maçın ikinci yarısında Ersen Martin'e yaptığı sert hareket sonrası sarı kart gören Luciano, 111. dakikada skoru 1-1'e
getiren golü attıktan sonra, daha önce sarı kartı olduğunu unutup, sevinç gösterisi sırasında formasını çıkardı. Hakem
Selçuk Dereli de kurallar gereği Brezilyalı oyuncuya ikinci sarı kartı gösterip, kırmızı kartla oyundan ihraç etti.
Karara çok sinirlenen Luciano, Dereli'ye ve yardımcı hakeme uzun süre itiraz etti.
Şaşkın Souleymanou
Denizlispor kalecisi Souleymanou, 65. dakikada kimsenin anlayamadığı ve beklemediği anda, yakınında kimse olmadığı
pozisyonda ceza alanı dışında topu elle tuttu. Sarı - Lacivertliler ısrarla kart gösterilmesini isterken, hakem Selçuk
Dereli, Fenerbahçe lehine atış vermekle yetindi.
Fener ağır yaralı
Sarı - Lacivertli ekipte kırmızı kartla oyun dışı kalan Ümit Özat ile Luciano bu hafta sonu oynanacak Ankaraspor maçında
görev alamayacak. Ümit direkt atıldığı için büyük olasılıkla Trabzonspor'a karşı da forma giyemeyecek.
Ümit Özat'ın kart sonrası küfür etmesi cezasını arttırırken Luciano'nun Dereli'yi tehdit ederek, "Seninle çıkışta
görüşürüz" şeklinde bağırması ardından yardımcı Selçuk Kaya'nın üzerine yürümesi hakem raporlarında yer aldı. Bu
arada F.Bahçeli oyuncular bu sezon 10 kırmızı kart gördü. Luciano 3, Servet 2, Tuncay, Serkan, Nobre, Selçuk, Ümit
1'er defa oyundan atıldı.
Yolu uzatın'
Son dakikalarda sakatlanan Deniz, tedavisi saha içinde yapıldıktan sonra sedyeye kondu. Tecrübeli oyuncu o anda çizgiye
2 metre olmasına rağmen, sedye taşıyıcılarına, "Sakın beni buradan çıkarmayın, yolu uzatın" talimatı verdi. Sedyeciler
de, "Emrin olur ağabey" diyerek, kendisini taç çizgisinin oraya kadar taşıdı.
Mehmet Yozgatlı'nın büyük sevinci
Maçın ikinci yarısında oyuna giren Mehmet Yozgatlı, penaltı atışlarında görev aldı. Daum'un isteği üzerine 5. penaltıyı
kullanan Mehmet Yozgatlı mücadeledeki son sözü de söylemiş oldu. Golü atıp Fenerbahçe'ye finali getiren Mehmet çılgınca
taraftara koştu. Formasını taraftarlara atan Mehmet, arkadaşlarıyla da kenetlendi.
Van Hooijdonk'a koştu, sarıldı
Maçın ikinci yarısında oyuna giren Mehmet Yozgatlı, penaltı atışlarında görev aldı. Daum'un isteği üzerine 5. penaltıyı
kullanan Mehmet Yozgatlı mücadeledeki son sözü de söylemiş oldu. Golü atan Mehmet idmanlarda sürekli kendisini çalıştıran
Van Hooijdonk'a koştu. Sarmaş dolaş olan ikili formalarını taraftara attı.
Falcı Başkan!
Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım penaltılar sırasında ilginç yorumlar yaptı. Rüştü'nün kurtaracağını önceden bilen
Yıldırım, Fatih'in penaltıyı kaçıracağını da vuruşu yapmadan tahmin etti. Aziz Yıldırım maç sırasında ise yerinden
kalkarak gözlemcinin yanına gitti, "Bu hakemi çok mu aradınız" diyerek sitem etti. Yıldırım, karşılaşmanın bitiminde
ise soyunma odasına inerek teknik heyeti ve futbolcuları kutladı.
Fatih, Akın'dan kopya çekti
Denizlispor, F.Bahçe'ye 120 dakikalık müthiş bir mücadele sonunda penaltılarla elenirken, normal sürede Fatih'in attığı
gol akıllarda kaldı. Genç oyuncu, ilk uzatma devresinin sonunda hafta sonu Beşiktaşlı İbrahim Akın'ın gol attığı yerden,
nefis bir vuruşla Rüştü'yü bir kez daha avladı. AKIN'ın sol ayağıyla yaptığı vuruşun bir benzerini sağ ayağıyla
gerçekleştiren Fatih'in şutunda top Fenerbahçe kalesinin sol doksanından ağlara takıldı. Rüştü, uçmasına rağmen bu vuruşa
bir şey yapamadı. Ancak bu golü atan Fatih, kaçırdığı penaltıyla takımının elenmesinde rol oynadı!..
İlk değişiklik 105'te
Fenerbahçe Teknik Direktörü Daum, dün uzun süre 10 kişi oynadıkları maçta ilk değişikliğini 105. dakikada yaparak herkesi
şaşırttı. Normal süre boyunca tek değişiklik yapmayan Alman teknik adam, ilk uzatmanın 10. dakikasında yorulan Tuncay'ı
oyundan alarak yerine Serhat'ı sahaya sürdü. Serhat takıma canlılık getirdi.
Derbinin faturası Selçuk'a çıktı!..
Fenerbahçe'nin hocası Daum, dün akşam derbi maçtan farklı olarak Selçuk'u çıkarıp, Serkan'ı kadroya dahil etti. Daum,
takımın saha içi kurgusunda değişiklik yaparak, Ümit'i savunmanın solundan alıp Aurelio ile orta alanda görevlendirdi.
Savunmanın solunda Deniz oynadı. Serkan, savunmanın sağ kanadında görev alırken, Önder, Luciano ile yan yana oynadı.
Nobre, sürpriz teklifi reddetti
Fenerbahçe'nin 3 Brezilyalısı Alex, Nobre ve Luciano'nun menajeri olan Juan Figer'e gizli teklif. Bir süredir İstanbul'da
bulunan Figer'e Beşiktaş'ın Nobre için teklifte bulunduğu öğrenildi. Siyahbeyazlıların 7.5 milyon doları gözden çıkardığı
öğrenildi. Ama Nobre'nin "Ben Beşiktaş (Emre'nin parmaklama olayı) maçlarında yaşadıklarımı unutmuyorum. Böyle bir şey söz
konusu değil" diyerek yöneticileri rahatlattığı öğrenildi.
9 yıl sonra buluştular
Fenerbahçe ile Galatasaray, 9 yıl aradan sonra Türkiye Kupası finalinde birbirlerine rakip oldu. Yarı finalde Trabzonspor'u
eleyen sarı kırmızılılar ile Denizlispor'u saf dışı bırakan sarı lacivertliler, kupada en son 1995-1996 sezonunda
karşılaşmıştı. İki takım daha önce 3 kez finalde kozlarını paylaşırken, bunların 3'ünde de Galatasaray kupayı müzesine
götürdü. Ezeli rakipler 11 Mayıs'ta İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanacak 43. Türkiye Kupası finalinde, 9 yıl
sonra birbirlerinin rakibi olacak.
Kupa sayıları
Bu sezon 19. kez Türkiye Kupası'nda finale yükselen Galatasaray, daha önce kupayı müzesine 13 kez götürdü.
Sarı-kırmızılılar, kupayı en son 1999-2000 sezonunda Antalyaspor'u yenerek kazandı.
Fenerbahçe ise 10. kez finale çıktığı kupayı daha önce 4 kez kazanma başarısını gösterdi. Sarı-lacivertliler,
son kez 1982-1983 sezonunda kazandıkları kupada, en son 2000-2001 sezonunda final oynamış ve Gençlerbirliği'ne
yitirmişti.
İstatistik: Kaleye şut
Denizlispor'un kaleye attığı şutlar: Ersen Martin 5, Güven Varol 5, Fatih Egedik 3, Ömer Kerim Ali Rıza 3,
İbrahim Çelik 2, İhsan Burak Özsaraç 2, Serhat Gülpınar 2, Mikka Aleksi Multaharju 2, Mustafa Keçeli 1, Tomas Abraham 1
TOPLAM: 26
İstatistik: Kaleye isabetli şut
Denizlispor'un kaleye attığı şutlar: Ersen Martin 3, Fatih Egedik 2, İhsan Burak Özsaraç 1, Mikka Aleksi Multaharju 1,
Ömer Kerim Ali Rıza 1, Serhat Gülpınar 1
TOPLAM: 9
Diğer fotoğrafların 1.bölümü için tıklayınız.
Diğer fotoğrafların 2.bölümü için tıklayınız.
| Futbolcu |
Attığı şut |
İsabetli şut |
Top kaybı |
Top kapma |
Attığı korner |
Ofsayt |
Yaptığı Faul |
Yapılan faul |
Gol pozisyonu |
| Rüştü Reçber |
|