Fenerbahçe gene kazandı: 2-1
100. yılında büyük maç kaybetmeden mutlu sona ulaşan sarı lacivertliler, Ali Sami Yen'den Lugano ve Edu'nun golleriyle
başı dik ayrıldı.
Bir haftadır maçın sonucu ve G.Saraylılar, F.Bahçe'yi alkışlayacak mı alkışlamayacak mı tartışması yapıldı durdu,
dün geceye kadar. Ali Sami Yen Stadı dolmuş, tarihi günlerinden birini yaşıyordu.
Ancak maç öncesi yaşananlar tarihi derbinin gerginliğini açıkça gösteriyordu. Öyle ki, Bülent Demirlek'in başlama
düdüğüyle birlikte bir anda ortalık karıştı. Tribünlerden pet su bardaklarından, taşa, koltuklardan, meşaleye kadar
birçok yabancı madde sahaya yağdı. Karşılaşma da çığırından çıktı.
Ne oynanan futbol, ne de Lugano ile Edu'nun attığı gollerin bir esprisi kalmamıştı. Sahalarda istenilmeyen olaylar
bardağı taşırdı. Demirlek, 56. dakikada dayanamadı, maçı 15 dakika durdurdu. Sonra da sular duruldu. Ama iş işten
geçmişti. Çünkü olaylar derbinin önüne geçmişti. Yaşananlar maalesef Türk futbol sayfalarına üzücü olaylar geçecek
ve hiçbir zaman unutulmayacak.
Diğer fotoğrafların 1.bölümü için tıklayınız.
Diğer fotoğrafların 2.bölümü için tıklayınız.
Diğer fotoğrafların 3.bölümü için tıklayınız.
Diğer fotoğrafların 4.bölümü için tıklayınız.
İLK YARI
DAKİKA 15: Mehmet Topal'ın ceza sahası dışından sert vuruşunda top üstten farklı auta çıktı.
DAKİKA 17: Ayhan'ın soldan yaptığı ortada ceza sahası içinde yerden seken topu Ümit'ten önce kaleci Serdar
kontrol etti.
GOL DAKİKA 24: Tümer'in sağdan kullandığı serbest vuruşta Song'dan seken ve kaleye yönelen topu Mondragon tokatlarken,
arka direkte Lugano, uygun durumda meşin yuvarlağı ağlara göndererek, Fenerbahçe'yi 1-0 öne geçirdi.
DAKİKA 32: Ceza sahası önünde topu önüne alan Ümit'in bekletmeden vuruşunda, köşeye giden topu Serdar kornere
çeldi.
DAKİKA 33: Cihan'ın ters kafa vuruşu sonrası topu göğsüyle önüne alan Tümer'in ceza sahası sol çaprazında
sert vuruşunda meşin yuvarlak üstten auta çıktı.
GOL DAKİKA 39: Ümit'in sol çaprazdan kullandığı serbest vuruşta ceza sahası içinde hiçbir Galatasaraylı defans
oyuncusu topa müdahale edemezken, arka direkte Edu rahat bir şekilde meşin yuvarlağı filelere göndererek,
skoru 2-0'a taşıdı.
Kalan sürede sonuç değişmedi ve karşılaşmanın ilk yarısı 2-0 Fenerbahçe'nin üstünlüğünde sonuçlandı.
İKİNCİ YARI
DAKİKA 47: Kendi yarı alanından aldığı topla hızla atağa kalkan Sabri'nin ceza alanına ortasında, altıpas
önünde Serkan'ın ters vuruşu sonrası meşin yuvarlak, yandan az farkla kornere çıktı.
DAKİKA 73: Hasan Kabze'nin ceza yayı önünde kullandığı serbest vuruşta, top üsten auta çıktı.
DAKİKA 75: Ceza alanı önünde Hakan'ın kafasıyla önüne indirdiği topa sol çaprazdan Arda'nın yaptığı sert
vuruşta, meşin yuvarlak üstten az farkla auta gitti.
GOL DAKİKA 89: Sabri'nin sağdan kullandığı köşe vuruşuna ceza alanında iyi yükselen Arda, şık bir kafa vuruşuyla
topu filelere göndererek skoru 2-1'e getirdi.
DAKİKA 90: Hızlı atağa kalkan Feerbahçe'de, Kežman'ın kaleyi karşıdan gören pozisyonda şutunda, top yandan
auta gitti.
Kalan sürede her iki takımın da çabaları gol getirmeyince, Fenerbahçe derbi karşılaşmasını 2-1 kazandı.
ARTHUR ANTUNES COIMBRA "ZICO" 'nun açıklaması
Fenerbahçe Teknik Direktörü Zico, derbi maçtan önce şampiyonluğu garantilemelerine rağmen Galatasaray'ı kendi sahasında
2-1 yenmelerinin, şampiyonluğu hak ettiklerinin bir göstergesi olduğunu söyledi.
Fenerbahçe Teknik Direktörü Zico, derbi maçtan sonra yaptığı basın toplantısında, ezeli rakiplerini kendi sahalarında
yendiklerini belirterek, "Böyle önemli bir yılımızda şampiyon olduktan sonra en büyük rakiplerimizden birine karşı onların
evinde aldığımız bu galibiyet, bizim sene içinde ne kadar doğru işler yaptığımızı ve şampiyonluğu ne kadar hak ettiğimizi
gösteriyor" dedi.
Futbolcularının derbi maçta profesyonellik örneği gösterdiğini vurgulayan Brezilyalı çalıştırıcı, "Oyuncularım şampiyon
olmalarına ve vücut olarak rahatlamalarına rağmen Galatasaray maçının önemini unutmadılar. İşlerine saygı gösterdiler.
Sahaya çıkıp savaştılar, mücadele ettiler, büyük rakiplerinden bir tanesine karşı daha iyi olduklarını gösterdiler.
Bütün bir camianın sorumluluğunu alarak maça çıktılar. 100. yılda ezeli rakiplerden bir tanesini daha yenerek, mutlu
sona yaklaştık. Bütün futbolcularımı bugün gösterdikleri profesyonellikten, inançlarından, azimlerinden ve yüreklerinden
dolayı kutluyorum" diye konuştu.
Zico, derbi maçta yaşanan olaylarla ilgili bir soru üzerine, "Futbolun içinde olan herkes, ben de dahil yöneticiler,
teknik direktörler, futbolcular mutlaka futbolun göze hoş gelen bir spor olması için ellerinden geleni yapmalı. Ezeli
rekabet her zaman olmalı, fakat bu çirkinlik boyutunda olmamalı. Rekabet saha içinde olmalıdır" dedi.
2002 Dünya Kupası'nda Türk futbolcuların Güney Koreli futbolcularla birlikte seyircileri selamlamasını örnek olarak
gösteren Zico, "Dünyada güzel görüntülere baktığımızda beni en fazla etkileyen olaylardan bir tanesi, 2002 Dünya
Kupası'nda Türkiye'nin Güney Kore ile oynadığı maçtan sonra Hakan Şükür'ün takım arkadaşlarını, rakip takım futbolcularını
el ele tutturarak, tribünleri selamlamaları buna çok güzel bir örnek. Futbolda bu tip örnekler olmalı. Umarım bundan
sonraki zamanlarda böyle şeyler yaşanmaz. Çünkü göze hoş gelmiyor. Umarım bu tip kötü görüntüler Türkiye'yi kötü noktalara
getirmez. İngiltere belki dibe vurduktan sonra yukarı çıktı. İngiltere'de şu anda kısa bir süre önce herkesi çok
duygulandıran görüntüler yaşandı. Manchester United şampiyon olduktan sonra maça çıkarken rakipleri tarafından alkışlandı.
Fakat bu İngiltere futbolu dibe vurduktan sonra gerçekleşti. Umarım Türkiye de bu kötü duruma gelmez. Türkiye'nin çok fazla
kat etmesi gereken yol var" diye konuştu.
Zico, Fenerbahçe ile iki senelik sözleşmesi olduğunu ifade ederek, görevine devam etmek istediğini söyledi.
"Bizim şampiyon olamamamız halinde, bu başkanımızın ve yönetimimizin inisiyatifine kalacaktı" diyen Brezilyalı teknik
adam, "Şampiyon olamasaydık, yönetimin beni gönderme ve yeni bir teknik direktör getirme hakkı vardı ve bu zaten
sözleşmemde de var. Şampiyon olduk ve devam etmemek için hiçbir sebep yok. Ben de bunu gönülden istiyorum. Fakat oturup,
başkanımızla ve yönetimle görüşeceğiz ve bir karara varacağız" şeklinde konuştu.
Zico, "Size başka takımlardan gelen teklif var mı?" şeklindeki bir soru üzerine, "Yok, ben şu anda hiçbir takımı
düşünmüyorum. Kafamda olan sadece Fenerbahçe. Fenerbahçe ile iki sene için sözüm var. Her zaman sözlerimi tutan bir
insanım" diye konuştu.
Maçtan sonra saha içinde Arda ile bir süre konuşan Zico, genç oyuncunun çok yetenekli bir futbolcu olduğunu söyledi.
Brezilyalı çalıştırıcı, Arda ile maçtan sonra saha içinde konuşmasıyla ilgili bir soru üzerine, "Arda maçtan sonra
benim yanıma geldi. Şampiyonluk ve bu maç için beni tebrik etti. Ben de ona olan hayranlığımı dile getirdim. Çok iyi bir
futbolcu olduğunu, Türk Milli Takım forması altında çok önemli başarılara imza atabileceğini söyledim. Fakat dizinde
problem olduğunu, ben de futbolcuyken dizimde problem yaşadığım için dizine dikkat etmesi gerektiği, futbolcu için diz
sakatlıklarının ilerde problem yaratabileceğini belirttim. Kendisine dikkat etmesi gerektiğini söyledim" dedi.
Zico, Alex'i kızının, eşinin ve kayınvalidesinin sağlık problemi nedeniyle kadroya almadığını belirterek, "Alex, onlar
hastanedeyken onlarla birlikte olmak istediğini, geceleri uyuyamadığını söyledi. Ben de onu en iyi şekilde anladım ve
kadrodan çıkardım" dedi.
Brezilyalı teknik adam, Alex için "Avrupa'da yeterli değil" eleştirileriyle ilgili bir soru üzerine ise, "Alex maçlarda
tek başına oynamıyor. O yüzden tek başına Alex için 'Avrupa'da yeterli değil' demek yanlış olur. Futbol bir takım oyunudur.
Alex, Avrupa kupalarında Fenerbahçe'ye yararlı olabilecek çok kaliteli, çok yetenekli büyük bir futbolcu, ama Alex bir
kurtarıcı değil, bir tamamlayıcıdır" ifadelerini kullandı.
Tuncay'ın herhangi bir ülkede, herhangi bir ligde kolaylıkla oynayabilecek, savaşçı bir karaktere sahip oyuncu olduğunu
anlatan Zico, "Şu anda Fenerbahçe'de sembol bir oyuncu. Taraftarla iletişimi çok iyi. Hiçbir zaman pes etmeyen bir yapıya
sahip. Teknik direktör olarak onun takımımda kalmasını istiyorum. Umuyorum Tuncay için hayırlısı olur ve umuyorum
Fenerbahçe'de kalır" dedi.
Brezilyalı çalıştırıcı, hedefinin önümüzdeki sezon Türkiye Ligi'nin haricinde Şampiyonlar Ligi'nde bir şeyler yapmak
olduğunu belirterek, "Fenerbahçe'de devam ettiğimiz sürece bu hedefi gerçekleştirmek için elimden geleni yapacağım"
diyerek sözlerini tamamladı.
Bu arada, Zico'dan önce basın toplantısı yapan Galatasaray Teknik Direktörü Eric Gerets, basın toplantısı ardından
koridorda karşılaştığı Brezilyalı teknik adamla öpüşerek, Zico'yu tebrik etti.
ERIC GERETS'in açıklaması
Galatasaray Teknik Direktörü Eric Gerets, Fenerbahçe'ye basit hatalarla yenildiklerini, yaşanan tribün olaylarının da
derbiye yakışmadığını söyledi.
Galatasaray Teknik Direktörü Eric Gerets, sezon boyunca yaptıkları basit hataların Fenerbahçe derbisinde de
yinelendiğini söyledi.
2-1 kaybettikleri Fenerbahçe maçının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Galatasaray Teknik Direktörü Eric Gerets,
karşılaşmanın ilk dakikalarında her iki takımın da pozisyon bulmakta zorlandıklarını belirterek, "Daha sonra zaten
tribün olayları futbol oynamaya el vermedi. Kalemizdeki 2 duran top pozisyonu da gol oldu. Bizim buna izin vermememiz
gerekirdi. Bizim düzeyimizdeki bir takım için eleştirilmesi gereken bir olay. Sezon boyunca böyle çok basit hataları
yaptık ve bunlar, hedeflerimizden uzaklaşmamıza neden oldu" dedi.
Sezon içinde yaşadıkları sakatlıkların da kendileri adına önemli sorunlar yarattığını kaydeden Belçikalı çalıştırıcı,
takım içindeki futbolcu düzeyiyle ilgili, "Mehmet Topal takıma İkinci Lig'den gelen kaliteli bir oyuncu ama daha kendini
çok geliştirmesi gerekir. Karşısındaki oyuncu ise sahada Aurelio. Bunun analizini iyi yaparsak, alınan sonuçlar ortadadır.
Şimdilik buralarda olmamız normal karşılanmalı" diye konuştu.
Oyuncu kalitesini yetersiz bulup bulmadığı biçimindeki bir soruya Gerets, "Biz onların ne denli iyi futbolcular
olduklarını biliyoruz. Genelinde iyi futbolcular ama bu yıl geçen sezona oranla aynı düzeyde olamadık" yanıtını verdi.
Fenerbahçe yenilgisi sonrası Şampiyonlar Ligi şansını da yitiren Galatasaray'ın, artık yeni sezona baktığını anlatan
Gerets, "Şampiyon olamamamız bu yıl anlayışla karşılanmalı, ama en azından ikinciliği alarak Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne
katılabilmeliydik. Şimdi 3. yılımızda 2. kez şampiyon olmanın yollarını hep beraber arayacağız" diye konuştu.
Açıklamasında, Galatasaraylı taraftarların maç sırasında yaptığı taşkınlıklara değinmekten önemli ölçüde kaçınan Gerets,
herkesin derbi maçı daha farklı bir biçimde izlemek istediğini ifade ederek, "Ama yaşananlar bir derbiye yakışmayan
olaylardır. Sonuçta, bu sezon hem rakibimizin stadındaki, hem de buradaki maçlarda yaşanan olaylar, Türk fuboluna çok
zarar verecek, bir derbiye yakışmayan olaylardır" dedi.
Transfer konularında Futbol A.Ş. Genel Müdürü Adnan Sezgin ile görüştüklerini dile getiren Belçikalı çalıştırıcı,
"Takımımızı güçlendirme konusunu görüştük. Gelecek sezon daha güçlü bir takımla sahada olmamız şart" diye konuştu.
MAÇIN HAKEMİ: Bu maçı tamamladı
Bülent Demirlek, en zorlu karşılaşmalardan birisini yönetti. Sahaya yağan yabancı maddelere rağmen maçı bitirmeye
kararlı olan Demirlek, 1 kez soyunma odasına giderken, 15 dakika sonra geri döndü ve maçı tamamladı.
MAÇIN ADAMI: Mehmet Aurelio (Fenerbahçe)
İki maç oynamayınca sanki futbolu doyasıya özlemiş. Sahanın her yerindeydi. Bütün hırsı ve mücadele gücüyle maçın en önemli
adamıydı. Galatasaray orta alanını tek başına yordu ve yıprattı. Takımının ve savunmasının en büyük sigortasıydı. Soğukkanlı
futbolu ile hep ayakta kaldı.
NOTLAR
Nihat Özdemir: "Şampiyonluğumuzun değeri arttı"
Fenerbahçe Başkanvekili Nihat Özdemir, 100. yıllarını kutladıkları bu sezon, ezeli rakipleri Beşiktaş ve Galatasaray'ı
sahalarında yenip şampiyon olmanın kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
Fenerbahçe Başkanvekili Nihat Özdemir, 2-1 kazandıkları Galatasaray maçının ardından yaptığı açıklamada, taraftarların
sahaya attıkları yabancı maddeler nedeniyle oluşan ortamdan etkilenmeden mücadelelerini sürdüren futbolcularını ve teknik
heyeti kutladı. Özdemir, "100. yılımızda ezeli rakiplerimiz Beşiktaş ve Galatasaray'ı kendi sahalarında yenip şampiyon
olmak çok daha mutluluk verdi. Tüm Türkiye bunu kabul etmeli. Şampiyonluğumuz, Galatasaray'ı sahasında yenmemizle bizim
için daha büyük önem kazandı" dedi.
Maçın başından sonuna dek yaşanan olayların üzüntü verici olduğunu ifade eden Özdemir, bu sorunla yalnızca Galatasaray'ın
karşı karşıya olmadığının altını çizerek, "Bu, yalnız Galatasaray'ın sahasında yaşanan olaylar değil. Beşiktaş'ın
sahasında olsun, bizim sahamızda olsun, Trabzonspor'un veya herhangi bir Anadolu takımının sahasında olsun, bu yaşananlar
olmamalı. Sezon başından beri hep bunu ifade ediyoruz. Burada önemli yük biz yöneticilere düştüğü gibi, taraftar
temsilcilerine ve Futbol Federasyonu'na da düşmektedir. Federasyon, bu tür olaylara hiçbir zaman izin vermemelidir.
100. yılda bu galibiyetlerle anılan şampiyonluk, bizim için çok büyük anlam taşıyor. Fenerbahçe camiasına armağan olsun"
diye konuştu.
Özdemir, "Galatasaray'a nasıl bir ceza verilmeli?" sorusuna "Biz bu tip işlere girmiyoruz. Onlar sezon başından beri
hep söylediler ama biz Fenerbahçe olarak bu tip işlere girmiyoruz, kamuoyunun takdirine bırakıyoruz" yanıtını verdi.
Tahir Kıran: "Kupayı başkan Ulusoy verecek"
Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Tahir Kıran, sarı-lacivertli kulübe şampiyonluk kupasını federasyon başkanı Haluk
Ulusoy'un vereceğini bildirdi.
Karşılaşmadan sonra soruları yanıtlayan Kıran, bu yöndeki soruya, "Sayın başkan Haluk Ulusoy verecek kupayı. Bunu polemik
konusu yapmaya gerek yok. Kendisi federasyon başkanıdır. Gelecek ve şampiyona kupayı verecektir" diye yanıt verdi.
Kıran, yaşanan saha olayları nedeniyle sarı-kırmızılı ekibe nasıl bir ceza verileceğinin sorulması üzerine de,
"Temsilciler raporlarına yazdı. Talimatlar da var. Benim birşey söylememe gerek yok" dedi.
Adnan Polat: "Tarihimize kara bir leke"
Galatasaray Başkan Yardımcısı Adnan Polat, derbi maçta yaşanan tribün olaylarıyla ilgili olarak, "Yaşananları onaylamak
mümkün değil. Galatasaray'a hiç yakışmadı. Tarihimiz için kara bir lekedir" dedi.
Galatasaray Başkan Yardımcısı Adnan Polat, Fenerbahçe ile yaptıkları derbi maçta taraftarların sergilediği tutumun çok
yanlış olduğunu söyledi.
Maç sonrasında basın mensuplarına açıklama yapan Adnan Polat, sahada futbolun olmadığını kaydederek, "Yaşananları
onaylamamız mümkün değil. Galatasaray'a hiç yakışmadı. Tarihimiz için kara bir lekedir. Belki kazanabileceğimiz bir
karşılaşmayı, bu şekilde kaybettik. Olayları izlemekten, maçı izleyemedim" dedi.
Olaylarda medyanın da payı olduğunu, karşılaşma öncesi yayınlarla bu duruma çanak tutulduğunu savunan Polat, karşılaşmadan
önce emniyetin de yanlış bir tutum izleyerek ortamı gerginleştirdiği görüşünü savundu.
Taraftarların tutumunun önemli bir sıkıntı yaratacağını belirten Polat, "Zaten bu sene kayıp bir sezon. Şimdi bu
yaşananlar sonrası önümüzdeki sezon sanıyorum birkaç maç ceza alacağız. Taraftarlarımız da Galatasaray'ı İstanbul'da
bir süre izleyemeyecek" diye konuştu.
Polat, "Taraftarların, yönetime tepkilerinin sürdüğü ve aradaki bu sıkıntıyı gidermek için neler yapacakları"
yönündeki bir soruya, "Yönetim olarak elimizden geleni yapıyoruz. İçinde bulunduğumuz durum da ortada. Büyük bütçeler
karşısında rekabet etmek kolay değil. Mali yapımızı düzeltmeden bu rekabetin içinde olmamız çok zor. İmkansızlıklar içinde
bu kavgayı veriyoruz ve camiamızdan destek bekliyoruz" yanıtını verdi.
Teknik direktör Eric Gerets'in, maç sonrası açıklamalarında, "Galatasaray'ın kadrosuyla Fenerbahçe'nin kadrosu arasında
önemli bir kalite farkı bulunduğu" yönünde ifadesi olduğunun söylenmesi üzerine Polat, "Geçen sezon da aynı takım
şampiyon oldu. Başarısızlıkları başkalarına yüklemek bizim tarzımız olmamalı. Teknik direktörümüzün takımla ilgili
söyledikleri şeyleri doğru bulmuyorum" dedi.
Polat, Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne katılamayacak olmalarından dolayı önemli bir mali kaynaktan da yoksun kaldıklarını ve
bunun, gelecek sezon için kendilerini etkileyeceğini sözlerine ekledi.
Mateja Kežman: "Böyle birşey görmedim"
Fenerbahçe'nin Sırp golcüsü Kežman, Galatasaray maçındaki tribün olaylarıyla ilgil olarak, "Hayatta kalabilmek için
uğraştım. Ben hayatım böyle birşey görmedim" yorumunu yaptı.
Turkcell Süper Lig'de olaylı Galatasaray-Fenerbahçe maçının ardından, sarı-lacivertli takımın Sırp futbolcusu Mateja
Kežman, "Sahada canlı kalabilmek için uğraştım" dedi.
Maç sonrası yayıncı kuruluşun muhabirinin sorularını yanıtlayan Mateja Kežman, çıkan olayları "Yaşamımda böyle birşey
görmedim" diye yorumladı.
Daha önce Avrupa'da birçok kulüpte forma giyen deneyimli futbolcu, "Sahada canlı kalabilmek için uğraştım" diye konuştu.
Kežman, "Sahada taşlar gördüm, bıçaklar gördüm. Herşeyi gördüm. Çok şaşırdım. Böyle olacağını hiç düşünmemiştim. Hayatta
kaldığım için ve galip geldiğimiz için sevindim" diye konuştu.
Zico ligde derbi kaybetmedi
Fenerbahçe, teknik direktör Zico yönetiminde Turkcell Süper Lig'de Galatasaray'a karşı 2 galibiyet, Beşiktaş'a karşı da
1 galibiyet ve 1 beraberlik aldı.
Fenerbahçe Teknik Direktörü Zico, sarı-lacivertli kulübün 100. kuruluş yılında, Turkcell Süper Lig'de derbi maçlarda
önemli bir başarıya imza attı.
Zico'nun Fenerbahçe'si, ezeli rakipleri Galatasaray ve Beşiktaş ile yaptığı maçlarda 3 galibiyet, 1 beraberlik aldı.
Galatasaray'a karşı ligdeki 2 maçı da 2-1'lik skorlarla kazanan sarı-lacivertliler, Beşiktaş karşısında 1'er galibiyet
ve beraberlik (0-0 ve 1-0) elde etti. Sarı-lacivertliler, ezeli rakiplerini kendi sahalarındaki maçlarda yenmesini bildi.
Görev aldığı ilk sezonda, 100. yılında takımını şampiyonluğa taşıyan Zico yönetimindeki Fenerbahçe'nin, ezeli rakipleri
karşısında ligde aldığı sonuçlar şöyle:
14. hafta Fenerbahçe-Beşiktaş: 0-0
16. hafta Fenerbahçe-Galatasaray: 2-1
31. hafta Beşiktaş-Fenerbahçe: 0-1
33. hafta Galatasaray-Fenerbahçe: 1-2
Zico'dan Arda'ya övgü
Olaylı derbide Galatasaray'ı rakip sahada 2-1 yenen Fenerbahçe'de, teknik direktör Zico, Galatasaraylı Arda'ya övgüler
yağdırdı. Zico, maç sonrası yayıncı kuruluşun muhabirine yaptığı açıklamada, Arda ile saha içindeki diyaloğu hakkında
bilgi verirken, "Arda'nın yanına gittim, çok iyi ve Türk futbolu için çok önemli bir oyuncu olduğunu, dizine çok dikkat
etmesi gerektiğini söyledim. Futbolunu çok beğeniyorum, zaten tüm Türkiye onun futbolunu çok beğeniyordur. Ne yazık ki
Fenerbahçe'de değil" dedi.
Derbide yaşanan olayların üzücü olduğunu belirten Zico, "Bu tip olaylar yalnızca burada değil, ne yazık ki dünya
futbolunda her yerde rastlayabileceğiniz görüntüler. Ama futbolda güzel görüntüler de var. Kısa süre önce Chelsea'nin,
Manchester United'ı nasıl alkışladığını gördük. Hakan Şükür de 2002 Dünya Kupası'nda hem kendi, hem de Güney Kore
oyuncularının ellerinden tutarak taraftarı selamlamıştı. Önemli olan bunların sürekli kılınması" diye konuştu.
Zico, transfer için aceleci davranmadıklarını da bildirdi ve "Şu anda transfer için aceleci olmaya gerek yok.
Başkanımızla konuşacağız ve karar vereceğiz" dedi.
498. gol Edu'dan
Derbi maçta Fenerbahçe'yi 2 - 0 öne geçiren golü atan Edu Dracena tarihe geçti. Daha önce oynanan 353 maçta Galatasaray'a
496 gol atan sarı - lacivertli takımın 497. sayısını Diego Lugano atarken, tarihi değeri olan 498. gol ise Brezilyalı
savunma oyuncusu Edu'nun kafasından geldi.
Tümer Metin’den veda gibi açıklama
Derbi sonrası Tümer Metin, ilginç açıklamalarda bulundu. Maç sonrası, Cuma günü bir basın toplantısı düzenleyeceğini
belirterek, Türkiye’deki futbol ortamı hakkında da görüşlerini anlattı. Tümer, "Hem Beşiktaş, hem Fenerbahçe’de yaşadığım
100. yıl şampiyonluklarıyla ilgili, hem de ileride ne yapacağımla ilgili konuşacağım" dedi. Futbolun spor olduğunun
unutulmamasını isteyen Tümer, şunları kaydetti: "Bu maçta olanlar, Başiktaş maçında bir futbolcuya düşen 3 polis.
Ben sağduyulu olunmalı diyorum. Ortam çok gerildi ve bunda en son payı olan insanlar futbolcular ama en çok etkilenenler
de biz futbolcularız."
Lugano - Orhan sezonu kapattı!
Derbide Fenerbahçeli Lugano ile Galatasaraylı Orhan Ak gördükleri sarı kartlarla cezalı duruma düşerek sezonu kapattılar.
Karşılaşmada sarı - lacivertli takımın ilk golünü atan Lugano önümüzdeki hafta Kadıköy'de oynanacak Ankaragücü maçında
forma giyemeyecek. Orhan Ak da, Aslan'ın, Bursaspor'la deplasmanda yapacağı karşılaşmada takımdaki yerini alamayacak.
Derbi maça gölge düştü
Galatasaray-Fenerbahçe maçı, sarı-kırmızılı taraftarların sahaya attığı maddeler nedeniyle yaklaşık 15 dakika durdu.
Soyunma odasına giden hakem Bülent Demirlek, anonslar yapılıp önlemler artırılınca maçı yeniden başlattı.
Turkcell Süper Lig'de Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki son yılların en gergin derbisinde ilk yarıda sarı-kırmızılı
taraftarlar, sahaya sürekli olarak yabancı maddeler attılar.
Karşılaşmanın 20. dakikasında yeni açık tribünün önünde topun taca çıkması sonrasında Galatasaraylı taraftarlar, sahaya
plastik su bardakları attılar. Adeta yağmur biçiminde gelen bu bardaklar, Tuncay ve Cihan'ın üzerine doğru atılırken, bu
oyuncular bölgeden uzaklaştılar. Oyun bir süre durdu ve sonra yeniden başladı.
Tuncay, diğer bir pozisyonda ise maç durduktan sonra atılan bir plastik bardağı eline alarak suyu içti. Galatasaraylı
taraftarlar, ayrıca sahaya maç yapılırken yanan meşaleler de attılar.
Maçın 44. dakikasında Fenerbahçe'nin köşe atışı kullandığı pozisyonda sahaya yağan yabancı maddeler sonrasında hakem
Bülent Demirlek, Galatasaray takım kaptanı Ümit Karan'dan taraftarları sakinleştirmesini istedi.
İkinci yarının başlamasıyla birlikte Galatasaray taraftarlarının sahaya yabancı madde atmaları sürerken, maçın
48. dakikasında sahaya yabancı madde atılmaya devam edilince, hakem Bülent Demirlek, iki takım oyuncularını orta alanda
topladı.
Bu dakikadan itibaren Galatasaray taraftarlarının bulunduğu tüm tribünlerden çok sayıda meşale aynı anda yakıldı.
Taraftarlar, yaktıkları meşalelerin bazılarını sahaya da atarken, hakem Demirlek, saha kenarına gelerek Futbol
Federasyonu temsilcisiyle bir süre görüştü. 5 dakikalık bir duraklamanın ardından hakem maçı başlattı.
Maçın başlamasından 2 dakika sonra ise Önder ile Arda arasında korner bayrağı yakınında yaşanan ikili mücadele
sırasında, bu oyuncuların üzerine su bardakları ve yabancı maddeler atıldı.
Bunun üzerine Demirlek, 55. dakikada oyunu durdurdu. Demirlek, eline aldığı taşları yere atarken, yardımcı hakemler
ve 4. hakem Cem Deda'yı yanına çağırıp, soyunma odasına gitti. Bu arada hakemin elinde büyük bir taş parçası olduğu
görüldü.
Hakemlerin soyunma odasına gitmesinin ardından futbolcular, sahada maçın yeniden başlamasını beklediler. Bu arada
iki takımın futbolcularından Ümit Özat ile Song, Mondragon'un da Lugano ve Edu ile sohbet etmesi dikkati çekti.
İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, yardımcılarına talimatlar vererek olayları engellemeye çalıştı.
Maçın durmasının ardından 15 dakika geçtikten sonra stat hoparlörlerinden "Eğer olaylar devam ederse, maç tatil
olacaktır" uyarısı yapıldı.
Daha sonra sahaya gelen hakem Demirlek, maçı kaldığı yerden başlattı. Galatasaraylı taraftarlar, maça verilen arada
tezahüratlarını sürdürürlerken, "Yönetim istifa" diye bağırıp, Fenerbahçe aleyhine küfürlü tezahüratlar yaptılar.
Ali Sami Yen'de bayrak krizi
Fenerbahçeli futbolcuların derbi maçın ardından sahanın ortasına bayrak dikecekleri söylentisi gerginliğe neden oldu.
Galatasaraylı bazı futbolcular, Fenerbahçeli oyuncuların maç sonu taraftarlarıyla yaşadığı sevinci 'yakından' takip etti.
Fenerbahçe'nin Galatasaray'ı 2-1 yendiği maçın ardından, Fenerbahçeliler'in maç sırasında tribünde dalgalandırdıkları
100. yıl bayrağını, Ali Sami Yen Stadı'nın ortasına dikecekleri söylentisi krize yol açtı.
Bu istihbaratı alan Galatasaraylı bazı futbolcular maçtan sonra soyunma odasına gitmeyerek, olayı engellemek için sahada
kaldılar. Galatasaraylı taraftarlar da tribünü de terk etmeyerek, "O bayrak inerse, biz de ineriz" diye bağırdılar.
Bu sırada engelli taraftar "Öz Cimbomlu" lakaplı Sezgin, tekerlekli sandalyesiyle orta alana gelerek olası bir bayrak
dikme için önlem almaya çalıştı.
Derbi öncesi olay
Turkcell Süper Lig'de, Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanacak sezonun son derbisi öncesi olaylar çıktı.
Galatasaray ile Fenerbahçe arasında yapılacak Turkcell Süper Lig maçı öncesi Ali Sami Yen Stadı tribünlerinde Galatasaraylı
taraftarlarla güvenlik güçleri arasında büyük olaylar yaşandı.
Maç öncesinde eski açık tribünde Galatasaraylı taraftarlar ile çevik kuvvet ekipleri arasında tartışma çıktı.
Fenerbahçe seyircisiyle sarı-kırmızılı seyirciyi ayıran güvenlik hattını oluşturan çevik kuvvet ekipleri, bir anda oluşan
gerginlikten taraftarları uzaklaştırmaya çalıştı. Geri çekilen taraftarlar, kalkanlarıyla kendilerini koruyan çevik
kuvvetin üzerine oturma koltukları ve çeşitli yabancı maddeler attı.
Kapalı tribünün sol bölümünde polisle Galatasaraylı taraftarlar arasında büyük olaylar yaşandı.
Kimi taraftarlarla polisler arasındaki gerginlik, güvenlik güçlerinin müdahalesiyle büyürken, yine koltuklar havada
uçuştu. Kapalı tribündeki olay bir ara tribünün alt bölümüne de yansıdı.
Olayların yaşandığı sırada tribünlerde patlatılan maytaplarla ortalık bir anda adeta savaş alanına döndü.
Polise tepki gösteren Galatasaraylı taraftarlar, "Emniyet dışarı" diye tempo tutarken, kulüp yönetim kurulunu da
protesto edip, "Yönetim istifa" biçiminde tezahürat yaptı.
Bu sırada tribünlerde yaşanan olaylar sırasında kimi taraftarların yaralandıkları gözlendi.
Taraftarların polislerle bire bir kavgaya tutuştuğu görülürken, taraftarların güvenlik güçlerine olan tepkisi uzun süre
dinmedi. Kapalı tribündeki olay üzerine bu bölgeye takviye gelen polis, olayın yatışmasının ardından geri çekildi.
Tribündeki büyük gerginliğin ardından Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın'ı protesto eden taraftarlar, "Taraftarı
satan, polise bırakan, olmaz böyle başkan" diye tempo tuttu.
Bu arada maç öncesinde Galatasaraylı taraftarlar, Fenerbahçe'ye toplu halde küfürlü tezahürat yaptı.
Olaylarla ilgili açıklama yapan Galatasaray Kulübü Başkan Yardımcısı Adnan Polat, "Polisin tribünden çıkması lazım" dedi.
Polat, "Olaylar, emniyet güçlerinin beceriksizliğinden çıktı. Taraftarlara biber gazı ve jopla saldırınca olaylar çıktı.
Polisin bu kadar sert tepki göstermemesi lazım. Sonuçta etki-tepki olayı. Polisin tribünden çıkması lazım. Taraftarlarla
polisin karşı karşıya getirilmemesi lazım. Ancak emniyete söylememize rağmen lafımızı dinletemiyoruz" diye konuştu.
Galatasaraylı taraftarlarla güvenlik güçleri arasında, stat dışında da zaman zaman arbede yaşandı.
Güvenlik güçleri, Galatasaraylı taraftarları, Fenerbahçeli taraftarların stada geleceği yöndeki sokağa girmelerine izin
vermeyerek durdurdu.
Sarı-kırmızılı taraftarlar, stada yaklaşan Fenerbahçeli taraftarları görünce, küfürler ederek sarı-lacivertlilerin
tarafına yöneldi. Bunun üzerine polisler, Galatasaraylı taraftarları engellemeye çalışınca arbede çıktı. Taraftarlar,
Fenerbahçeliler'in geldiği yöne doğru, ellerindeki bira şişelerini fırlattı. Fenerbahçeli taraftarların gruplar halinde
stada gelişlerinde, aynı sahneler yinelendi.
Galatasaray PFDK tarafından "Müsabaka esnası ve sonrasında çıkan saha olayları" nedeniyle 5 maç seyircisiz oynama cezasına
ve ayrıca 201.000 YTL para cezasına çarptırıldı.
14'te 14 zafer
Fenerbahçe bu sezon Galatasaray'a karşı olan ezici üstünlüğünü dün akşam da sürdürdü. Sarı - lacivertliler, A takımlar
düzeyinde ezeli rakibiyle oynadığı futbol, basketbol ve voleyboldaki 14. maçı da kazandı. Fenerbahçe, Süper Lig'de 2,
Beko Basketbol Ligi'nde 4, Bayanlar Basketbol Ligi'nde 4, Erkekler ve Bayanlar Voleybol Liglerinde de 2'şer kez olmak
üzere Galatasaray'a karşı 14 maçtan da zaferle ayrıldı.
100. kurukuş yılını kutlayan Fenerbahçe, (A) takımlar düzeyinde yapılan maçlarda bu sezon ezeli rakibi Galatasaray'a büyük
üstünlük kurdu.
Futbol, basketbol ve voleybol branşlarında bu sezon 2 kulübün takımları arasında yapılan 14. maçı da Fenerbahçe kazandı.
Fenerbahçe'nin, futbol, basketbol ve voleybol branşlarında, (A) takımlar düzeyinde Galatasaray'a karşı bu sezon aldığı
sonuçlar şöyle:
Turkcell Süper Lig:
Fenerbahçe-Galatasaray: 2-1
Galatasaray-Fenerbahçe: 1-2
Beko Basketbol Ligi:
Normal Sezon:
Fenerbahçe Ülker-Galatasaray Cafe Crown: 75-64
Galatasaray Cafe Crown-Fenerbahçe Ülker: 57-91
Play-off yarı final serisi:
Fenerbahçe Ülker-Galatasaray Cafe Crown: 76-70
Galatasaray Cafe Crown-Fenerbahçe Ülker: 64-69
Türkiye Bayanlar Basketbol Ligi:
Galatasaray-Fenerbahçe: 63-74
Fenerbahçe-Galatasaray: 86-67
Play-off yarı final serisi:
Fenerbahçe-Galatasaray: 79-77
Galatasaray-Fenerbahçe: 52-77
Erkekler Voleybol Birinci Ligi:
1. Etap:
Galatasaray-Fenerbahçe: 1-3
Fenerbahçe-Galatasaray: 3-0
Bayanlar Voleybol Birinci Ligi:
1. Etap:
Fenerbahçe-Galatasaray: 3-0
Galatasaray-Fenerbahçe: 2-3
İki başkan da maça gelmedi
Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın ile Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, derbi maç için stada gelmediler.
Galatasaray Kulübü'nü, başkan yardımcısı Adnan Polat, Fenerbahçe Kulübü'nü de başkanvekili Nihat Özdemir, protokol
tribününde temsil etti.
Topal'a karşı Aurelio!
Eric Gerets, yenilgiyi ve bu sezonki başarısızlığı kalite eksikliğine bağladı, "Mehmet Topal'ın karşısında Aurelio. Bunun
analizini iyi yaparsak, alınan sonuçlar ortadadır" ifadesini kullandı.
Galatasaray Teknik Direktörü Eric Gerets, sezon boyunca yaptıkları basit hataların Fenerbahçe derbisinde tekrarlandığını
belirterek, çarpıcı açıklamalar yaptı.
İlk dakikalarda iki takımın da pozisyon üretmekte zorlandığını kaydeden Belçikalı hoca, "Daha sonra zaten tribün olayları,
futbol oynamaya el vermedi. 2 duran top pozisyonu da gol oldu. Bizim düzeyimizdeki bir takım için eleştirilmesi gereken bir
olay" dedi.
Deneyimli çalıştırıcı, yenilgiyi ve bu sezonki başarısızlığı futbolcu kadrosundaki kalite eksikliğine bağlayarak ilginç bir
örnek verdi.
Gerets, "Mehmet Topal ikinci ligden gelen kaliteli bir oyuncu, ama daha kendini çok geliştirmesi gerekir. Karşısındaki
futbolcu ise Aurelio. Bunun analizini iyi yaparsak, alınan sonuçlar ortadadır. Şimdilik buralarda olmamız normal
karşılanmalı" ifadelerini kullandı.
Bu sezon, geçen yılla aynı düzeyde olamadıklarına dikkat çeken tecrübeli hoca, "Şampiyon olamamamız bu yıl anlayışla
karşılanmalı, ama en azından ikinciliği alarak Şampiyonlar Ligi'ne katılmalıydık. Şimdi 3. yılımızda 2. kez şampiyon
olmanın yollarını hep beraber arayacağız" diye konuştu.
Gerets, "Hem rakibimizin stadındaki, hem de buradaki olaylar, Türk futboluna çok zarar verecek boyuttadır" yorumunu da
yaptı.
Pankart operasyonu
Karşılaşma öncesi Ali Sami Yen Stadı'nda, "pankart operasyonu" yapıldığı öğrenildi. Maçta sarı - kırmızılı yönetim ve
Başkan Özhan Canaydın aleyhine pankartlar açılacağı duyumunu alan güvenlik güçlerinin çok sayıda pankartı stat dışına
çıkardığı bildirildi. Polisin bu uygulaması, Ultraslan taraftar grubunun büyük tepkisini çekti.
Bayrak nöbeti
Galatasaraylı futbolcular maç sonrası Fenerbahçeli oyuncuların bayrak dikmemesi için sahada beklediler
Son yılların en gerilimli derbisinden sonra Ali Sami Yen Stadı'nda, "bayrak nöbeti" vardı. Fenerbahçeli futbolcuların,
tribündeki taraftarlardan 100. yıl bayrağını alarak sahaya dikeceğini öğrenen Galatasaraylı futbolcular Sabri ve Necati,
hakem Bülent Demirlek'in derbiyi bitiren düdüğünden sonra soyunma odasına gitmeyerek sahada kaldılar.
Sarı - kırmızılılar saha içinde dolaşarak, Aslan'ın eski teknik patronu Souness'in, Kadıköy'e bayrak dikmesinin rövanşını
alacakları konuşulan Fenerbahçeli futbolcuların böyle bir girişimde bulunmasını engellemeye çalıştılar.
Galatasaray'ın engelli amigosu Sezgin'in tekerlekli sandalyesiyle orta yuvarlağa gelerek önlem aldığı görülürken, özel
güvenlik birimleri de santranın etrafını kuşatarak, bayrak nöbeti tuttular. Taraftarlar ise uzun süre tribünü terk etmeyip,
"O bayrak inerse, biz de ineriz" diye bağırarak Fenerbahçeli futbolculara gözdağı verdiler.
Florya'da protesto
Derbiden sonra güvenlik güçleri, Florya Metin Oktay Tesisleri'nde olası bir olaya karşı olağanüstü önlemler aldı.
Tesislerin çevresinde adeta kuş uçurtmayan polis, yolları araç ve yaya trafiğine kapattı. Galatasaray kafilesi, eskortlar
eşliğinde Florya'ya gelirken, yaklaşık 30 kadar taraftar, Başkan Özhan Canaydın'ı istifaya çağırdı. Bu arada Antalyaspor
beraberliğinden sonra saldırıya uğrayan Mecidiyeköy'deki Galatasaray Sportif A.Ş. binası da maç sonrası korumaya aldı.
Barikatlar kuran polis, binaya kimseyi yaklaştırmadı.
Hasan'ın rövanşı!
Galatasaraylı Hasan Şaş da, maç öncesi gerilimi yükselten isimlerden biri oldu.
Derbi kadrosunda olmamasına rağmen sahaya inen milli futbolcu, ısınan oyuncular arasında yer alan Lugano'nun üzerine
yürümek istedi. Kadıköy'deki ilk maçta sert şekilde tartıştığı ve "Anneme küfür etmişti" iddiasında bulunduğu Uruguaylı
oyuncuya tepkisine devam eden Hasan Şaş'ı, başta Necati olmak üzere takım arkadaşları güçlükle durdurdu. Bu arada Hasan
Şaş'ı durdurmak isteyen Tomas'ı da, Ayhan tokatlayarak engelledi ve herkesi şaşırttı.
Hasan Şaş'ın bu eylemi maçın 1 ve 2 numaralı temsilci tarafından da raporlara geçti. Deneyimli futbolcunun bu raporlar
doğrultusunda PFDK'ya sevk edileceği bildirildi.
PAF'lara kupa
Bu sezon PAF Ligi'nde üst üste üçüncü kez şampiyon olma başarısını gösteren Galatasaray, maçtan önce düzenlenen törenle
kupasını aldı. Dün oynanan maçta da ezeli rakipleri Fenerbahçe'yi 2-1'lik skorla geçen sarı - kırmızılılar, alkışlar
içinde Ali Sami Yen'de şampiyonluk turu attı.
İstatistik: Kaleye şut
Galatasaray'ın kaleye attığı şutlar: Sabri Sarıoğlu 3, Arda Turan 2, Mehmet Topal 2, Necati Ateş 2, Stjepan Tomas 2,
Ümit Karan 2, Hasan Salih Kabze 1, Junichi Inamato 1
TOPLAM: 15
İstatistik: Kaleye isabetli şut
Galatasaray'ın kaleye attığı şutlar: Arda Turan 1, Sabri Sarıoğlu 1, Stjepan Tomas 1, Ümit Karan 1
TOPLAM: 4
Diğer fotoğrafların 1.bölümü için tıklayınız.
Diğer fotoğrafların 2.bölümü için tıklayınız.
Diğer fotoğrafların 3.bölümü için tıklayınız.
Diğer fotoğrafların 4.bölümü için tıklayınız.
| Futbolcu |
Attığı şut |
İsabetli şut |
Top kaybı |
Top kapma |
Attığı korner |
Ofsayt |
Yaptığı Faul |
Yapılan faul |
Gol pozisyonu |
| Serdar Kulbilge |
|